Tryk "Enter" for at gå til indhold

Guide til dyrkning af Dahlia i krukker

Jeg foretrækker egentligt at sige Georginer, som vist også er det mest brugte i Danmark. Mange bruger dog Dahlia, hvilket skaber en del forvirring for nogle. Her guide til dyrkning af Dahlia i krukker – eller Georginer i krukker om man vil…

Dahlia eller georginer

Lad det derfor hurtigt blive sagt. Der er absolut ingen forskel på dahlia og georginer. Det er PRÆCIS det samme, blot to navne om samme blomst.

Den hurtige forklaring er, at blomsten i 1791 fik tildelt navnet “Dahlia”, som en hyldest til den svenske botaniker Anders Dahl. Navnet slog dog ikke igennem i hele verden. I begyndelsen af 1800-tallet opkaldte den tysk botaniker i stedet planteslægten efter en tyskfødt professor i skt. Pedersborg “Johan Gottlieb Georgi” – heraf navnet Georginer. Navnet slog hurtigere igennem i Danmark, tyskland og rusland. Omvendt holdt Dahlia ved i USA, England og engelsk talende lande. Og derfor har vi idag to navne om samme blomst. Intet er mere rigtigt eller forkert end det andet.

Jeg har tidligere lavet et blogindlæg om Georginer – både med guide til vinteropbevaring af Georginer, forspiring af georginer, knibning af georginer, plantning af georginer, gødning til georginer og meget, meget mere. Kort sagt, så har jeg vist allerede dækket de fleste spørgsmål om dyrkning af georginer i krukker.

Jeg fremhæver ordet krukker, da jeg netop vil anbefale dyrkning af Georginer i krukker. Det er langt nemmest, hvis man spørg mig. Og det gør det let at flytte planterne frem i haven, når de i august er klar til blomstring – såvel tage planterne ind igen til vinteropbevaring.

Vi får dog en del, som spørg ind til dyrkning af Dahlia i haven. Mange spørg især ind til vinteropbevaring af Dahlia knolde. Derfor dette blogindlæg, hvor jeg vil tage en pause fra brugen af Georgine og istedet nævne Dahlia. Ganske enkelt for, at de som søger guide til dyrkning af Dahlia kan finde det her på bloggen.

Forspring af Dahlia knolde

Lad os starte med det første, nemlig forspring – og få vækket de mange knolde fra vinteropbevaring af knoldene.

Det hele starte i løbet af marts måned, hvor jeg gennemgår alle mine knolde. Her får jeg først delt alle knoldene. I løbet af sidste år er knoldene vokset til nogle KÆMPE knolde. Alt for store til at plante. Jeg er rimelig hårdhændet og får delt i nogle små knolde, som pottes i hver deres lille plastpotte med jord.

Jeg kommer plastpotterne i store plastkasser – i første omgang for at isolere, sidenhen for at plastkassen fungerer som et minidrivhus. Kasserne placeres i vores fyrrum – ligger i kælderen og her er helt mørkt. Om her er lyst eller mørk er dog underordnet. Vigtigst er det, at her er lunt og varmt.

Lad det desuden blive tilføjet, at jorden i de små plastpotter er let fugtet – så knoldene kan trække vand. Derfor er jeg også i fyrrummet et par gange om ugen, for at tage låget af plastkasserne – og lufte ud i kasserne. Lader blot låget være af i 5 minutter et par gange om ugen. I løbet af 3 uger, så ses de første skud fra de mange dahlia knolde. Herefter skal låget af plastkassen, for at undgå råd. Lad dog kasser stå varmen en uges tid endnu. Herefter tages kasser op i vores værksted.

Vores værksted er godt nok ikke frostfrit, men vi er pludselig i april og risikoen for hård nattefrost er ovre. Og værksted klarer fint en nat eller to med nattefrost – specielt også når alle dahlia knolde står beskyttet i plastkasser og de små potter med jord.

I værkstedet er dog lyst. Det har planterne behov for nu.

Læs mere om forspring af Dahlia knolde her

Knibning af dahliaer for flere blomster

Samtidigt med at knoldene tages op i værkstedet, så er det også tid til at knibe de små planter. Knibning af dahlia har den gevinst, at planten forgrener sig meget mere helt fra starten af. Dette resulterer i LANGT flere grene til at bære blomster.

Eneste ulempe er, at knibning gør at planten ikke bliver helt så høj. Det er dog ikke rigtig nogen ulempe, da dahliaer nemt bliver meget høje. Det gør derfor ikke noget at tage en 20-30 cm af højden. Slet ikke, når gevinsten er flere blomster.

Første knibning sker ved at tage skære – eller knibe imellem to negle – hver eneste skud tilbage til nederste bladpar. Altså ned til, hvor der er et blad til begge sider.

Dette er kun første knibning. Gentager knibning af dahlia stiklingerne igen efter 2 ugers tid. Til denne tid knibes dog kun over første bladpar på alle de mange skud, som er kommet frem. Sagt på en anden måde, så fjernes kun lige det alleryderste af hvert skud.

Læs om knibning af dahlia stiklinger her

forspiring georginer dahlia minidrivhus mini drivhus

I løbet af april, når forårsvejret tager til – nogle år ført i start maj – så tages kasserne med alle Dahliaer ud i haven. I denne periode holder jeg virkelig meget øje med vejrudsigten, så jeg kan tage kasserne ind i tilfælde af frost eller kolde dage.

På solrige dage, så tages låget af kasserne. På kolde dage, så lader jeg låget være på kassen. Jeg lægger desuden låget på kasserne HVER eneste aften indtil vi i løbet af maj har mere eller mindre fast temperatur over 10 grader.

Plantning af Dahlia i krukker

Det plejer at passe med 2-3 uge i maj, at jeg potter de mange dahlia knolde op i krukker – altså de krukker, som mine dahliaer skal vokse i hele sommeren, indtil efteråret og det er tid til opgravning af dahlia knolde og vinteropbevaring af dahlia knolde.

Mine krukker er på 40 cm i diameter. Jeg bruger kun glaserede krukker til sommerblomster, da det holder bedre på vandet – og dermed letter vanding af dahliaer, så de ikke tørrer ud.

Jeg planter 3 Dahlia knolde i hver af mine krukker. Det passer rigtig fint, så planterne har plads til at udvikles – og der er plads til den KÆMPE knold, som hver plante udvikler hvert år.

Efter 14 dage, så får planterne førte omgang gødning. Og dette fortsætter én gang hver måned indtil og med august. Plejer at passe med at jeg vander krukkerne én gang om ugen her i maj og juni, hvor planterne endnu er små.

Opsætning med dahliaer i krukker

Når vi kommer til slutningen af juni måned, så får jeg placeret de mange krukker med dahliaer rundt i haven. Langt vores husmur mod haven – hvad jeg ynder at kalde krukkehaven – har jeg dahliaer i ene nuancer af pink. Her placeres en 30 krukker med Dahliaer.

Krukkehaven her foran huset kører i rotation med forskellige blomster. Fra juli og indtil frosten, så er her Dahliaer i krukker. I foråret er her flere hundrede krukker med forårsblomster. Og i efteråret – efter georginer – så pyntes op med krysantemum, græskar og til jul massevis af julelys på juletræer.

Når krukkerne med dahliaer stilles frem i løbet af slutningen af juni, så ser det ikke ud af meget. Det tager dog hurtigt fart.

dyrkning af dahlia i krukker vanding forspiring plantning

Allerede kort inde i juli, så er det tid til at få sat støtte til Dahlia blomsterne – så de ikke vælter når de blomster i august. Den opmærksomme vil bemærke at hver krukke har en lille slange, som går ind i krukke – dette er vores automatisk vanding af krukker. Fungerer super godt! Og er nærmest en nødvendighed, hvis man vil have Dahliar i krukker på en sydvendt væg.

dyrkning af dahlia i krukker vanding forspiring plantning

Inden vi når august, så er både jernstativer og de forskellige planteborde – og fundamentblokke – som bruges til at skabe de forskelige niveauer til krukkerne med dahlia, helt og fuldstændig skjult af planterne. Og de første Dahliaer er så små igang med at blomstre.

dyrkning af dahlia i krukker vanding forspiring plantning

Når vi er lidt inde i august, så begynder blomstringen for alvor – som det ses af nedenstående foto, som er taget 7 august 2021. Det er så overdådigt og lige fantastisk, hvert eneste år.

Opgravning af dahlia knolde – og vinteropbevaring af dahlia knolde

Dahlia fortsætter med at blomstre indtil vintervejret tager fat – helt præcis indtil frosten kommer.

Med en fiberdug, som smides henover planterne ved første nattefrost i oktober, så undgås at planterne er færdige allerede her. Og blomstringen fortsætter nogle uger endnu…

Plejer at være et projekt til slut oktober at få gravet alle knolde op af krukkerne. Få rengjort knoldene og klargjort de mange dahlia knolde til vinteropbevaring.

Læs om rengøring af dahlia knolde her

Efter knoldene er vasket, så skal knoldene lige tørre lidt. Derefter pakkes knoldene i avispapir, pakkes i kasser og stilles et frostfrist sted indtil næste forår – og der starter det hele forfra igen-igen.

4 Kommentarer

  1. Birgit Nilsson
    Birgit Nilsson 9. september 2023

    Hej Martin
    Hvor køber du krukker ?

    mvh Birgit

    • Martin
      Martin 11. september 2023

      Hej Birgit

      Uhh… det gør jeg mange forskellige steder, men Plantorama har nogle rigtig fine krukker til gode priser – derfra har jeg mange krukker 🙂

      Vh. Martin

  2. Mette Thyregod
    Mette Thyregod 18. august 2023

    Hvor er det flot med så mange planter samlet. Jeg synes jeg hvert år oplever at Dahlia i krukker får visne blade, og bliver grimme. Men fortsat blomstrer – og får bladlus.
    Kender I til det, og hvad gør jeg. Panterne i bed klarer sig meget bedre, selvom der også ka være lus i dem.

    Kærlig hilsen Mette

    • Martin
      Martin 21. august 2023

      Hej Mette

      Herligt du kigger med… og ja tak, vi er også vild med de mange krukker med dahlia knolde 😀 Pynter så flot i haven.

      Når du vander dahlia, så pas på med ikke at vand bladene. Pas desuden på med ikke at vand for meget, specielt i krukker – da vandet ikke kan løbe væk på samme måde som i jorden. Og står dahlia vådt, så får de gule blade… og angribes meget nemmere at alle mulige sygdomme, såvel lus og skimmelsvamp.

      Jeg vander når jorden er tør, og giver en god portion vand. Vander direkte på jorden – aldrig vand på bladene. Når jeg gør det, så kan jeg ikke sige at vi har ekstra problemer med dahlia i krukker 🙂

      Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *