Syltet rødkål er nødvendigt til flæskesteg. Elsker generelt bare kål. Palmekål og grønkål er allerede plantet ud i køkkenhaven. Dyrkning af hvidkål og rødkål er kun lige begyndt…
Forspiring af kål
Langt de fleste kål skal sås tidligt. Sådan er det dog ikke ved dyrkning af hvidkål eller ved dyrkning af rødkål – ved at mærke, når der er tale om dyrkning af kålhoveder til vinter. Altså kålhoveder til forrårdskammeret.
Syltet rødkål kan naturligvis sagtens laves af sommer rødkål. Det er intet problem. Det gør jeg dog ikke, da jeg nyder vejret udenfor i sommermåneder – fremfor at stå i køkkenet og sylte. Det bliver til efteråret at vi rykker i køkkenet og sylter. Derfor laver vi kun syltet rødkål af vinter rødkål.
Få opskrift på syltet rødkål her
På den ene side kan man godt starte forspiring af hvidkål og forspiring af rødkål, samtidigt med forspiring af grønkål, palmekål og sommerkål. Gevinsten vil være nogle meget store kålhoveder, hvis man sår vinter hvidkål og vinter rødkål allerede i det tidlige forår. Ulempen er dog at der er enormt stor risiko for at kålhoveder flækker, da kålhovederne ganske enkelt bliver for store – også er det hele jo bare spildt. Vinter hvidkål og rødkål bryder sig heller ikke om de voldsomme temperaturer over lang tid, som vi nogle år kan have fra juni og indtil september – det gør (igen) at kålhovederne flækker.
Derfor! Jeg starter forspiring af hvidkål og rødkål i maj – nærmest samtidigt med at jeg udplanter palmekål og grønkål i køkkenhaven.
Læs om såning af hvidkål og rødkål her
Dyrkning af hvidkål og rødkål i køkkenhaven
Hvidkål og rødkål spirer hurtigt frem, når forspiret i vindueskarmen i slutningen af maj. Der er bare dejlig varmt og massevis af lys – så helt perfekte vækstforhold. Derfor vil man også hurtigt skulle prikle kål om.
Prikling af hvidkål og prikling af hvidkål kan måske springes over. Og istedet kan de forspirede kålplanter plantes direkte ud i køkkenhaven. Min erfaring er dog, at det fungerer bedst at prikle – og vente med udplantning indtil juli. Dermed kan jeg bedre styre varmen, ved at jeg kan tage planter ind i skyggen – det er ikke så let i køkkenhaven.
Juni er desuden højsæson for kållarverne og andre skadedyr, som vil spise mine kålplanter. Jeg er derfor ikke meget for at åbne for mit overdække til mine kålplanter i køkkenhaven. Venter helst til juli, hvor der er en pause i skadedyr der vil øde mine kål.
Jeg har desuden massevis af tomme plastkasser – tidligere brugt som minidrivhus til forspiring af alle blomster og grøntsager til haven og køkkenhaven – så jeg prikler mine hvidkål og rødkål i små plastpotter. Og lader dem vokse videre her, de næste uger.
Når vi kommer ind i juli, så letter jeg overdækket til kålplanterne i køkkenhaven. Giver hele bedet en ordentlig lugning, høster de første sommer gulerødder og udplanter hvidkål og rødkål i kålbedet.
Derefter lukket fiberdugen over kålplanterne igen, men mindre permanent. Nu er sæsonen for høst af sommergulerødder nemlig igang – og jeg vil flere gange ugentlig høste gulerødder.
Ellers er dyrkning af hvidkål, rødkål, palmekål og grønkål færdigt for i år. Forstået på den måde, at nu er det blot at vente indtil efteråret for høst af hvidkål og rødkål og indtil efter første nattefrost for høst af grønkål og palmekål. Når vi kommer til starten af juli, så er alle kålplanter nemlig plantet ud i køkkenhaven, hvor de passer sig selv indtil høst.
Når vi kommer til slutningen af september, så fjerner jeg insektnettet, som beskytter mine kålplanter. Også begynder høsten.