Det har ikke meget med bål at gøre, men det er Sankt Hans i aften. Det er dog nærmest hekseri, når jeg igen-igen finder min lækre hyldeblomst saft opskrift frem og forvandler blomster til saftevand.
NEM opskrift på hyldeblomst saft
Hyldeblomstsaft er både nemt og ganske hurtigt at lave – som i virkelig hurtigt.
Har man en hyld i haven, så er det desuden ganske hurtigt at få samlet en masse blomsterskærme. For dernæst at kunne lave en god portion hyldeblomstsaft.
Jeg er tidligt fra arbejde idag. Det er Sanks Hans i aften og vi skal ses med venner, så vi skal egentlig ud af huset. Jeg har dog lige taget en halvtime i haven – eller rettere sagt i et af vores læhegn omkring markerne – for at høste hyldeblomstskærme.
Der skal bruges 20 store hyldeblomst skærme pr. liter hyldeblomst saft. Det er hurtigt høstet – også selvom jeg laver en stor portion med 5 liter hyldeblomstsaft.
Ikke at vi selv får drukket det hele. Martin og jeg drikker vel en liter hyldeblomst saft, men min søster vil også gerne have. Det samme vil Martin søster og mor. Det er desuden blevet en tradition her på Nymølle, at vi drikker hyldeblomstsaft med champagne, som velkomstdrik nytårsaften – vores lidt mere moderne version af en Kir Royale.
Efter høst af skærmene, så er næste skridt at få klippet alle blomsterne af stænglerne. Nogle opskrifter tillader godt nok at stænglerne kommer med, men det gør min hyldeblomst saft opskrift IKKE! Min erfaring er nemlig, at stænglerne kan gøre væsken grumset – ligesom det kan give en bitter smag.
Det er desuden virkelig ikke særlig tidskrævende at klippe de mange blomsterskærme af. En lille køkkensaks, så er det hurtigt overstået. Imens det gøres, så laves en sukkerlage af 500 gr sukker pr. liter vand. Når sukkerlagen koger, så tages det af varmen og der tilsættes 15gr citronsyre pr. liter vand (nogle breve sælges i 24gr. Andre i 30gr – og til én litersaft er det også fint med 24 gr).
Hjemmelavet hyldeblomstsaft – det rene hekseri
Nu er det Sankt Hans aften i aften, så vær overbærende med mine hekseri jokes. Det er dog nærmest hekseri, når man laver hyldeblomstsaft – kan godt forstå, at der af og til er blevet brændt en på bålet, for at lave noget magisk.
Prøv f.eks. bare at smag på blomsterne. De smager fælt. Utroligt, at det kan forvandles til lækker saftevand, men det kan det altså… Virkelig lækker hyldeblomstsaft.
Efter skærmene er pillet af stænglerne, så snittes én citron pr. litervand. Nu har sukkerlagen – med citronsyre – nået og køle af i 2-4 minutter og både skærme og citroner hældes i gryden. Der lavet en omrøring.
Det dufter fantastisk i hele køkkenet. Nøj! Jeg glæder mig til at smage, men nu skal det først have lov at stå i de 3-7 dage med låg – et køligt sted.
Dernæst sies og hældes på rengjorte flasker – jeg skylder mine patentflasker i kogendevand og atamon, så er det intet problem for saften at holde 10-12 måneder. Vel at mærke, når saften opbevares mørkt og køligt.
Jeg hælder desuden på 0,5 liters patentflasker. Når først proppen åbnes, så er det vigtigt at saften bruges i løbet af 3-5 dage – hvor den bør opbevares i køleskabet.
Nemmere bliver det ikke. Og virkelig lækkert. Nu må jeg så også hellere komme i bad, så jeg kan komme afsted til Sankt Hans med Martin – og få sat gang i noget bål og brand, så heksen kan sendes til Bloksbjerg.
Rigtig god Sankt Hans.