Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vågn op til en ny sæson

Vil man have tidlige dahlia blomster i haven, så skal man igang med forspiring af dahlia knolde her i marts. I først omgang skal knoldene vågnes op.

Tidlige dahlia blomster

Dahlia knolde tåler ikke frost. Det gælder også dahlia blomster.

Straks vi får den første nattefrost i efteråret, så er dahlia færdige med at blomster og vokse. De splatter helt ud. Fordi vi får lidt nattefrost, så rammer det dog ikke knolden. Der skal længere tid med frost til førend det går ud over knoldene i jorden, men nattefrost så er det tid til at få gravet ens dahlia knolde op. Læs om opgravning af dahlia knolde her

Endnu er der nattefrost, så det er alt for tidligt at plante dahlia knolde ud i haven. Der er risiko for nattefrost indtil midt april – slutningen af april, så kan man godt plante dahlia knolde ud i haven.

Vil man have tidlige dahlia blomster – og maksimere fornøjelsen af ens dahlia knolde – så er det dog nu i marts, at man skal igang med forspiring.

Det kan sammenlignes lidt med kartofler. Ved at lægge kartofler til forspiring, så er knolden allerede i vækst – førend den lægges i jorden. Og ved hjælp af fiberdug og plastik, så kan man lægge kartofler allerede i marts. Resultatet er tidlig høst af kartofler. Skønt. Samme teknik bruger jeg – næsten – til mine dahlia knolde, for tidlige dahlia blomster.

Midt marts deler jeg knoldene og lægger mine dahlia knolde i jorden. Ikke udenfor, men i vores varme kælder. Jeg potter ganske enkelt knoldene op i små potter, som stilles i plastkasser og gemmes i kælderen.

De første mange måneder behøver knoldene ikke lys, da de alligevel er gemt under jorden. Eneste knoldene behøver er varme. Det får de i fyrrummet i kælderen. Og når vi kommer til april – og risikoen for frost i løbet af dagen er ovre – så tages kasserne med de fremspirede dahliaer uden for i dagstimerne. Og ind om natten, når der er nattefrost.

Det er ganske nemt. Og giver langt tidligere dahliaer. Endnu en gevinst er at jeg har langt færre – for ikke at sige ingen – problemer med at mine dahlia knolde rådner. Eller tørre ud og derved går til.

Vinteropbevaring af dahlia knolde er nemlig pludselig kun 3-4 måneder. Fremfor 5-6 måneder. De sidste måneder gør altså meget.

Forspiring af dahlia knolde

Idag har jeg været i værkstedet og finde alle kasser med Dahlia knolde frem fra deres gemmer. Virker helt tosset – jeg ved det – men efter at have stillet kasserne med dahlia knolde i gårdspladsen, så har jeg vandet dem.

tidlige dahlia blomster knolde vækning vække vækkes forspiring

Nu skal knoldene nemlig vækkes. Og det kræver varme og vand – vand behøves egentligt ikke, knoldene vågner når de får varme. Men når de får varme begynder væksten og har knoldene ikke vand tilstede, så udtørrer knoldene – og det er virkelig ikke meningen.

Efter knoldene har fået vand, så stilles kasserne med dahlia knolde i vores varme kælder – vores fyrrum. Her er virkelig en god temperatur. Nu får kasserne lov at stå her i et par uger, så er det tid til deling og plantning af dahlia knolde – så vi kan få tidlige dahlia blomster i haven.

tidlige dahlia blomster knolde vækning vække vækkes forspiring

Lad mig lige tilføje. Ved at vække dahlia knolde op sådan her, så får man ekstra tidlige dahlia blomster. Det er dog ikke nødvendigt at vække dahlia knolde, for at få tidlige dahliaer – man kan også bare i midt marts dele, plante og vande dahliaer. Også til den tid stille potterne med dahlia knolde varmt.

Dette trick med at vække knoldene er blot ekstra, for at få endnu tidligere dahliaer.

Læs om forspiring af dahlia knolde her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *