Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forspiring af Dahlia knolde i mørk kælder…

For store dahlia planter med mange blomster, så handler det om at komme tidligt igang. Vi starter forspiring af dahlia knolde allerede i midten af marts…

Vinteropbevaring af dahlia knolde

For et par uger siden skrev jeg et blogindlæg om pasning af dahliaer. Det var vel nærmest en guide over åretsgang med dahliaer i haven.

Læs guide om dahlia pasning her

Nu er tiden kommet til at få vores dahliaer fra vinteropbevaring.

Vinteren igennem har vores Dahlia knolde stået i værkstedet. Pakket ind aviser, sorteret i hver deres kasse – alt efter sort – og beskyttet mod frost, udtørring og skadedyr.

Mange vil helt sikkert sige at det er alt, alt, alt for tidligt at tage Dahliaer fra vinteropbevaring. Mange vil formentligt vente indtil slutningen af april førend de begynder at kigge til deres dahliaer. Det gør vi dog ikke.

Vi tager vores dahlia knolde fra vinteropbevaring allerede i starten af marts, hvor knoldene begynder at blive gået igennem – og delt. Dette gør vi først og fremmest fordi vi skal igang med forspiring af dahlia knolde. Vi gør det dog også, da vores erfaring er at det netop er her slut på vinteropbevaring at problemerne opstår. Dage med meget varme og andre dage med hård frost, skaber risiko for fugt og dermed råd. Derfor tager vi vores dahlia knolde fra vinteropbevaring allerede start marts – og i første omgang begynder deling af dahlia knolde

Deling af dahlia knolde

Nogle vil sige at deling af dahlia knolde bør gøres i efteråret, før vinteropbevaring af dahlia knolde. Gevinsten herved er da også, at man får gennemgået alle ens knolde – grundigt – og dermed kan få sortere dårlige knolde fra. Endnu en gevinst er at man kun overvintre de knolde, som man skal bruge.

Vi vælger dog at overvintre alle dahlia knolde. Gør godt nok, at vi smider mange knolde på komposten her i foråret – ganske enkelt fordi vi får ALT for mange knolde. Vi risikerer dog heller ikke, at vi pludselig står med for få knolde – skulle nogle rådne i løbet af vinteren.

Det er dog også meget nemmere at dele dahlia knolde i foråret, når man på knoldene kan se de nye skud – se foto ovenfor til venstre, de første små pink skud er på vej. Og nu handler deling af dahlia knolde blot om, at sikre minimum ét skud og en tube pr. knold.

Når bare der er et skud og en tube, så får man en ny plante.

Og jeg vil KRAFTIGT råde til at dele ens dahliaer temmelig kraftigt. Det giver langt flere blomster og langt sundere planter, hvis ens dahlia knolde har plads til at vokse – og ikke skal kæmpe om plads og næring med en masse skud og tuber, siden om side.

Læs nærmere om deling af dahlia knolde

Forspiring af dahlia knolde

Når alle knoldene er delt i mindre knolde – det bliver hurtigt til rigtig mange dahliaer af en stor knold – så skal knoldene i jorden.

Eller rettere sagt, lægges ovenpå jorden.

Kan bedst sammenligne med forspiring af kartofler. Kartofler lægges lyst og lunt, hvilket resulterer i nogle fine skud på ens læggekartofler – så de kan lægges i jorden. Samme er det egentlig med forspiring af dahlia knolde, blot at her kun behøves varme.

Jeg tager en potte pr. dahlia knold. I bunden fylder jeg 2-3 cm jord. Ovenpå lægges én dahlia knold.

dahlia knolde plantning dahliaer

Henover drysser jeg med lidt jord, blot for at undgå udtørring – og for at sikre at knoldene har jordkontant.

Potterne med dahlia knolde stiller jeg i plastkasser. Kasserne er købt i byggemarkedet og er helt almindelig plastkasser, men jeg bruger dem som minidrivhus til forspiring af mine dahlia knolde. Smart ik?

Når alle mine Dahlia knolde er lagt i potter, som er stilles i kasser, så lægges låg på kasserne – og kasserne stilles ned i kælderen (vores fyrrum). Her er rigtig dejlig varmt. Her får kasserne med dahlia knolde lov at stå i en uges tid. Herefter vander jeg knoldene – bare ganske let. Og i løbet af 1 uge mere, så fylder jeg potterne helt med jord.

Førend jeg fylder potterne helt med jord, så vil knoldene være begynd at spire ret så godt. Med denne løsning har knoldene et fantastisk forspring i forhold til først at lægge dahlia knolde i jorden i slutningen af april – eller maj, de år hvor frosten holder ved længe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *