Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af tidlig salat i køkkenhaven

Salat kan tåle frost – vælges de rigtige sorter. Og det er muligt at dyrke salat hele vinteren. Idag et kig til den tidlige salat, som blev udplantet i marts.

Kan salat tåle frost?

Jeg har næsten allerede svaret. Lad mig dog lige præcisere. Der er salatsorter, som kan tåle frost. Og der er salatsorter – sommersalat – som ikke tåler snerten af frost.

Vi har flere år haft god succes med udplantning af salat i slut september – start oktober – og har høstet frisk salat hele vinteren. Og her taler vi dyrkning af salat på friland om vinteren.

Vel at mærke, når der er frostvejr, så stopper væksten. Ved hård frost lægger salat sig ned – og ikke værd at høste. Straks vi får varmere vejr, så rejser salaten sig dog igen. Efter et par dage er den ligeså fin, som tidligere.

Ved brug af fiberdug eller anden beskyttelse af salat om vinteren, så kan man bedre sikre en længere høst. Henover vinteren spiser vi dog mere spinat, kål og den slags. End salat. Derfor har vi ikke så stort fokus på at beskytte salat henover vinteren.

Specielt fordi de øvrige ingredienser til en lækker salat er noget vi skal ud og købe om vinteren. Agurk, tomat og den slags kan vi ikke dyrke om vinteren. Derfor bliver det mere vintersalater – altså grønkål og den slags vi laver henover vinteren.

Her i foråret må jeg dog sige at jeg glæder mig til frisk salat igen. Ikke mindst eftersom januar og februar ofte er måneder, hvor vi altid har frost – og derfor ikke kan høste lidt frisk salat.

Hvor tidligt kan man lave salat dyrkning forspring vinterdyrkning vintersalat tidligsalat tidlig

Forspiring af salat start i februar. Plantes på friland slut marts. I først omgang under både plastik og fiberdug. Nu er tiden til at få fjernet plastik.

Her i foråret dyrker vi salatsorter, som tåler frost. Men for at sikre en ordentlig vækst beskytter vi med plastik og fiberdug. Rødderne stopper nemlig med at vokse, når der kommer frost – og det nedsætter væksten gevaldigt. I efteråret, når vi sår – samme vinterhårdføre salatsorter – så er jorden godt varm, så dækker vi ikke med fiberdug. Og har frisk salat hele vinteren (altså udover når det er frost). Sommersalater splatter ud, men de er nu oftest spist før den tid – da de også hurtigt går i stok.

kan salat tåle frost

Nu er plastik’en kommet væk. Og den tidlige salat klarer sig et par uger blot med fiberdug – derefter fjernes også fiberdug. Væksten er dog allerede god, så vi fint kan høste et par blade hist og her.

kan salat tåle frost

Læs om dyrkning af tidlig salat her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *