Tryk "Enter" for at gå til indhold

Forår til efterår – Sommer og vinter

Apropos påskeliljer i krukker, så er det nu også tid til at kigge på vores efterårsblomster i krukker – mere præcis vores stauder i krukker, som pynter ved hoveddøren hele efteråret.

Efterårsblomster i krukker

Efterårsblomster efterår efterårsfarver krukker

Det er måske tidligt at tale om efterårsblomster i krukker. Kalenderen skriver trods alt kun april. Vi har netop overstået påsken. Haven står inden længe smukt dækket af forårsblomster. Nå ja, for slet ikke at tale om de talrige krukker med forårsløg, som pynter rundt i haven.

Ikke desto mindre, så skal dette blogindlæg handle om efterårsblomster i krukker. Eller mere præcis stauder i krukker. Her i haven er det nemlig sådan – tænker jeg det er for mange – at foråret er forårsløg i krukker, hvor efteråret er stauder. Stauder såsom krysantemum, Heucheras og lignende, som blandt andet ses på ovenstående fotos af efterårsblomster i krukker.

Læs mere om efterårsblomster i krukker her

Georginer er en anden skøn plante til havens efterårskrukker – og sensommer krukker. Intet mærkeligt i at tale om georginer på denne årstid, da det er nu georginer skal lægges i jorden – i hvert fald inden længe. Hvis man ikke, ligesom jeg har lagt georginer til forspiring.

Læs om forspiring af georginer her

Og ligesom det gælder at georginer kræver arbejde nu og her, så gælder det også for efterårsblomster i krukker – det er nu, at der skal kærlighed til krukkerne, for at sikre en smuk blomstring.

Pasning af stauder i krukker

Jeg har overvintret mine stauder i stalden, for at værne mod krukkerne drukner i vinterregn og frost.

Alternativt kan også dækkes med pressenning eller lignende. Frosten er ikke problemet, fo de hårdføre stauder. Det er mængden af vand, som trods godt dræn i krukker, bliver for meget henover vinteren.

Nu har jeg fundet alle krukkerne frem. Linet dem op på rad og række. Kønt ser det ikke ligefrem ud. Faktisk temmelig sørgeligt, da langt størstedelen af planterne er visnet ned. Præcis som de skal, som det er normalt for stauder.

Det første jeg gør er derfor at klippe alle stauderne ned. Det er allerede gjort i haven, men stauder i krukker venter jeg med at klippe ned indtil jeg tager krukkerne ud i haven – og det gør jeg normalt her i april.

Har vi et tørt forår, så begynder jeg også nænsomt at vande krukkerne. Lad mig tilføje at jeg efter stauderne er klippet ned, så giver jeg hver af krukkerne en ordentlig portion vand – for lige at sætte skub i rødderne. Nu får stauderne lov til at spire frem i løbet af de næste uger, derefter tilfører jeg 1/2 tsk. kalk pr krukke – for at undgå at jorden bliver for sur. Og når vi kommer til maj, så får hver krukke 1/4 tsk. gødning – samtidigt med at jeg gøder havens staudebede.

På denne måde kan jeg genbruge mine indkøbte stauder til krukker, år efter år – så de igen til efteråret kan komme til at pynte i haven. Hvert tredje eller fjerde år, så vælger jeg stauden ud og deler. Potter halvdelen op igen, i samme krukke. Og har en ny staude til en nabo, et bed i haven eller endnu en krukke.

Deling af krysantemum har jeg ikke succes med, så her køber je af og til en ny. Mine krysantemum i krukker kommer dog fint igen, hvert år. Krysantemum i krukker vokser langsomt, så hvornår jeg vil potte om til større krukke ved jeg ikke. Ikke noget jeg har gjort endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *