Tryk "Enter" for at gå til indhold

Planten kan dø, MEN det er risikoen værd!

Stauder klarer bedste vinteren, hvis de beskæres efter vinteren. For stokroser bør beskæring gøres i sensommeren. Trods planten kan risikere at dø ved det.

Stokroserust

Efter den indledning, må jeg hellere hurtigt forklare årsagen til at tage risikoen. Det hele handler om stokroserust, som meget let rammer stokroser. For ikke at sige at det med 99,9% sandsynlighed rammer stokroser.

Med andre ord, så er det nærmest umuligt at dyrke stokroser i haven, uden at de får stokroserust.

Stokroserust er ikke farligt, men det giver grimme, gule og grå blade. Præcis som navnet antyder, så ligner det at de ellers smukke grønne blade ruster. Læs mere om stokroserust her

Nu bruger vi ikke sprøjtemidler i haven, men dyrker haven giftfri. Og selvom vi ville bruge gift, så finder der ingen sprøjtemidler mod stokroserust. Eneste behandling som har effekt er at fjerne alle ramte blade – hvert eneste år.

Netop derfor gælder det for stokroser at beskæring bør foretages i efteråret. Derved mindskes overførslen af stokroserust fra dette års vækst og til næste års vækst. Det er netop her i efteråret at stokroser smider frø, som i løbet af september og oktober begynder at spire frem.

Ulemper for stokroser ved beskæring

Da stokroser er en staude, så er risikoen ved beskæring af stokroser her i efteråret, at planten fryser for hårdt tilbage i løbet af vinteren – og dermed ikke overlever vinteren.

Det er dog en risiko, som man er nødt til at tage. Stokroserust er man nødt til at bekæmpe, hvis man vil have stokroser. Eller i hvert fald forsøge at minimere, da total bekæmpelse mere eller mindre er umulig.

Stokroser beskæring klip

Tid til stokroser beskæring

Med tanke på risikoen for at vinteren udrydder vores skønne stokroser ved beskæring her i sensommeren, så foretager vi beskæring af stokroser på en tør dag. Sådan en dag er det idag – og har været det i nogle dage. Det perfekte tidspunkt til beskæring af stokroser.

Fordelen ved at klippe stokroser ned på en tør dag – og efter flere dage med tørt vejr – opdages hurtigt, når man begynder at klippe stokroser ned. Det nærmest sner med tusindvis af frø, som drysser ud af de mange frøstande.

Dermed er stokrosernes overlevelse sikres. Går godt nok to år fra et så spirer, indtil der kommer blomstrer.

Det betyder at skulle vi være uheldige at alle stokroser fryser væk i løbet af vinteren, så få vi godt nok ingen blomster 2021 – men blomstringen 2022 er sikret. Det er betryggende at vide. Jeg er virkelig glad for de mange stokroser. De hører sig altså bare til, på sådan en ejendom.

Tænker også at vi skulle være meget uheldige, hvis alle stokroser frøs tilbage og væk i løbet af vinteren. Men risikoen er der.

Affald fra stokroser efter beskæring

De mange stokroser giver temmelig meget affald, når planterne er klippet ned. Det blev til 3 trillebørfulde. Det til trods for at jeg ellers klippede stokroserne i mindre stykker. Men vi har også stokroser langt hele staldbygningen – fantastisk syn hele sommeren.

Vigtigt at huske om affald fra stokroser efter beskæring er at INTET må komme på komposten. For at mindske stokroserust er det super vigtigt at komme af med planteaffaldet. Det skal på forbrændingen, brændes af – eller som vi gør det, foræres til dyr der vil spise det.

stokroser får haveaffald

Vores får ELSKER stokroser. Dejlig nem måde at slippe af med uønsket haveaffald.

Det pynter nu også ganske pænt, at få foretaget beskæring af stokroser her i sensommeren. Stokroser er jo temmelig store planter – og gror bedste langt en husmur – så de skæmmer da en del, når de visner ned.

Stokroser beskæring

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *