Tryk "Enter" for at gå til indhold

Udplantning og såning af mamelukærme

Første såning af mamelukærme er gjort tilbage i april. Nu er det tid til udplantning – lidt senere end normalt, men vejret har været for varmt – og samtidigt tid til direkte såning af mamelukærme

Bedste sommerblomster

Sammen med tagetes og stoltkavaler, så er mamelukærme en af mine favorit sommerblomster. Og klart blandt de bedste sommerblomster, som jeg kender. Af de tre nævnte, så er mamelukærme den tidligst blomstrende – både tagetes og stoltkavaler blomster først i sensommeren, hvorimod mamelukærme blomstrer hele juli.

Jeg er virkelig glad for mamelukærme. I år bliver vist også det år, hvor vi får absolut flest mamelukærme blomster i haven. Vi har virkelig været flittige med såning af mamelukærme – såvel forspiring af mamelukærme.

Læs om forspiring af mamelukærme her

Mamelukærme såning

Egentlig er det ikke nødvendigt med forspiring af mamelukærme. Det er intet problem at så mamelukærme i løbet af maj – også vil det planten blomstre til juli.

Ved forspiring af mamelukærme, så kan blomstringen flyttes 2-3 uger frem. Derfor jeg forspirer mange mamelukærmer. Jeg har mamelukærmer langs hækken, bagerst i haven, på et stendige. Nu står her prydløg. De forspirede mamelukærmer skal være med til at skjule de grimme blade fra prydløg, når de visner ned.

prydløg mamelukærme

Ved udplantning af de forspirede mamelukærme, så sår jeg desuden en masse nye frø – strøer frøende rundt imellem de mange prydløg, hvorefter jeg med en håndrive river orden igennem. Ved såning af mamelukærme frø over flere gange – altså først udplantning og dernæst såning – så sikrer jeg en tidligere blomstring, såvel en langt længere blomstring. De frø jer får nu, vil blomstre til august og blomstre indtil frosten.

Prydløg får grimme blade

I år er jeg noget senere ude med udplatning af de forspirede mamelukærme blomster. Normalt udplanter jeg i slutningen af maj, men vi har virkelig haft så enormt varmt vejr, at det bare ikke har givet mening.

Derfor er jeg heller ikke helt glad for løsningen med prydløg langs hække i år. Prydløg får nogle virkelig grimme blade – gule og kedelige. Normalt dækker mamelukærme for det. I hvert faldt delvis. Det er ikke helt optimalt, så jeg leger lidt med en løsning.

prydløg roser rosenhæk

Jeg er nemlig vældig glad for mine prydløg langs hækken. Jeg er bare ikke glad for de gule blade – og normalt har jeg kun prydløg, hvor jeg ved de er dækket af grønt. Som f.eks. ovenstående foto, hvor prydløg er dækket af en rosenhæk. Her gør det intet, at bladene er monstre grimme. Det ses ikke.

Umiddelbare løsning er, at jeg næste år vil starte forspiring af mamelukærme LANGT tidligere. I år startede jeg såning af mamelukærme i april. Og det er de planter, som jeg nu er skal have udplantet.

mamelukærme såning forspiring dyrkning

De små planter gør dog ikke meget, for at skjule de visne blade på prydløgene. Det kan enhver se. Går godt nok kun nogle uger, så er problemet løst. Og her står en hel hæk af grønne planter – og fra juli begynder de første pink og hvide blomster.

Men næste år tror jeg, at jeg vil forsøge at forspire mamelukærme allerede fra starten af marts. Og dermed kunne udplante nogle store planter i starten af maj. Jeg ville være virkelig ærgerlig over at skulle til at ændre på planterne her langs hækken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *