Tryk "Enter" for at gå til indhold

Høst, høst og høst…

Når det kommer til dyrkning af ærter, så er det bare med at høst massevis af ærter. Des mere der høstes, des flere ærter kommer der frem…

Høst af friske ærter

I sidste uge skrev jeg et blogindlæg om dyrkning af tidlige ærter – læs blogindlægget her: Tidlige ærter

Nu er årets ærtesæson virkelig igang. Og jeg glemte i mit forrige blogindlæg at nævne, at når det kommer til høst af ærter, så gælder det egentlig bare om at høst og høst og høst.

Ærterne skal naturligvis være modne, men straks de er modne, så bør ærterne høstes. Ved at være omhyggelig med at få høstet ærter regelmæssigt – altså straks ærterne er modne – så skynder planten sig nemlig at danne flere ærter.

På det punkt minder spiseærter egentlig om ærteblomster – altså lathyrus. Ærteblomster skal også høstet konstant, for sættes der først bølge, så stopper blomstringen. Det samme sker med friske ærter. Når først planten får lov at sætte bælge, som bliver tørre – så stopper udviklingen af nye ærter.

Derfor er det også VIGTIGT at man er ombyggelig med sin ærtehøst – og sørger for at gå planten igennem fra top til bund og får høstet alle friske ærter.

Man bliver desuden helt overrasket over, hvor mange hurtigt der sættes nye ærter. Ovenstående fotos er med 24 timers mellemrum. Jeg høstede alle ærter en aften, så kun nye skud var tilbage. Dagen efter kunne jeg hente en halv kurvfuld friske ærter igen.

Okay! Man behøver ikke høste ærter hver aften. Hver anden eller tredje aftener fint nok. Men der bør ikke gå længere tid imellem for høst af ærter, hvis man vil maksimere sit udbytte af ærter.

Jeg har desuden netop lige været ude og høste ærter igen-igen. Denne gang står menuen på friske ærter, hjemmelavet bearnaise og en bøf på grillen. Herligt!

ærter bøf bernaise estragon

Og ja! Toby er vældig glad for ærter. Han er min faste følgesvend, når jeg høster ærter. Han er helt tosset med de sprøde friske ærter. Han får nu ikke ret mange, men de helt små ærter får han – så slipper jeg for at bælge dem.

ærter kaniner affald

Affaldet fra ærterne får kaninerne. Kaninerne ELSKER skrællerne fra ærter. Dermed går intet til spilde, når vi dyrker ærter i køkkenhaven. Det er jo også herligt. Nå ja! Og skræller fra ærter bidragerne til at sikre endnu bedre og lækrere kød fra vores kaniner. Win-win løsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *