I tvivl om, hvor tidligt man kan lave salat i køkkenhaven – kig med her og få guide til tidlig dyrkning af salat. Og nærmest 365 dages dyrkning af salat på friland.
Vinterdyrkning af salat
Der er helt sikkert grøntsager, som er nemmere at dyrke om vinteren – end salat. Tag bare grønkål og palmekål – begge stortrives med frost. Faktisk smager begge bedst, efter at have fået frost.
Omvendt, så er det lidt kedeligt med kål hele vinteren. Jeg mangler min salat. Og trods størstedelen af salat, som vi kender den, ikke er beregnet til vinterdyrkning. Så er der salattyper, som er rigtig fine til vinterdyrkning.
Kan anbefale Little Gem, Dubacek, All year round. Og det er rigtige salattyper – ikke ruccola eller spinat, som også er fine at dyrke om vinteren. Både ruccola og spinat er dog noget mere grove i bladene.
Vil man kunne høste frisk salat fra køkkenhaven hele året, så er det nødvendigt med drivhus. Det har vi ikke, så vi har hvert år nogle måneder uden salat. Forstået på den måde, at vi fortsat har salat i køkkenhaven – den er blot gået i dvale.
De vinterhårdføre salatsorter klasker nemlig bare sammen om vinteren. Og vokser igen, så snart vi får nogle dage med varme. Det kræver selvfølgelig at man har sørge for at få sået i efteråret, imens varmen var til at frøene vil spire.
Vi plejer at forspire salat indenfor – også plante ud. Det fungerer bedst for os. Sådan gør vi med næsten alt salat vi dyrker. Faktisk forspirer vi stort set alle grønsager – og planter sidenhen ud i køkkenhaven.
Sidste år høstede vi salat fra køkkenahven indtil før nytår. Fik en pause i januar og februar. Og fra midt marts, så høstede vi igen frisk salat.
Læs om vinterdyrkning af salat
Vi har næsten gentages det samme igen i år. Dog intet salat til høst nu og her, da det lune vejr i februar gjorde vi fik spist det sidste salat. BUHU! Må plante mere næste år.
Dyrkning af tidlig salat med forspring af salat
I år er jeg dog ekstra tidligt igang med forspiring af salat. Normalt starter jeg først op med forspiring af salat i løbet af marts måned. Med indkøbet af vækslys, så er vi kommet igang med forspiring af salat allerede i midten af februar.
Læs om forspiring med vækstlys
Ved egentlig ikke, hvorfor vi har været SÅ langsomme til at komme igang med vækstlys. Det er GENIALT!
Og det ved jeg så selvfølgelig godt. Forklaringen er at vores tidligere løsning med forspiring i vindueskarmen har fungeret rigtig fint. Som haven er vokset og vi har fået mere og mere styr på forspring – ikke mindst begyndt at forspire meget mere, fremfor at så direkte – så er pladsen i vindueskarmen blevet for lille.
Vi er derfor ekstra tidligt igang med forspiring af salat i år. I først omgang – naturligvis – forspiring af de kuldetolerante salatsorter. Altså salat, som fint kan trives på friland her i marts og april.
Hvor tidligt kan man lave salat?
Jeg har næsten allerede givet svaret på, hvor tidligt man kan lave salat i køkkenhaven. Ellers gentager jeg lige. Med vækstlys til forspiring af salat, så kan man udplante salat allerede i marts.
Ved forspiring af salat i vindueskarmen, så vent med forspring indtil marts. Ellers er der ikke nok lys. Og dertil så vent også med udplantning af salat indtil slut april.
Vent indtil der ikke længere er udsigt for frost om dagen. Det vil i år sige her slut marts. Og jeg har netop tidligere på ugen været igang med udplantning af salat.
Udplantet er en række med forspiret Little Gem og en række med Dubacek. Samtidigt har jeg sået en række med begge salatsorter, som kan få lov at spire frem her på friland.
Desuden har jeg sået rødbede, persillerod og radiser.
Indtil såning har jorden været dækket med fiberdug og plastik – siden slut februar. Præcis ligesom vi forbereder jorden til lægning af tidlige kartofler. De tidligere kartofler blev lagt under fiberdug og plastik i forrige uge – læs om dyrkning af tidlige kartofler
Efter såning og udplatning, så dækkes det hele med fiberdug igen. Og den næste uges tid – måske to – også med plastik. Derefter skal plastikken dog af, for at salaten ikke bliver klemt.
I løbet af de næste uger vil salaten hurtige tage fart. Og fra omkring 20 april, så regner jeg med at vi kan begynde at høste frisk salat fra køkkenhaven.
Henover resten af året – indtil september – forspirer vi løbende (hver måned) salat. Som udplantes ca. 1-1,5 måned efter såning. Dermed sikrer vi at kunne høste frisk salat størstedelen af året.