Tryk "Enter" for at gå til indhold

Langt om længe skal frøene kastes…

Vi er i fuld gang med at forvandle vores enorme græsplæne til en smuk vild blomstereng. Arbejdet med anlæg af blomstereng har strukket sig igennem hele vinteren. Nu er det tid til såning af blomstereng.

Anlæg af blomstereng

Traditionelt vil man fjerne græsset. Derefter fjerne 10-20 cm muldlag. Og derefter køre massevis af sandt på, som graves ned i det dybere jordlag. Alt sammen har det til hensigt at skabe en meget næringsfattig jordbund, som er ideelt til anlæg af en blomstereng.

Sådan har vi ikke gjort. Det vil ganske enkelt blive et alt for stor arbejde på en knap 2000 kvadratemeter stor græsplæne, som vi har valgt skal forvandles til en vild blomstereng.

En anden metode kunne være, at lade græsset gro. Klippe græsset årligt – helt ned – og fjerne afklippet. Naturligvis uden at gøde, kalk eller pleje græsset. Også ellers vente 5, 7 eller 10 år, hvor der ventes på at naturen selv tager over og forvandler græsset til en vild blomstereng.

Sådan har vi heller ikke gjort. Delvist fordi vi ikke ønsker at vente så længe, førend vi kan få fornøjelsen af en blomsteren. Vigtigst af alt fordi, vi netop tager disse tiltag for at glæde naturen. Vores vilde natur har det hård – især dyrelivet. Og skal naturen vente 10 år mere, hvem ved så hvor insekterne er?

En tredje løsning, som normalt anbefales til anlæg af en blomstereng i en græsplæne er at forspire vilde blomster. Når planterne er vokset godt til, så kan de udplantes i græsplænen. For os, så virker det dog som en temmelig omstændig tilgang – og igen, en langsom tilgang.

Vi har valgt en helt utraditionel metode til anlæg af blomstereng på en græsplæne.

Helt kort fortalt, så har vinteren igennem klippet græsset talrige gange – helt forud for nattefrost. Pointen har netop været at græsset skulle gå ud, at plæneklippperen skulle agere et sultent dyr i vintermåneder – en græsæder, som pga sult spiste græsset helt ned. Sidenhen legede vi skovbrand, da vi med ukrudtbrænder brændte alt græsset. Endelig har vi for nyligt kørt et fint lag sand udover hele arealet.Og nu er tiden komme til såning af vores blomstereng.

Læs om vores anlæg af blomstereng på græsplæne

Frø til vild blomstereng

såning af blomstereng sand vild have anlæg såtid

Frøene til vores blomsteren er delvist købt, delvis høstet i naturen og delvist samlet på egne marker.

Læs om frø til blomstereng her

De samlede frø i naturen er blandt andet vild gulerod og vild kørvel. Ellers har vi hovedsageligt købt de mange vilde blomsterfrø til vores blomstereng. Så trods det ikke ser ud af meget i de 5 bøtter, så er der for en mindre formue – auch, det er bestemt ikke billigt at købe frø…

Frøene har jeg blandet i en stor spand. Sidenhen hældt i 5 bøtter, da vores blomstereng kommer til at bestå af 5-6 ens bede. Ved at dele frøene i 5 bøtter, så hjælper det mig til at få sået mere ensartet.

Såning af blomstereng – hvornår er det såtid for blomstereng?

såning af blomstereng sand vild have anlæg såtid

Mange vil måske mene, at det er tidligt at så blomsterfrø her i april. Risikoen for nattefrost er endnu ikke ovre. Mange blomsterfrø til en vild have klarer dog fint nattefrost – mange vilde blomsterfrø skal faktisk have frost. Det gælder blandt andet kornvalmue. Ellers vil kornvalmue ikke spire.

Husk desuden. Frøene er vilde. De er vandt til at overleve en vinter i Danmark. Førend de spirer frem i foråret.

Det er tidligt for såning af blomster af mere eksotisk karakter. Altså blomsterfrø til staudehaven – og de fleste etårig blomster vi kender fra haven er det alt for tidligt at så udenfor. Men såning af vild blomstereng, er helt perfekt tid. Jorden er allerede over 10 grader – og det til trods for gentagne nattefrost den sidste uge.

Mange af de vilde blomsterfrø skal desuden blomstre i løbet af maj, så de skal naturligvis i jorden nu og her.

Såning af blomstereng

såning af blomstereng sand vild have anlæg såtid

Der behøver næppe følge nogen guide til såning af blomstereng. Det er blot at strø frøene udover jorden. Derefter river jeg jorden – det behøves ikke, men er en god ide for jordkontant. Eller rettere sagt kontakt med sandet.

Nu forstår pointen med det lagt sand, som er kørt udover græsplænen, måske også bedre. Der er blot kørt et fint lag sand udover hele græsplænen. Egentlig ikke fordi jeg bilder mig ind at den smule sandt sænker næringsværdien, men for at give mulighed for frøene til at spire – og for at have noget at rive frøene ned i.

Ved at rive sandet, så mindskes synligheden af frøene også – således at der efter såning af blomstereng ikke ender med at opstår en buffet for havens fugle.

såning af blomstereng sand vild have anlæg såtid

Endeligt, så vandes. Det virker måske som et stor projekt at skulle vande en 2000 kvadratmeter græsplæne – eller rettere sagt nyanlagt blomstereng. Alle frø har dog brug for væde, for at spire.

Jeg kunne have koordineret bedre, så jeg foretog såning af blomstereng førend regnvejr. Det gjorde jeg ikke. Og der er ikke udsigt til regn de næste 5 dage. Derimod er der udsigt til massevis af solskin og høje temperaturer, så jeg vander.

Dernæst er det blot at vente.

Vild buket af blomster

Såning af vild blomstereng handler naturligvis ikke om at kunne hente massevis af blomster til smukke vilde buketter. Trods det nok også kommer til at ske. Pointen med vores blomstereng er at hjælpe naturen, samtidigt med at vi skåner plæneklipperen og forærer os selv noget pænt at kigge på.

Jeg er dog stor fan af en vild buket blomster.

Martin og Toby har netop være en tur i skoven. Og sendte mig et foto af en skøn vild buket, som de har med hjem til mig – sikke en belønning for et godt arbejde.

Vi bor opad en bøgeskov. Fortiden står skovbunden dækket af skovanemoner, ligesom der er massevis af fuglemælk – de små sarte gule blomster. Og på vejen til skoven står massevis af de blå snepryd.

Forresten, hvis ikkebemærket, så er det grønne i buketten skvalderkål. Mange ser skvalderkål, som ukrudt. I en buket er det noget af det fineste til at give fylde og grønt.

Det er dog ikke kun i skoven, at vi fortiden har massevis af vildeblomster. Trods vi først nu er ved at anlægge vores blomsteren, så har vi hvert forår massevis af blomster i græsplænen.

Det er dog ikke kun i græsplænen, hvor blomster fortiden pynter. Også på en af vores grusstier i haven er dækket af fine blomster.

blomster i have grussti

Naturen er altså fantastisk. Ethvert bart stykke jord – eller sand – dækkes hurtigt af smukke blomster, hvis man blot lader det spire frem.

Kort sagt. Jeg glæder mig vildt til at opleve vores blomstereng. Når naturen kan klare sig selv, så smukt, uden hjælp – så kan det kun blive VILDT godt, når vi hjælper på vej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *