Tryk "Enter" for at gå til indhold

Lidt oprydning efter regningen…

Endelig fik vi vand. Det trængte vi til! Efterfølgende fulgte lidt oprydning i haven – og jeg fik lavet en fin buket med pæoner til spisebordet.

Støtte til pæoner

Pæoner er nogle temmelig store blomster til de små stilke. Derfor er det nødvendigt med støtte til pæoner – ekstra vigtigt, når det regner.

De store blomster hoveder tynges rigtig meget ned af vandet. Dermed opstår en stor risiko for at stænglen knækker ved rodhalsen, hvilket pæoner ikke har godt af. Derved opstår risiko for råd i pæonknolden, som kan dræbe en hel pæon.

Det er dog næsten umuligt at undgå at pæoner knækker, når der pludselig kommer rigtig meget vand og meget blæst. Specielt når der i en længere periode ikke er kommet vand.

Med støtte til pæoner kan det undgås at pæoner knækker ved rodhalsen – og pæoner i stedet, knækker midt på stænglen. Derved kan de knækkede pæoner bruges til pæoner i buket. Se mine fine plantestativer til pæoner her

Vi har jo faktisk haft meget regn og blæst i maj. Det har mine pæoner klaret fint. Hele juni har vi dog haft tørke og massevis af sol. Stænglerne er derfor ikke helt så sprøde og spændstige, som normalt. Da vi igår pludselig fik meget regn på kort tid, så tog det hårdt på mine pæoner. Bedre gjorde det ikke, at der med regnen fulgte temmelig meget blæst.

Værre er det dog ikke, end jeg netop har været i haven og rydde lidt op. Fået klippet de knækkede stænger væk.

Mine stativer til pæoner har altså fungeret helt perfekt. Og pæon bedet står endnu flot – trods jeg har klippet en del pæoner væk.

pæonbed pæon bed haven dyrkning

Pæoner i buket

Desuden er intet så skidt, at det ikke er godt for noget. De mange pæoner forvandles til flere skønne buketter med pæoner – og andre blomster fra haven, som er knækket i regnen.

Normalt tager jeg kun pæoner i knop til buketter. Derved holder pæoner i buket længere tid, når pæonen kan få lov at springe ud. Høster normalt pæoner, når knoppen er blød – derved er knoppen klar til høst.

En buket med udsprungne pæoner holder kun 2-3 dage på indenfor, men det er også okay. Jeg kan jo altid hente en ny buket i haven, til weekenden.

pæoner buket roser fredsløs hjemmelavet

Se forresten lige denne fine buket med pæoner, roser og fredsløs. Er den ikke skøn?

Pæonerne er reddet i regnen. Samme gælder det for roserne og fredsløs. De store grønne blade i bunden af rosen er høstanemoner – fantastisk bladgrønt til buketter. Roserne er engelske roser – sorten Princess Alexander of Kent. Pæonen her i buketten er Catharina Fontijn, en af mine favorit pæoner til buket.

Catharina Fontijn blomstrer tidligt af silkepæoner. Allerede første uge i juni starter blomstringen. Stænglerne er meget stærke og normalt knækker planten ikke i regn og blæst – trods det, ligesom det gælder alle silkepæoner, er nødvendigt med støtte.

Nu havde jeg massevis af pæoner, så jeg fik også lavet en helt enkelt buket pæoner – blot med lyserøde og hvide pæoner. Det er nu også altid bare smukt.

pæoner buket hjemmelavet

Her i vasen er det den klassiske – og måske mest kendte pæon – Sarah Berhardt pæon. Blomsten er noget så skøn, men stænglerne er meget sarte og Sarah Berhardt knækker ganske nemt i regn og blæst. Det er da også Sarah Berhardt, som det er gået hårdest ud over af alle mine pæoner – og det trods den kun netop er begyndt at blomstre lørdag.

Sarah Berhardt er en af de sidste silkepæoner til at blomstre i haven. Blomstringen starte først lørdag – altså næste 14 dage efter Catharina Fontjin.

De vide pæoner er Snow Mountain til venstre i billedet og Marsmallow Tart med det gule centrum. Begge rigtig skønne hvide pæoner i haven – og ganske solide stængler.

Pæoner i haven

Trods jeg er glad for en buket pæoner, så har jeg nu mest af alt mit pæonbed til glæde for haven – og nyder virkelig at se de mange pæoner blomstre i haven. Normalt høster jeg ikke rigtigt pæoner fra mit pæonbed. Det fjerner jo blomstringen og prydværdien fra haven, hvilket jo er synd.

Faktisk også derfor jeg leger med ideen om at lave et bed i køkkenhaven med pæoner – det skulle så være et snitbed med de bedste pæoner til buketter. Og her skal hele pointen netop være, at pæonerne skal høstet til buketter. Præcis ligesom pointen er med alle blomsterne i min skærehave, som jeg i år har forsøger mig med.

Så ja, det er da ærgerligt pludselig at skulle stå med SÅ mange pæoner til buket. Især, når årsagen er at pæonerne er knækket. Heldigvis har mine stativer til pæoner beskyttet rødderne, så pæonerne ikke er knækket i rodhalsen – det er snart det vigtigste. Derved kommer pæonerne igen næste år. Og der er da mange pæoner endnu, såvel allerede nye skud på vej. Så ingen større skade sket – end jeg har fået en masse buketter til hjemmet. Herligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *