Tryk "Enter" for at gå til indhold

14dages kig til dahlia knolde til forspiring

Jeg er vældig godt igang med at forspiring af mine dahlia knolde. Jeg bruger vores fyrrum i kælderen til at forspire dahlia knolde indendørs i marts. Ganske enkelt for at sikre tidligere blomst, sundere og større planter.

Guide til at forspire dahlia knolde indendørs

Normalt vil de fleste lægge dahlia knolde i jorden i slutningen af april – start maj – når risikoen for frost er ovre.

Det er på sin vist også godt nok. Det kræver blot at man virkelig har styr på vinteropbevaring – for varmt eller for koldt, så går knoldene nemt til.

Jeg sætter mine dahlia knolde til forspiring i starten af marts, hvormed jeg afkorter vinteropbevaring af dahlia knolde med 2 måneder.

Har brugt samme metode de sidste 3 år. Og det virker! Det er super nemt. Og de sidste 3 år har jeg hverken haft knolde som tørrede ud igennem vinteren eller rådnede væk. Faktisk ikke mistet en eneste dahlia knold de sidste 3 år.

Endnu en fordel ved forspiring af dahlia knolde er at det resulterer i langt tidligere blomstring. Og når man nu har alt det besvær med opgravning, tørring og vinteropbevaring af dahlia knolde, så er det en herlig gevinst.

Dertil kommer at jeg ved at forspire dahlia knolde indendørs får større planter og langt sundere planter. Virkelig også værd at tage med.

Det hele starter i starten af marts, med at sætte kasser med dahlia knolde til at vågne op. Jeg placerer ganske enkelt dahlia knolde varmt.

Læs om at vågne dahlia knolde op her

Egentligt forspiring af mine dahlia knolde startede jeg med 11. marts i år. Ved at lægge mine mange dahlia knolde i potter med jord.

Læs om forspiring af dahlia knolde her

Nem forspiring da dahlia knolde

Det er virkelig nemt at forspire dahlia knolde indendørs. Det kræver lidt plads, men virkelig ikke meget arbejde jeg bruger på det.

Har egentlig blot delt mine dahlia knolde og kommet dem i hver deres forspiringspotte – med lidt jord i bunden.

forspire dahlia indendørs forspiring dyrkning forspirer knolde

Efter en uge, så var væksten allerede godt igang – som det ses af ovenstående foto. Og derfor var det tid til at gennemvæde jorden i forspiringspotterne. Ganske enkelt så knoldene har nok væske. Samtidigt tog jeg låget af kasserne og stablede kasserne uden låg – dette for at undgå råd i kasserne, med den ekstra meget vand nu.

Endnu en uge senere, ser knoldene ud som på nedenstående foto. Har netop været igang med at dække alle knoldene til med jord. Nu er der nemlig massevis af fine skud – og massevis af rødder – på hver og en af knoldene. Og derfor tid til at få fyldt potterne op med jord.

forspire dahlia indendørs forspiring dyrkning forspirer knolde

Efter at have dækket knoldene med jord, så kom jeg igen låget på plastkasserne – og stillede kasserne tilbage i kælderrummet.

Kan lige tilføje at jeg ikke bruger vækstlys til at forspire dahlia knolde indendørs. Jeg bruger blot vores varme kælderrum – fyrrum. Her er helt mørkt, hvilket er helt fint her i starten. Knoldene behøver først lys, når der er grønt over jorden.

Bemærk at jorden jeg har fyldt i forspiringspotterne er helt tør – førend jeg fyldte jord i potterne, så har jeg dog vandet knoldene. Så jorden under er gennemvædet – for anden gang på 14 dage, udover den lette forstøvning jeg gav knoldene straks efter deling.

forspire dahlia indendørs forspiring dyrkning forspirer knolde

Når nu der bliver varmt i plastkassen i løbet af de næste dage, så skal alt jorden nok blive fugtig. Om en uges tid kigger jeg til knoldene – tager formentligt lågene af kasserne, for at undgå råd og lufte ud. Også får knoldene 1-2 uger mere førend jeg er nødt til at have kasserne op i lyset.

Afhængig af vejret, så vil jeg til den tid enten placerer kaserne langs en sydvendt væg – med låg på kasserne. Også tage kasserne ind om natten, hvis der er udsigt til en kold nat. Alternativt blot lade kasserne stå udenfor.

Hvide rødder på dahlia knolde

Førend man dækker knoldene med jord, som jeg netop har gjort det idag, så kan man opleve at der er – hvad jeg bedst kan beskrive som – hvide rødder på ens dahlia knolde.

Lad værre at gå i panik og tro at det er råd eller svamp. Det er helt naturligt – helt rigtigt. Sådan ser de helt små og fine dahlia rødder ud.

Normalvis vil dahlia knolde først sætte skud opad – altså det som skal bære blomster – også først senere, når knoldene dækkes med jord begynder at danne rødder. Derfor ser man ikke så ofte de helt hvide rødder. Det er dog ikke unaturligt. Og slet ikke unaturligt, når man er igang med at forspire dahlia knolde indendørs – og der er både mørk og den helt rigtige varme.

Det er altså kun sundhedstegn – og helt naturlig del af forspiring af dahlia knolde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *