Det er i hvert fald ved at være slut med højsæson for dyrkning i køkkenhaven. Lær om vinterklargøring af køkkenhaven i september – og lær om dyrkning i september i køkkenhaven.
Vinterklargøring af køkkenhaven i september
September er tid til at begynde at tænke på at gøre køkkenhaven klar til vinter. En stor fejl mange begår er, bare at høste alle afgrøder – også regne med at køkkenhaven klarer sig selv indtil foråret. Altså efterlader jorden udækket.
Det er VILDT unaturligt for jorden at være udækket af afgræder. Sort jord hører sig ikke hjemme i en god køkkenhaven. Jorden skal være dækket til. Det vil sige der skal være sået, eller på anden måde dækket af.
Resultatet er at alle vitaminer, mineraler og mikroorganismer i jorden vaskes væk. Dertil kommer at man skaber et langt større arbejde for sig selv i foråret, når man igen vil i jorden. Ukrudt vil nemlig spire frem henover vinteren, som hurtigt dækker jorden til.
Så fremfor at gøre køkkenhaven vinterklar, så resulterer man i at gøre køkkenhaven til en stor ukrudsmark – som skal luges væk førend såning og plantning i foråret. Spild af tid. Og gør intet godt for jorden.
Grøngødning er en super afgrøde til såning i august og september, som spirer frem og dækker jorden – og sikrer at jorden er dækket hele vinteren, såvel tilfører næring til jorden. Vi bruger honningurt og tagetes, som grøngødning
Andre steder i køkkenhaven dækker vi med græsafklip. Dette er specielt de steder i køkkenhaven, hvor vi ikke ønsker for mange næringsstoffer førend næste år – eller f.eks. før dyrkning af kål, hvor vi til februar kører massevis af møg på. Dertil virker grøngødning lidt for lidt, der skal mere til.
Såning i september i køkkenhaven
Vintersalat er en af de afgrøder, som netop er igang med forspiring – prikles om inden længe og plantes ud i køkkenhaven her i løbet af september.
Ellers er det vi har mest af i køkkenhaven her i september – naturligvis – de afgrøder, som skal høstes før frosten. Det kunne f.eks. være hvidkål, kartofler, majs og selvfølgelig sommersalat og -gulerødder.
Dertil kommer alle de langsomt voksende grøntsager såsom grønkål, palmekål og vintergulerødder, som skal blive i køkkenhaven vinteren over.
Nå ja! Også er der de grøntsager, som nærmest lige er plantet ud i køkkenhaven – enten i august eller september – og skal spises nu og her, inden det bliver vinter. Det gælder både salat, knoldselleri, knoldfennikel, bladbede og meget MEGET andet lækkert. Køkkenhaven virkelig bugner på denne årstid.