Tryk "Enter" for at gå til indhold

Skadedyr i asparges

Der er to typer utøj i asparges, som er næste uundgåelige. Først aspargesbillen, dernæst larver. Begge SKAL bekæmpes, for at de ikke spiser det hele. Vi bekæmper skadedyr i asparges giftfri…

Økologiske asparges

Det er altså ikke af uvilje, at der findes få økologiske asparges i supermarkederne. Dyrkning af asparges er allerede en tidskrævende affære – og der går 2-3 år fra plantning, førend første høst.

Og hver eneste år, så er det næsten ligeså sikkert som ammen i kirken, at der kommer utøj i asparges.

utøj i asparges skadedyr insekter

Først kommer aspargesbillen, som virkelig kan gøre skade på et aspargesbed.

Aspargesbillen er faktisk to biller. Altså to forskellige biller, som ligner hinanden meget. Den mest normale – og den, som de fleste med asparges plages af er gulplettet aspargesbille. Dens fætter den tolvplettede aspargesbille ligner enormt meget, men har mange små gule pletter på ryggen. Ikke så normal herhjemme, hvor det hovedsageligt er den gulplettet aspargesbille, som gør skade.

Ovenstående foto er tages i vores aspargesbed. De små orange røde skadedyr er ganske nemme at få øje på. Og det er vigtigt at få dem bekæmpet, hvilket gøres lettest ved at fange de små insekter og knude dem imellem to fingre.

Bekæmpning af aspargesbille er nødvendigt, for ellers kan de spise et helt aspargesbed i løbet af nogle uger.

Gulplettet aspargesbille angriber oftest asparges i løbet af juni, når planterne står høje.

Straks man er ovre angrebet af aspargesbillen, så plejer det at passe med at larver klækkes – oftest slutningen af juni eller starten af juli.

utøj i asparges skadedyr insekter

Og larverne i et aspargesbed er virkelig noget skidt. Der skal ikke ret mange larver til, førned de kan øde et helt aspargesbed. Se bare fotoet ovenfor. Alt det grønne er spist på mine asparges – altså ikke godt!

Så ja! Utøj i asparges SKAL bekæmpes.

Giftfri bekæmpelse af utøj i asparges

Nævnte tidligere, at der ikke sælges mange økologiske asparges. Det handler om, at den bedste økologiske bekæmpelse af utøj i asparges – for ikke at sige eneste giftfri bekæmpelse af skadedyr i asparges skal gøres ved håndkraft.

Ellers er eneste virksomme metode, at sprøjte. Jeg forstår fuldt ud, at det er umuligt at gå et aspargesbed på mange hektar igennem ved håndkraft. Det er dog det, som vi gør her i haven. Vi bruger nemlig ikke gift.

Så ja! Vi starter i juni med, at vi flere gange om ugen knuser aspargesbillen. Derefter – i slutningen af juni – går vi alle planterne igennem flere gange om ugen, for at fjerne larver og orm i vores asparges.

skadedyr giftfri bekæmpelse

Larver i asparges er dog noget nemmere at fjerne end aspargesbillen.

Aspargesbillen er nem at se, men svær at fange. Eller rettere sagt, så skal der ikke meget skub til planten førend billen bare falder ned på jorden. Hvorfra den hurtigt kravler op i planten igen

Larver i asparges, som faktisk er unger af aspargesbillen. Naturligvis også derfor at larverne kommer efter aspargesbillen – aspargesbillen lægger flere hundrede æg rundt på grene i asparges. Larven udklækkes i slutningen af juni, hvorfor det er vigtigt at gå sine asparges igennem. Og det bør gøres hver anden aften.

Jeg gør det ganske enkelt ved, at jeg tager hver eneste gren og trækker mine fingre igennem planterne. Jeg trykker let – ikke hårdt, men let – på planten, hvormed jeg knuser de mange larver. Det er noget værre svineri. Det lugter fælt, men er eneste giftfri bekæmpelse af utøj i asparges jeg kender.

utøj i asparges skadedyr insekter

Det er dog nødvendigt med bekæmpelse af skadedyr i asparges. Jeg gør det normalt hver anden eller tredje aften. Vi var dog lige væk en weekend starten af juli. Og se lige, hvordan der har været fest. Fjerne ALLE skadedyr torsdag. Og søndag eftermiddag, så er store dele af mine asparges spist. Heldigvis ikke værre, end planterne nok skal overleve. Men alligevel. Det er jo bare ikke godt.

Insektnet til asparges

Jeg har overvejet at forsøge med insektnet henover mine aspagerges. Det er trods alt kun her i juni og starten af juli, at utøj i asparges er et problem. Derefter har vi ikke rigtigt problemer.

Det vil dog være noget af et bur, som skal bygges til mine asparges. Planterne er jo næsten 2 meter høje allerede. Og bedet er 3,5×1,5 meter stort. Så ja! Det er nok mest realistisk at fortsætte med at gå planterne igennem flere gange om ugen, her i juni og start juli.

Mon ikke også at det snart er slut for i år, at skulle kæmpe med skadedyr i asparges. Det håber jeg.

Læs om anlæg af aspargesbed her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *