Tryk "Enter" for at gå til indhold

Blomster til efterårs krukkerne

Georginerne klarer ingen nattefrost. Sommerblomsterne er ved at være afblomstret. Nu er det tid til krysantemum! Perfekt blomst til havens krukker i efteråret.

Farve i efteråret

Tror ikke, at der findes nogen blomst, som er så perfekt til havens krukker i efterået, som krystantemum. Det er virkelig en fantastisk plante til at give farve i efteråret.

Georginer er naturligvis også skønne og blomster gerne til langt ud på efteråret. Georginer tåler dig ingen frost. Ved den første nattefrost, så er Georginer færdige.

Vi har allerede gravet havens Georginer op. Det har virkelig taget sit indhuk i havens blomstring.

Læs om opgravning af Georginer her

Vi har dog endnu Georginer i krukker. Georginerne i krukker står langt mere beskyttet for frosten, end Georginerne i havens bede.

Læs om dyrkning af Georginer i krukker her

Det varer dog ikke længe, før krukkerne med Georginer også er færdige for i år. Derfor er det godt at have noget, at supplere med – og pynte med i haven. Såvel, som give farve til haven – samtidigt med at bladene på træerne skifter farve og drysser ned.

Løsningen er krysantemum – hvis det ikke allerede er gættet.

rød krysantemum efterår

Krysantemum i krukker

Der skal ikke meget til. En krukke med en krysantemum et par steder rundt i haven, udretter mirakler.

Ovenstående foto er en smuk lys rød krysantemum. Placeret på en lille terasse i haven – side om side med en smuk Japansk ahorn. Se lige nogle farver. De røde farver står i fantastisk smuk kontrast til det grønne græs – og den hvide mur i baggrunden.

Det er desuden ikke nogen større investering at få fat i nogle planter til havens krukker. Butikkerne bugner af planter i forskelige størrelser – de store kan nemt fås for 30 kr, hvis man blot leder lidt.

Ellers er standardprisen 50 kr, hvilket egentligt også er fair nok.

De krysantemumplanter, som sælges her i efteråret er oftest kuglekrystantemum.

Kuglekrysantemum er egentlig ikke en art, men blot planten, som er behandlet med et middel for at sikre den kugleformede facon.

Flot ser det ud, når der skabes en kugle af blomster. Og blomstringen fortsætter — ugeneret af frost og regn – indtil planten afblomstret.

Blomstringen varer længe. Ikke unormalt at have blomster i 1-2 måneder, når der passes ordenligt.

Pasning af krysantemum

Pasning er ganske nem. Handler faktisk blot om at sikre vand. Behøver ikke bruge tid på at klippe blomster væk – det klarer planten oftest selv.

Det vil desuden sjældent kunne sikre endnu en blomstring, hvis der klippes – det er for sent på sæsonen.

Vanding klares desuden oftest af mængden af nedbør. I bund og grund er der dermed faktisk ingen pasning af krysantemum her i efteråret. Pasning kommer først i tale, hvis man vil overvintre planterne.

Overvintring af krysantemum

Langt de fleste krysantemum ender på komposten eller i skraldespanden efter afblomstring. Det er egentlig syndt. Det er intet problem at få krysantemum til at blomstre igen, næste efterår.

Overvintring af krystantemum er snart det letteste af det hele. Når planten er afblomstret, hvilket oftest sker i løbet af november – senest i løbet af december – så er det blot at sætte krukken ind i garagen.

Drivhus er også fint, men ikke nødvendigt med lys. Og måske drivhuset er bedre brugt til andet.

Vi har en stor stald. Her stiller vi vores krystantemum ind, når de er afblomstret. Her står de forholdsvis mørkt og beskyttet for den værste frost. Stalden er ikke opvarmet, men her bliver ikke under -10 grader – som det gælder for de fleste garager også.

Når foråret kommer, så klippes planten ned. Der gives lidt kalk og en god portion vand. Og planten flyttes ud i haven, hvor den kan få lys igen.

Tidsmæssigt er det i starten af april – lidt frost klarer planten fint, men ikke flere uger med frost.

Når vi kommer til maj, så gives gødning. Dette gentages igennem sommere, som havens krukker og bede nu gøres. Bruger blot almindelig NPK gødning til haveplanter.

krysantemum overvintring

Det er det…

I løbet af efteråret begynder blomsterknopperne at komme frem og pludselig står planten dækket i blomster.

Væksten er godt nok ikke kugleformet, men mere busket – som ovenstående foto – blomstringen er dog ikke mindre fantastisk.

Vil man have de kugleformede krystantemum, så skal de købes. Planterne er – som tidligere nævnt – behandlet med et eller andet middel, som sikrer denne vækst. Det kan ikke genskabes derhjemme. I hvert fald ikke, så vidt vi ved.

Vil næsten sige endnu mere fantastisk. Godt nok er en kugle dækket af blomster flot, men der er nu også noget langt mere naturligt over en busk dækket af blomster. Plus det er skønt at være med til at bekæmpe “køb og smid ud” tendensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *