Tryk "Enter" for at gå til indhold

Græsset må IKKE betrædes

Okay! Så hysterisk er vi alligevel ikke – fremadrettet. Fortiden nøjes vi dog med at nyde vores blomstereng på afstand – og lader vores vild have vokse frem, og til…

Vild have

Projektet startede op i vinter. Ideen har dog været længe undervejs. Ønsket er at forvandle vores knap 2000 kvadratmeter store frugthave til en vild have – eller rettere sagt en smuk vild blomstereng med massevis af hjemmehørende blomster.

Vi var meget i tvivl om, hvordan vi skulle gribe det an. Ærligt, så var vi mest af alt i tvivl om det ville blive pænt. Vi frygtede at det ville blive noget rod, ustyrligt og fuldstændigt grimt.

Ved faktisk ikke helt, hvad vendepunktet var for os. Pludselig var vi bare enige om, at det var det eneste rigtige at gøre. Set i bakspejlet, så griner vi lidt af os selv. Ikke at vi endnu kan sige, at projektet er en kæmpe succes. Vi griner af os selv, fordi vi VIRKELIG har kastet os ud i mange projekter – uden at vide vejen til målet. Senest har vi forvandlet en krybekælder til det smukkeste gulv i vores stue – naturligvis med både gulvvarme, flot trægulv og flotte paneler. Og hverken Martin eller jeg er håndværker, vi gør det bare… Google og Youtube er vores ven…

Endnu en udfordring var, at man jo ikke bare stopper med at slå græsset…

Læs om vores anlæg af vild blomstereng her

Anlæg af vild blomstereng

Det gjorde vi så heller ikke! Faktisk det stik modsatte.

Normalt anbefales det at grave alt græsset væk, netop for at give plads til de vilde blomster. Det er jo egentlig det samme, som gøres, når der anlægges et nyt bed i haven – først fjernest alt græs, for ikke at græsset skal udkæmpe blomsterne. Dernæst køres ny lækker jord på, som for en vild have fint kan være sand – ønsket er nemlig at jorden er næringsfattig, for at hjemmehørerende vilde blomster trives.

Den med at køre sand på, er godt nok et omdiskuteret emne. Det er nærmest, som med religion. Der er dem som sværger til at det ikke lykkedes uden sandt. Omvendt er der også de, som RÅBER HØJT om at ændre jordforhold – og der, derfor ikke kan være tale om vild have.

Da vi først begyndte at undersøge mulighederne for at anlægge en vild have i form af en vild blomstereng, så var det faktisk netop den meget misinformation, som skabte forvirring for os… D
a vi startede op med vores vild have, så droppede vi derfor alle normale råd – og giv vores egne veje.

Egentlig har vi blot anlagt vores vild have, ud fra præcis samme teknik, tanker og ideer, som skulle vi anlægge et staudebed i haven. Forskellen var dog, at nu var der tale om et næsten 2000 kvadratmeter stors bed. Og ikke et bed på 5-16 kvadratemer.

Derfor begyndte vi heller ikke lige at grave græstørv væk. Vi snakkede – ganske kort – om at lægge pap udover hele græsplænen. Og ovenpå køre sand.

Det var teknikken vi brugte i vores køkkenhave. Der byggede vi højbede, lagde pap i bunden og kørte kompost på. Det har fungeret helt fantastisk. Pappet har kvalt græsset og det var ganske nemt.

Det ville dog blive TEMMELIG meget sand. I køkkenhaven er kørt 15 cm jord på. På 2000 kvadratmeter græsplæne, så ville det først blive uhyggeligt meget pap – og med 15 cm sand ovenpå, så ville det blive 30 kubikmeter sand. Helt umuligt. Og alt for dyrt.

Nem anlæg af vild have og blomstereng

Løsningen til nem anlæg af blomstereng fandt vi i naturen. Vi bor i et naturskønt område og har Nymølle Ådalen, som nabo. Det er et fantastisk smukt område, som uden mennesker hjælp hurtigt ville springe i skov – eller ende med at blive et virvar af højt græs, som kvæler åen og de vilde blomster.

Nymølle Ådalen er vokseplads for temmelig mange sjældne planter. Vi har især flere orkideer, som kun vokser her.

Løsningen er at græs, buske og træer holdes nede hele sommeren af græssende køer. Hvert forår, afbrændes området omkring åen. Det holder græsset i skak, så blomsterne kan spire frem. Og det var NETOP denne løsning vi brugte til at anlægge vores blomstereng. I første omgang lod vi plæneklipperen leget muh-ko.

For at være ekstra effektiv, så tog vi flere gange igennem vinteren en tur med plæneklipperen. Ofte forud for frostvejr, så plæneklipperen ville være ekstra hård ved græsset.

Det virkede fantastisk. Vores flotte grønne græsplæne så helt forfærdelig ud. I februar – og i 10 minusgrader – begyndte legen, som skovbrand. Vi gik hele græsplænen igennem med en ukrudtsbrænder.

Nævnte det i en gruppe for Vild have. Det fortrød jeg. For magen til mangel på motivation, som jeg fik, har jeg aldrig oplevet. Vi var faktisk ved at opgive. Og bare lade græsset gro frem igen. Næste step var jo netop indkøb af frø til mange penge, og hvis alle allerede talte imod projektet – så kostede græsfrø ikke alverden. Og plæneklipperen havde vi jo…

Endeligt blev der i marts kørt 3 kubikmeter sand på græsplænen. Egentlig ikke for at ændre jordforhold, men af den helt simple årsag at vi var nødt til at have noget at kunne rive frøene ned i. Mængde af sand gjorde kun, at vi med nød og næppe fik strøet sand udover hele området. Laget var blot nogle millimeter over det hele.

I april blev der sået frø. Dernæst blev det hele rivet. Så var det bare at vente. En ventetid, som var svær. I maj var der nærmest ingen sket…

Læs om såning af blomstereng her

Vores vilde blomstereng idag…

Venter endnu med at sige, at vores vilde blomstereng er en succes. Pessimismen er dog væk. Og nu begynder det at ligne noget…

blomstereng vildblomstereng vilde blomster

Vores ihærdige arbejde henover vinteren har virkelig været ubeskriveligt effektivt i kampen mod græsset – og det har faktisk været en temmelig nem løsning til anlæg af vild blomstereng.

Frøene er da også spiret frem. Nu står hele vores frugthave dækket af grønt. Ikke græs, som tidligere år, men dækket af massevis af grønne blade fra blomster. På afstand er det ikke til at se, men der er også massevis af blomster. Når blot man zoomer lidt ind, så er her et virvar af blomster.

Og her er en summen ude lige. Kan godt være, at her endnu ikke er ret mange blomster at nyde, men på en solrig dag, så er det virkelig en fryd at gå en tur og bare lytte.

Jeg er bestemt optimistisk. Mange af blomsterne er først ved sætte knop nu, så i løbet af nogle uger, så tænker jeg det hele vil stå meget flot.

Sammenlignet med et staudebed – som jeg har anlagt mange af – så er første og andet år også lidt kedeligt. Det er først rigtigt tredje år, at det hele står rigtigt. Så ja, jeg er optimistisk. At vi har opnået dette allerede på en sæson, det synes jeg er en succes.

røde valmuer mark valmue vild have

Fortiden står især massevis af røde valmuer og pynter hist og her. De er godt nok ikke sået, men har altid været her – bare på vores marker omkring frugthaven. At vi pludselig ikke klipper græsset i frugthaven, har gjort at det vælter op med valmuer. Og de skal være så velkomne. Håber de vil sprede sig endnu mere, over hele vores blomstereng.

Vild have ved havedam

På kanten til frugthaven har vi vores havedam. Her er også pludselig begyndt at komme fint besøg.

guldsmed vandhul havedam havebassin

En salamander har vi også set, men endnu ingen frøer. Om de nye beboerer til havedammen skyldes den vilde have – eller at vores havedam er ved at være nogle år gamle. Det ved jeg ikke, men mon ikke en kombination af det hele. Skønt er det i hvert fald.

Nå ja! Og jeg må hellere afslutte med at pointere, at græsset gerne må betrædes. Indtil videre så nøjes vi dog med at gå på de fine stier, som Martin har slået i græsset.

Det er faktisk helt vildt, hvad det gør med det stier. Stierne skaber virkelig orden i det vilde, så en vild have pludselig ikke bare er et virvar af “ukrudt”. Der er orden på sagerne, hvilket har fået mange positive kommentarer med fra naboer og forbipasserende.

Stierne er slået en lige linjer, og gør at den vilde have står ekstra flot. Vil nærmest sige at stierne er med til at indramme den vilde blomstereng, så det vilde står ekstra flot. Mærkeligt at sige, men vores vilde have har pludselig fået prydværdi. Ikke at det ikke var meningen, ønsket og håbet. Jeg havde bare ikke forvente at det ville blive så godt – og flot.

Pludselig er vi også begyndt at bruge vores frugthave langt mere. Førhen var det et område af haven, hvor vi kom og skulle arbejde – beskære træer, plukke frugt eller klippe græs. Nu fordeles gåture i haven ligeligt mellem vores staudehave og vores blomstereng.

2 Kommentarer

  1. Torsten
    Torsten 15. juli 2023

    Kære Rune
    Tak for et spændende indlæg om jeres erfaringer med at gøre jeres græsplæne mere vild. Jeg er på samme mission, og jeg er meget nysgerrig efter at høre hvordan det går med at vedligeholde det vilde i plænen, så græsset ikke overtager igen. Som jeg har forstået det, er det netop formålet med det omdiskuterede “fjern græs- og muldlaget og erstat med sand” emnet. Jeg overvejer selv pap løsningen, men en ukrudtsbrænder er bestemt også en mulighed, som lyder spændende, omend det skal gøres forsigtigt pga brandfaren.
    Venlig hilsen
    Torsten

    • Rune
      Rune 16. juli 2023

      Hej Torsten

      Herligt du læser med – og fedt at kunne inspirere.

      Det går SUPER godt. Vi startede op i 2021 i vinteren – først klippede vi græsset HÅRDT, før frost. Og gentagne gange. Naboerne må have tænkt deres, da vi tøffede rundt med plæneklipper i januar… haha.. Sidenhen fulgte ukrudsdbrænder.

      Hele ideen var først at lege KÆMPE drøvtygger og sidenhen skovbrand.

      Marts strøede vi et tyndt. MEGET tyndt lag sand. Ganske enkelt for at give frø noget at hænge fast i. Såede frø slut marts.

      Vi fik vækst, som du ser af fotos, Men meget blomstring fik vi ikke først år.

      Dertil skal dog tilføjes, at vi netop valgte at anlægge en flerårig blomstereng. Smed ingen etårige blomstefrø. Kun flerårige og andenårige. Så først år skulle de blot etableres. Så flot ud, men igen blomster.

      Anden sommer – sommeren 2022 – var der ok med blomster.

      Sommeren i år – såvel hele foråret – har været FANTASTISK. Netop nu står massevis af blå cikorie. Noget så smukt. Og der er et summen og svirren af massevis af insekter.

      Vil klart anbefale denne løsning, fremfor at begynde at ændre jordforhold.

      Held og lykke med det.

      Vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *