Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets første høstfest – Og anden tulipanfest

For de fleste er årest tulipansæson i foråret, når alle tulipanløg blomstrer. Det er nu også en fest for mig. Størt er min begejstring dog nu i juli, når jeg opgraver mine tulipanløg. Og starter tørring af tulipanløg – det er nemlig nu jeg ser mit udbytte til næste år.

Tulipan avl og dyrkning af tulipanløg

Lad mig starte med at sige, at dette bloginglæg handler om de mere specielle tulipanløg. Altså de tulipaner, som ikke kommer igen i haven.

Egentlig intet i vejen for at opgrave, tørre, dele og lægge igen de tulipanløg i haven, som kommer igen. Også kaldet de sikre tulianer i haven. Det vil da kun være en fordel. Nu er det dog sikre tulipaner, så de vil nærmest automatisk komme igen – og blive til flere og flere. Så det er nok lidt spildt af tid. Læs om sikre tulipaner her

Langt de fleste tulipaner vil ikke komme igen i haven. Eller måske de vil komme igen året efter, men blomstringen vil være en brøkdel af forrige år – og året efter igen, så vil løgene formentligt være gået til. Flere løg bliver det i hvert fald sjældent. Og det er nu engang de mere specielle tulipanløg, som oftest går til i haven. Altså de tulipanløg, som også er lidt sjovere at have.

Derfor har jeg de mere specielle tulipanløg i krukker. Derved kan jeg passe bedre på mine tulipanløg, såvel sikre de får den rette gødning, pasning og pleje. Og jeg kan nemt grave tulipanløgene op efter de er visnet ned.

opgravning tulipanløn tulipaner tulipan dyrkning avl sortering

Nå ja! Endnu en fordel ved at have tulipanløg i krukker er at krukkerne kan stilles væk, efter afblomstring. Der går nemlig nemt 30-60 dage førend løgene er visnet ned og kan graves op. En periode, hvor planten mest af alt er vissen og grim.

Jeg bærer alle krukker med tulipanløg ned bagers i haven. Her står krukkerne gemt bagved en hæk – men stadigvæk i fuld sol, som er vigtigt. Jeg giver gødning og sørger for vanding – indtil løgene begynder at visne. Derefter passer de sig selv. Og det ender med at blive noget af en jungle af ukrudt – som ses på ovenstående foto – førend jeg i juli begynder opgravning af tulipanløgene.

Opgravning og tørring af tulipanløg

Det er måske lidt meget at sige opgravning af tulipanløg. Jeg har trods alt løgene i krukker, så det handler nu mere om at vende bunden i vejret på potten – også grave løgene frem fra virvaret af de mange rødder.

opgravning tulipanløn tulipaner tulipan dyrkning avl sortering

Nu har jeg i snart mange år arbejdet med formering af mine tulipanløg. Jeg bliver dog hvert eneste år overrasket over mængden af rødder. I krukken her var lagt 7 nye tulipanløg. Sorten er Super Parrot, som jeg har købt hjem. En helt fantastisk dobbelt papegøje tulipan. Meget speciel. Normalt er papegøje tulipaner ikke dobbelte – og normalt er de ikke hvide, men i alle mulige andre kraftige farver.

super parrot tulipan

Købte 7 løg, som blev lagt i en tor potte – netop for at sikre rigelig plads til rødderne. Normalt ville jeg løgge tulipanløg noget tættere. En krukke på 29 cm kan nemt have 15-20 løg. Men denne tulipan fik altså 29 cm krukke til kun 7 løg, for at give mest mulig plads til ordentlig udvikling.

Trods god plads, så er der stadigvæk et virvar af rødder. Normalt vil rødderne være meget tættere presset sammen, men nu var her også rigtig god plads i krukken. Og resultatet er da også derefter. 7 ok store løg er blevet til 12. 3 af løgenen har delt sig og 4 af løgenen er blevet til kæmpe store løg.

Så virkelig en succes. Nu har jeg løg til at fylde krukken næste år. Og der vil endnu flere dele sig og formentligt også sætte sideløg, så jeg hurtigt får rigtigt mange løg af denne skønne tulipan. Og det er netop det, som jeg synes er det sjove ved formering af tulipaner og tulipan avl.

Tulipan dyrkning – og hvidløg og løg

Okay! De færreste tænker nok på hvidløg og spiseløg, når de tænker på tulipanløg.

Formering af tulipanløg minder dog rigtig meget om dyrkning af hvidløg og løg. Tørring af tulipanløg er først og fremmest præcist det samme, som ved tørring af hvidløg, spiseløg og alle andre typer løg.

Jeg lægger mine tulipanløg i plastikkasser med huller i bunden. Her får løgene lov til at tørre helt ind et tørt sted med godt gennemtræk. Præcis samme måde bruger jeg til tørring af vores spiseløg fra køkkenhaven og vores hvidløg.

Ligheden er dog ikke kun ved tørring af tulipanløg og spiseløg. Formering af tulipaner er faktisk meget lig dyrkning af løg og hvidløg i køkkenhaven. Faktisk en kombination af begge.

De fleste lægger sætteløg, når det kommer til spiseløg. I løbet af en sæson, så vokser sætteløgene store – og det er de store løg, som vi gemmer til vinter.

tørring af tulipanløg tulipaner tulipan avl dyrkning

Se lige en størrelse forskel på tulipanløg. Det lille tulipanløg har størrelse, som de fleste købte tulipanløg – medmindre man virkelig flotter sig og køber store løg. I løbet af en sæson vokser et lille løg til mere end dobbelt størrelse. Og dernæst kommer ligheden med hvidløg.

Ved dyrkning af hvidløg, så lægges et hvidløgsfed i jorden i august. Knap 12 måneder senere, så kan høstes et hvidløg – bestående af massevis af fed.

Et stort tulipanløg vil dele sig i 2-4 mindre løg. Egentlig meget ligmed, hvad et hvidløg gør.

Endeligt kan tulipanløg også sætte sideløg. Det varierer meget fra år til år, hvor mange sideløg der sættes. Nogle år har jeg oplevet at der nærmest ingen sideløg er, men at samtlige løg har delt sig i flere løg – så jeg fra at lægge 7 store løg pludselig har 20-25 mindre løg.

Sideløg er oftest meget små og vil først blomstre efter én sæson i jorden. Hvorimod de delte løg, trods mindre, blomstrer allerede året efter. Ovenstående to tulipanløg fra fotoet vil sætte lige stor og flot tulipan til foråret. Det store vil dele sig i løbet af sommeren, før opgravning. Det mindre vil blive større.

Tørring af tulipanløg

tørring af tulipanløg tulipaner tulipan avl dyrkning

Efter jeg har fået opgravet alle tulipanløg. Og sorteret dem i sorter, så lægges løgene i plastkasser – bruger nogle træpinde til at holde sorterne adskilt i kassen. Naturligvis ikke trykimprægneret træ, som indeholder en gift der dræber svampe, som også vil dræbe tulipanløgene.

Løgene får nu lov at stå og tørre i stalden. Kasserne stiller jeg på et bræt, for at sikre god ventilation under kassen – bemærk der er huller i bunden af plastkasserne, for at undgå samling af vand.

Nu får løgene lov til at stå indtil august i stalden. Dermed sikres det at løgene er tørret helt ind. Derefter kommes løgene i løgposer. Sorteret efter hvilke løg der er store nok itl at blomstre næste år – og derfor skal i krukkerne, som stilles i haven. Og hvilke løg, der er så små at de skal vokse sig store i f.eks. køkkenhaven eller nogle altankasser, førend de bliver en del af løgene i krukker.

Til november lægges alle løgene i hvert fald i jorden igen. Også starter endnu et år. Igen i år med endnu flere krukker, end de foregående år. Virkelig været en rigtig god høst igen i år.

Okay! Jeg er efterhånden ved at have så mange af nogle af mine specielle tulipanløg, at de ikke alle kommer i krukker. Det ville blive til alt for mange krukker med tulipaner i haven. Derfor kommer nogle af de specielle tulipanløg ud i haven – som ét årige løg. Andre løg, som jeg er ekstra glade for – og har mange af – bliver lagt i jordbærbedet, hvor de bruges til buketter (igen som etårige planter – når tulipaner kliippes med lang stilk, så er der intet grønt tilbage til at sikre videre vækst)

Læs mere om tulipanavl her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *