Tryk "Enter" for at gå til indhold

Køkkenhavens – måske – nemmeste grøntsag

Asparges er VIRKELIG nem! I hvert fald, når det gælder de grønne asparges. Når først plantet, så er eneste arbejde mere eller mindre at klippe asparges ned én gang årligt.

Dyrkning af asparges

Vi har et stort bed med asparges. Det blev anlagt for nogle år siden og det er de samme planter, som vi høster fra endnu. Og det fortsætter i mange år fremover.

Læs om anlæg af asparges bed her

Det hedder sig at asparges begynder at falde i udbytte efter 10 år. Derfor vælger mange at anlægge et nyt aspargesbed hvert tiende år. Tilføjes skal dog, at planterne bliver større og større, hvert år. Om 10 år er det MEGET store planter. Og det gør måske ikke noget, at udbyttet daler lidt. Flere har da også samme aspargesbed i 20-25 år.

Asparges kan faktisk bedst sammenlignes med en staude, trods det er en grøntsag. Når først plantet, så gennemgår planten samme cyklus hvert år. I foråret spirer skud frem, som når de er 20-25 cm lange høstes – det er asparges. Ved sankt hans stopper man med at høste. Derefter skal planten have lov at vokse. Og de mange skud vil vokse sig til 150-200 meter høje planter, som står flot i køkkenhaven hele sommeren. Til efteråret visner planterne. Og inden næste sæson, så er det tid til at klippe asparges ned – præcis ligesom man gør med stauder.

Grønne asparges eller hvide asparges

Mange er forvirret om dyrkning af grønne asparges og hvide asparges. Det er dog næste det samme. Det er PRÆCIS samme plante og overordnet er dyrkningsmetoden den samme. Eneste undtagelse er, at hvide asparges er bleget.

Vi dyrker kun grønne asparges, da det er langt nemmest. Vi kunne dog sagtens gøre vores asparges til hvide asparges. De skal blot bleges, hvilket gøres ved at hver kan de nye skud i foråret er 2-3 cm oppe, så dækkes med sand. Sådan fortsætter man indtil man har en 25-35 cm høj vold. Og der efter stikker man asparges med en spade de 25-35 cm nede i volden. Sådan får man hvide asparges.

Når det er tid til at klippe asparges ned, så fjernes også den 25-35 cm vold – også er man klar til at starte forfra. Så ja, det kræver lidt mere arbejdet at dyrke hvide asparges, da der konstant skal hyppes sand op omkring de nye skud, for at sikre de bleges. Det er naturligvis også derfor, at hvide asparges er noget dyrere end grønne asparges. Det kræver mere arbejde. Og det er forbundet med større risiko for at gå galt, at dyrke hvide asparges.

Hvornår er det tid til at klippe asparges ned?

Det er netop her i februar, at det er det helt rigtige tidspunkt til at klippe asparges ned. Præcis ligesom det er fint at klippe stauder ned. Man kan også godt vente til marts, men får vi et mildt forår, så er asparges hurtigt igang – og det er i de visne asparges planter, at utøj og skadedyr overvintrer.

Læs om skadedyr i asparges

Når man har klippet asparges ned, så kan man med fordel komme 2 cm sand ovenpå jorden. Lidt som en slags topdressing. Aspargesplanter foretrækker at gro i en meget sandet jord. Faktisk er asparges oprindelige strandplanter, så ved at tilføje sand, så trives planten bedre. Et lag sand hjælper desuden med til at ukrudt ikke overtager ens aspargesbed.

Gødning skal asparges ikke have, men asparges er MEGET glad for at få en god portion kalk i løbet af april. Nogle tager også på stranden og henter tang til deres aspargesbed. Det er også super godt, hvis man dyrker i jord. Men har man anlagt sit aspargesbed i sand, løbende tilføjer sand og kalk, så er tang ikke nødvendigt. Heldigvis, da vi har en lidt lang køretur til vesterhavet for at hente tang.

2 Kommentarer

 1. Marianne
  Marianne 9. april 2023

  Hej
  Jeg har for et par uger siden købt potter med asparges på en planteskole..
  Da de kom jeg til mig, kunne man endnu ikke se dem, med i løbet af et par uger, er de nu “stukket helt af”.
  Jeg tænker, at det er for tidligt at plante dem ud, men som de er nu, vil der ikke gå mange dage, før end de knækker.
  Kan jeg klippe dem ned?
  Venlig hilsen Marianne

  • Rune
   Rune 11. april 2023

   Hej Marianne

   Skønt med asparges – har dog aldrig forsøgt mig med pottede asparges. Kun købt som kroner, som lægges i jorgen her i foråret.

   Så vil anbefale dig at kontakte planteskolen. Lyder umidelbart lidt mærkeligt at sælge pottede asparges på denne årstid, da du kan få kroner – barrodsplanter – til ingen penge.

   Held og lykke med det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *