Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ny sæson! Nye planter til havens krukker

Træerne er begyndt at smide bladene. Havens farver skifter. Derfor er det også tid til at havens mange krukker opdateres med efterårsblomster og efterårsfarver…

Sensommer, efterår og efterårsblomster

September markerer begyndendelse på efteråret. Og pludselig går det også stærkt med havens farver. Lyset skifter, temperaturen falder og havens farver skifter.

Utroligt at tænke på at vi tilbage i starten af august havde hedebølge. Det er kun en måned siden, at haven stod i kraftig sol og hvor havens blomster stod i kraftige farver. Her i sensommeren ændre havens drastisk karakter. Træerne begynder at skifte farve. Og havens efterårsblomster begynder at komme til sin ret – alt imens sommerblomsterne takker af.

Inden længe skal de frostfølsomme planter flyttes indenfor – gælder f.eks. afriskansk lilje, georginer osv.

For at undgå at haven bliver tom og kedelig de næste måneder, så er det vigtigt at tænke efterårsblomster ind i haven.

Asters, solhat og krysantemum bidrager med masser af blomster her i efteråret. Roser blomstrer også fortsat indtil frosten rigtige tager fat.

Når det kommer til efterårsblomster, så er det dog især løvet der skal være i fokus. Når haven planlægges, så husk derfor at tænk på efterårsfarverne. En god måde at genopfriske haven på er med krukker fyldt med efterårsblomster.

Krukker med efterårsblomster

Krukkerme med efterårsblomster er da også netop det, som dette blogindlæg skal handle om. Jeg har nemlig været en tur på planteskolen og købe en masse efterårsblomster. De skal nu plantes i krukker.

krukker krukkehave plantning

Faktisk var det allerede i forrige uge, at jeg var på stor shopping og fik købt massevis af nye planter til havens krukker. Vejret var ikke rigtigt til havearbejde. Det regnede og blæste voldsomt forrige uge. Helt anderledes ser det ud denne uge, hvor vi igen er oppe på 25 grader og høj sol. Skønt!

I løbet af sidste uge fik jeg plantet alle krukkerne til. Tog lidt krukker hver aften, når solen var gået ned. I stalden er det altid muligt at arbejde – regn, blæst eller mørke.

Må indrømme, at jeg virkelig nyder at rykke ind i stalden og plante krukker til. Der falder en fantastisk ro over det hele. Tankerne flyver, hovedet bliver tømt og jeg tænker enormt mange tanker om have, farver og kombinationer af blomster.

Corgi Welsh Pemproke

Toby er selvfølgelig altid med, når jeg er i haven. Det gælder også i stalden. Og trods han på ovenstående foto er vågen, så ligger han oftest og sover – når han vel at mærke har snuset til samtlige blomster. Hyggeligt!

Planlægning af krukker

Jeg bliver tit spurgt, hvordan jeg får ideerne til de opsætninger af krukker jeg laver.

Gør mig nærmest aldrig i sammenplantning af krukker. For ikke at sige aldrig. Jeg planter altid kun én blomst pr. krukke.

Mange tror vist at jeg bruge en massetid på at besøge haver, hente inspiration og bladre i havemagasiner, havebøger osv osv. Det gør jeg nu også. De bedste ideer til mine krukker får jeg dog, når jeg står og tilplanter krukker. Ideerne virkelig bare flyver rundt i hovedet, når jeg står med fingrene i jorden og samtidigt har forskelligt planter i hænderne. Det er ren terapi – og virkelig den absolut bedste inspiration til at komme op med nye ideer til sammensætning af krukker og blomster til krukker.

I denne omgang efterårsblomster. Har allerede fået noteret en god ide til en kombination af efterårsblomster, til næste år. Og den er noteret end, så jeg husker den.

Sammensætning af eftårsblomster i krukker

Efterårsblomster efterår efterårsfarver krukker

I år er det orange og lilla, som er i fokus. Ganske tilfreds. Nu skal krysantemum kuglerne naturligvis lige springe ud i løbet af de næste par uger, så bliver det hele rigtig godt.

I opsætning er brugt flere forskellige alunrod – i lilla, grøn og brændte farver. Desuden er brugt forskellige græsser, buksbom og ellers krysantemum.

Buksbom er stedsegrøn og genbruges til jul. Alunrod og græsser er vinterhårføre stauder, som genbruges igen næste år – stilles væk, når de visner ned. Og hentes frem igen næste efterår. Samme gælder det for græsserne.

Er vinteren mild, så overlever krysantemum også. Trods kugle formen forsvinder.

Læs om krysantemum i krukker her

Så alt i alt, så kan samtlige planter genbruges igen næste år. Trods jeg nu kombinerer farver og planter på en ny måde – og får udvidet opsætningen, år for år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *