Tryk "Enter" for at gå til indhold

Første buket fra vores nye blomstereng

Ukrudt for de fleste. For mig en anledning til at lave en buket. I dag en skøn buket med vilde blomster – Hver og en af blomsterne er plukket fra vores nyanlagte blomstereng.

Vild blomstereng

Det er snart en måned siden, at Rune erklærede vores vilde blomstereng for en succes. Jeg har måske været lidt mere tilbageholdende den sidste tid – altså på at erklære succes.

Læs Runes blogindlæg her

Jeg har ellers været meget optimistisk hele forløbet igennem. Selv da Rune mente, at jeg havde sået de vilde blomsterfrø ALT for tidligt – og der 3 uger efter kun var spiret lidt frem.

Da Rune d. 22 juni erklærede succes, så var jeg dog ved at være skeptisk. Det hele var godt nok ikke groet til i græs, som var min største frygt. Vores anlæg af en vild blomstereng var trods alt temmelig utraditionel i forhold til det normale.

Normalt vil man grave grastørv væk, for at fjerne græsset. Dernæst køre massevis af sand på, da sand er næringsfattig – præcis som de fleste vilde blomster foretrækker. Det er i hvert fald den normale løsning, hvis man vil have blomster hurtigt – fremfor at lade naturen klare sig selv og over flere år, udpine jorden og dermed give plads til flere vilde blomster. Vi ønskede dog hurtigt resultat, men ønskede heller ikke at grave græsset af en næsten 2000 kvadratmeter stor græsplæne.

Vi klippede derfor græsset flere gange henover vinteren. Vi legede ganske enkelt græssende dyr – eller rettere sagt plæneklipperen gjorde (overvejede på et tidspunkt at lade fårene gøre arbejdet, men det efterlader også gødning). Normalt har vi aldrig brugt opsamler på vores plæneklipper, men det gjorde vi henover vinteren – skulle ikke risikere at tilføre gødning til jorden. I februar legede vi skovbrand og med en ukrudtsbrænder brændte vi græsset. Og i april blev der strøet sand ud – blot nogle få mm, for at have noget frøene kunne hæfte sig ved. Midt april blev der smidt massevis af hjemmehørende vilde blomsterfrø. Læs om vores anlæg af blomstereng her

For en måned siden synes jeg bare ikke, at her var nok blomster. Vores vilde blomstereng var godt nok græs af en masse bladmasse, men kun ganske få blomster. På afstand var det ganske pænt, men nærved, så stod blomsterne med ENORMT store afstand.

vild have vildhave blomstereng vildblomstereng

Første buket med vilde blomster fra blomstereng

Jeg var nok lidt skuffet. Frøene var blandet og strøet udover hele stykket, så hvorfor var der kun valmue i et lille hjørne. Hvorfor var der kun kamille spiret frem en et par klynker. Hvorfor, hvorfor, hvorfor…

Jeg ved det ikke! Måske det retter sig til med tiden, så blomsterne er mere spredt. Det er trods alt første år vores vilde blomstereng har en chance. Rune har sagt det så rigtigt, når vi normalt anlægger et staudebed, så tager det også et par år førend vi er tilfredse. Første år med et nyt staudebed er i hvert fald temmelig kedeligt. Og blomsterne står med stor afstand. Det er sikkert bare det samme med en vild blomstereng.

Uanset! Jeg er rigtig glad for den vilde have. Og jeg har netop bundet den første buket af vilde blomster.

buket med vilde blomster buketter blomstereng

Nu pynter min buket med vilde blomster på spisebordet. Den er da noget så skøn. Glæder mig til at binde mange flere vilde buketter fra vores have.

Havde slet ikke tænkt den tanke, at det var en mulighed. Men naturligvis er det, det. Jeg har da også før hentet blomster i skoven og bundet en buket. Nu kan jeg hente selv samme blomster i vores egen have. Herligt!

Jeg kommer næppe til at nedlægge min skære have, men jeg kommer helt sikker til at lege meget mere med vilde blomster i buketter.

Succes med vild blomstereng

Jeg er i hvert fald helt enig med Rune – Trods jeg er en måned forsinket. Vores vilde blomsteren er en KÆMPE succes. Jeg er enormt glad for at vi tog denne beslutning.

At jeg kan hente blomster til en buket med vilde blomster er en herlig bonus. Det er dog ikke derfor at jeg er så begejstret for vores vilde blomstereng. Årsagen er heller ikke, at jeg har sparet 2 timer med plæneklipperen et par gange om ugen – det nød jeg faktisk (og har blot fundet andre projekter at tage mig til – mindre tid i haven bruger jeg ikke).

Mest af alt er jeg glade for den vilde have, fordi det faktisk er rigtig pænt. Bevars! Blomsterne måtte – efter min iden om en perfekt blomstereng gerne stå spreds og mere talrigt – men ja, det er flot. Det giver virkelig noget til haven. Det havde jeg ærligt talt ikke troet. Jeg havde nok frygtet en masse rod. Det er det slet ikke. Jeg er meget glad.

Jeg tænker også at de fine stier, som jeg har slået i blomsterengen bidrager rigtig godt. Ved godt at mange steder anbefales det at slå snoede stier – naturlige stier. Jeg er gået i stik modsat retning og har lavet snorlige stier. Det fungerer FANTASTISK. Præcis som ved anlæg af en have, så er lige linjer med til at skabe ro for øjet. Og stierne skaber nogle fantastiske “rammer” omkring det vilde. Det kan anbefales.

Nå ja! Også er jeg aller-aller-allermest glad for det enormt store dyreliv, som vores vilde have har bidraget med. Det er helt utroligt, at vi kun har haft vores blomstereng i nogle måneder. Og allerede har vi set insekter, som vi aldrig har set i haven før. Vi har sågar haft besøg af en hare i haven, hvilket vi ikke har haft før.

Så ja! Det er virkelig en succes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *