Tryk "Enter" for at gå til indhold

Stiklinger af krysantemum

Krysantemum er en SKØN efterårsplante. Krysantemum sælges i stor stil i supermarkeder og planterskoler i efteråret. Det er dog ganske nemt at lave stiklinger af krysantemum – og dermed flere planter, helt gratis…

Stiklinger af krysantemum

De færreste tænker på krysantemum blomster nu. Langt de fleste forbinder krysantemum med en efterårsplante – og mange har kugle krysantemum til at pynte i krukker hele efteråret.

Ligesom de færreste tænker på krysantemum nu og her, så gemmer de færreste deres krysantemum fra år til år. Krysantemum er dog ganske hårdfør. Problemet er faktisk ikke frosten, men alt for meget vand henover vinteren.

Derfor tager jeg også mine krysantemum ind i stalden, henover vinteren. Her står de tørt hele vinteren. Kulden er de ligeglade med. Og til foråret, tager jeg krukkerne ud – klipper tilbage, ligesom jeg gør med stauder, og i løbet af kort tid, så er planten i vækst.

Gemmer man sine krysantemum fra år til år, så har man desuden gevinsten at kunne tage stiklinger krysantemum i starten af sommeren. Normalt ville jeg tage stiklinger i juni, men det har været så ENORMT tørt hele juni – og jeg har ikke mangle ekstra at vande og passe. Jeg har desuden brugt tiden på at vande, hvad vandes og overleve skulle…

Derfor er jeg først nu kommet igang med at tage stiklinger. Også først nu, at minekrysantemum er i rigtig vækst. De har godt nok lidt under den megen varme og tørke i juni. Jeg har da også været uheldig at miste et par stykker – heldigvis ikke de, som jeg er glades for.

Det gælder især den røde krysantemum fra fotoet ovenfor. En gave fra min farmor. Den værner jeg om, da hun ikke er her mere. Fik den i efteråret 2018. Den har det endnu godt. Og det er efterhånden blevet til en del stiklinger heraf.

Stiklinger af krysantemum er meget nemt at lave. Krysantemum sætter nemt rødder. Stiklinger skal dog tages her i starten af sommeren, hvor der endnu ingen knopper er – og planten bare står grøn. Og virkelig er i eksplosiv vækst for at skabe massevis af grønne grene, som fra efteråret skal stå med blomster.

Jeg klipper ganske enkelt nogle topskud… Fjerner sidegrene, så der tilsidst kun er to blade. Klipper toppen væk og klipper halvdelen af de tilbageblivvende blade væk.

Virkelig nemt!

Formering af krysantemum

stiklinger af krysantemum Chrysanthemum dyrkning formering

Derefter stikker jeg stiklingerne i så- og priklejord. Vander grundigt. Og derefter er blot at vente – naturligvsi sørge for at jorden fortsat er godt våd, de næste uger.

Om en 3-4 uger har stiklinger slået rødder, hvorefter jeg kan prikle dem om i hver deres potte. Og derfra kan de vokse til en større plante. Det giver sig selv, at det ikke er i år jeg får en stor krysantemum ud af mine stiklinger, men næste år har jeg en flot krysantemum til at plante ud i en krukke i haven

Jeg har mine stiklinger af krysantemum til at slå rødder og vokse sig store i mit lille væksthus – sammen med alle mine øvrige stiklinger og forspirede frø – et minidrivhus, plastkasse eller bare en plastikpose vil være lige så fint.

stikling formering dyrkning avl

Læs om pasning af krysantemum i krukker her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *