Tryk "Enter" for at gå til indhold

VIRKELIG en forårsbebuder…

Vintergækker og krokus er skønne og fortæller foråret er på vej. Påskeliljer blomstrer, når foråret er her. SKØN forårsbebuder. Påskeliljer er desuden smukke i vase, ligesom påskeliljer i potte er skønne. ELSKER påskeliljer!

Påskeliljer

Jeg ved ærligtalt ikke hvorfor, men påskeliljer er ikke så populær blomst. Eller sagt på en anden måde, påskeliljer er ikke så kendt og eftertragtet en blomst. Det er synd!

Bevars tulipaner er skønne. Jeg er vildt med tulipaner – og tulipaner kommer i et væld af farver, faconer og variationer. Læs om tulipaner i haven

Måske forklaringen er at påskeliljer ofte er gule? Gul har i mange år været en meget umoderne farve, når det kommer til blomster. Måske det vender nu, for gule blomster bliver mere og mere populære. Det vil jeg håbe. Ville elske om påskeliljen fik mere opmærksomhed, for den er fantastisk!

Påskeliljer i vase – og påskeliljer i buketter

Påskehare påskekanin påskeliljer påske

En buket med påskeliljer holder længe. Blomsterne kan oftest købes i knob, så man har fornøjelsen af både udspring, blomstring og forfald i vasen. Herligt! Påskeliljer koster desuden ikke ret mange penge. Oftest sælges et bundt med 10 påskeliljer til 5-10 kroner – noget andet en 10 tulipaner til 40-60 kr.

Forklaringen på at påskeliljer er så billige er ganske enkelt, at ét løg deles i flere løg henover sommeren. Èt påskeliljeløg bliver årligt tredoblet, hvis ikke fire eller femdoblet. Dyrkning af påskeliljer er desuden ganske nem – i haven kommer påskeliljer igen år efter år, samme gælder det for påskeliljer i potte. Og i produktionen af påskeliljer til buketter, så går det også nemt.

Og trods den mest kendte påskelilje er den gule version med trompethovedet – som den på billedet med påskeliljer i vase, som er Dutch Master – så findes påskeliljeløg i flere varianter. Der er både de små tete-á-tete, de dobbelte og påskeliljer findes også i både hvid, lys gul og orange.

Påskeliljer i haven

Længst er holdbarheden af påskeliljer i haven. Her kan blomstringen nemt strække sig over 3 uger. Med valg af forskellige sorter, så kan blomstringen strække sig fra marts og indtil maj – det er da imponerende. Påskeliljeløg i haven kommer desuden igen år efter år. Når først løgenen er købt og lagt i haven, så har man fornøjelsen fremover.

Skal dog nævnes. Efter 5-10 år, så kan løgene stå så tæt, at de springer en blomstring over. Løsningen er dog nem, at løgene graves op og deles.

Modsat tulipaner, som helst skal graves op – medmindre man vælger de sikre tulipaner, som alligevel har tendens til at dø med årene. Tulipaner kræver desuden både gødning, vanding og tid til at visne ned. Sådan er det ikke med påskeliljer, de er hårdføre løg – og er næsten ikke til at bekæmpe, når man først har dem.

Med andre ord, så er der virkelig ikke meget arbejde ved at have påskeliljer i haven. Det er en årlig fornøjelse, hver forår. En fornøjelse, som bare vokser og vokser – som løgene deler sig og bliver til flere og flere.

Nu nævnte jeg påskeliljer i vase. Førhen købte jeg årligt mange påskeliljer i supermarkedet. Det gør jeg ikke længere. Vi har de sidste år fået lagt mange påskeliljer i haven, så vi nu kan tillade os at plukke talrige buketter af påskeliljer – uden at det opdages, at der mangler påskeliljer i haven. Herligt!

Påskeliljer i potte – eller påskeliljer i krukke

Udover at påskeliljer er skønne i haven, fantastiske i vaser, så er påskeliljer i en potte virkelig også herligt. En stor krukke med påskeliljer ved hoveddøren – eller flere små krukker med påskeliljer – er noget så skønt!

forårsløg i krukker påskeliljer potte tulipaner

Her på matriklen har Martin taget begrebet forårsløg i krukker til helt tossede mængder. Vi har krukker med forårsløg i industrielle mængder – ovenstående er blot en af flere opsætninger af krukker med forårsløg.

Nu ser det måske ikke så godt ud, men bare vent 1-2 uger, så står her et blomsterflor uden lige – og det fortsætter i en måned. Det er helt vildt!

For mig, så kan mindre dog også nemt gøre det. En enkelt potte med påskeliljer er skønt. Efter blomstring kan krukken stilles bagerst i haven, hvor løgene visner ned – og næste forår tages frem igen, hvor man igen kan nyde et skønt blomsterflor af påskeliljer i potte. Perfekt til at pynte ved indgangen, terrassen eller andre steder i haven, hvor man færdes ofte.

Påskeliljer i potte til indendørs

påskeliljer potte dyrkning indendørs lægning

I vindueskarmen – i en potteskjuler – er påskeliljer i en potte virkelig også en herlig ting. Ikke mindst her i foråret. Det er en fornøjelse at følge med i fremspiring fra knop til blomstring. Der er noget helt magisk over det, hvilket påskeliljer i potte virkelig tillader.

Påskeliljer hører sig også til på påskebordet. Og vi går da netop nu ind i en periode med mange påskefrokoster, den næste tid.

I efteråret, lagde Martin og jeg, massevis af påskeliljer – såvel både tulipaner og andre forårsløg i krukker. Vi lagde også en del forårsløg i små potter, hvor planen var at kunne tage en potte ind på påskebordet og pynte op.

Som den slags af og til gør, så er vores renovering dog trukket i langdrag. Vi er ved at renovere stuen, så de store påskefrokoster bliver det ikke til i år – i hvert fald ikke her på Nymølle. Nu er verden desuden ramt af coronavirus, så det er ikke helt på sin plads at samles. Øv! Vi må gentage igen næste år.

Løgene er lagt 3-4 løg i én potte. Fra hvert løg skyder 1-2, nogle gange 3 påskeliljer. Så hver potte kommer virkelig til at blive fyldt med påskeliljer. Helt vildt smukt, bliver det. Vi har desuden lagt flere sorter, for at sprede blomstringen.

påskeliljer potte dyrkning indendørs

Dyrkning af påskeliljer i potte

Vinteren over har vores potter med påskeliljer stået i garagen, for ikke at drukne i vand – frosten er ikke et problem. Nu står de udenfor, i køkkenhaven, hvor de er vokset til og allerede har sat fine blade. Flere er også igang med at sætte knop, hvorfor de under normale omstændigheder skulle have været indenfor i stuen.

Det bliver der dog intet af i år, da vi er igang med renovering af stuen. Blomsterne kommer dog ikke til at gå til spilde. Naturligvis ikke. Har fundet en potte – rettere sagt 3 potter – og placeret påskeliljer i potte på trappen til hoveddøren.

påskeliljer i potte krukke påskelilje

I først omgang er det Dutch Master. Når de er afblomstret, så skifter jeg ud med en ny variant – formentlig Prins Albert eller Heamoor. For derefter at skifte ud til Sint Victor, som er en skøn senblomstrende påskelilje.

Løgene bliver naturligvis genbrugt igen til næste år. Nu står løgene tæt i potterne med påskeliljer, så efter afblomstring graves op – løgene får lov at tørre og til efteråret lægges løgene igen i potter.

Alternativt kan løgene også blot plantes ud i haven, så vil de vokse videre der – og pynte i haven næste forår.

3 Kommentarer

 1. Henning
  Henning 7. april 2021

  Hej med jer
  Jeg er helt enig, påskeliljer kan man ikke undvære!
  Jeg kan godt li at følge med i jeres blog. Jeg blev ret inspireret af den grundige og fine beskrivelse af hvordan I dyrker og samtidig opformerer tulipaner i krukker, så i efteråret købte jeg også diverse forskellige tulipanløg som blev lagt krukker. De er kommet godt igang med at gro, og står nu fordelt rundt omkring i haven
  Men jeg har et spørgsmål i forbindelse med påskeliljer: Når I har dem i krukker, tager I dem så også op til tørring når bladene er visnet ned, ligesom med tulipaner? Jeg tænkte hvis nu man ville bruge krukken til noget andet og/eller påskeliljerne er blevet så mange, at de kan fordeles i flere nye krukker?
  Mvh Henning

  • Henning
   Henning 7. april 2021

   Hej igen
   Nå, nuhar jeg så fået læst hele indlægget, hvor svaret på mit spørgsmål sådan set stod… Så tjek, jeg har fundet ud af det;-)
   Mvh Henning

   • Rune - Nymolle1900
    Rune - Nymolle1900 8. april 2021

    Hej Henning 🙂

    Herligt du læser med. Og hvor det lyder flot med alle de mange krukker i haven med tulipaner 🙂

    Forårsløg er noget af det skønneste!

    Godt du fik fundet svaret 🙂 Men lad mig da lige tilføje, at du kan gøre begge dele med påskeliljer. Om du graver op eller lader værre i krukke, det er helt ligegyldigt for påskeliljer. Ved at grave op, så får du dog en krukke fri, til nyt 😉 Og får delt løgene, men ellers kan det også blot gøres efter nogle år 🙂

    Et andet godt råd til påskeliljer i potter, er at dyrke dem i plastpotter, som du ved blomstring kan sætte i en pæn potte. Samme fremgangsmåde kan du gøre med tulipanløg, hvis det er 🙂

    God torsdag, Rune 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *