Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nemt trick til flere blomster…

Chelsea Chop er en engelsk beskæringsmetode til stauder, for at udvide blomsterproduktionen. Altså give flere blomster og længere blomstring for sommer stauder.

Få længere blomstring – og flere blomster

Langt de fleste stauder vil – når de klikkes – forgrene sig, hvormed én gren pludselig bliver til to eller tre. Og dermed også flere grene til at bære blomster.

Det er samme teknik, som bruges til Georginer. Ved at nippe topskud væk, så sikres bedre forgrening og dermed flere blomster. Læs om nipning af georginer her

Ulempen ved at klippe stauder er også at blomstringen forsinkes. Derfor praktieres teknikken ikke ret meget med forårsblomster eller sent blomstrende stauder. Chelsea chop beskæringsmetoden bruges dog rigtig meget til beskæring af sommer stauder.

Må indrømme at jeg ikke bruger metoden til at sikre flere blomster. Det er blot en glædelig bivirkning. Jeg bruger beskæringsmetoden til at udskyde blomstringen af mine sommer blomster. Her i haven har vi nemlig enormt mange stauder, der blomster i foråret – lige efter tulipanerne takker af. Og samtidigt med forårs stauderne takker af, så står pæoner og roser i fuld flor.

Roser står flottest slut juni og start juli. Når vi nærmer os slutningen af juli, så er der ligesom en pause i roserne – førend de remontere og blomster igen fra august og indtil frosten. For pæonerne gælder det også at de er ved at være mere eller mindre færdige, når vi kommer til slutningen af juli.

Kort sagt. Jeg vil meget gerne at mine sommer stauder begynder at blomstrer fra slut juli og fortsætter indtil de sene stauder og efterårsstauder tager over. Det er hertil jeg bruger chelsea chop beskæringsmetoden – for at undgå at mine sommerstauder blomstrer start juli og er færdige start august.

Chelsea chop

Beskæringsmetoden er opkaldt efter den enorme britiske plante-begivenhed – Chelsea Flower Show – der finder sted i slutningen af maj.

I Danmark er vi lidt bagved i forhold til vækst i haven, så derfor passer det med at Chelsea chop foretages 2-3 uger inde i juni.

Og gøres for at blomstringen ikke skal begynde, når man nu er til Chelsea Flower Shop – som vist er noget, som alle haveinteresserede briter er…

Chelsea chop beskæringsmetode til stauder

Teknikken går i alt sin enkelthed ud på at skære 1/3 del af stænglerne væk. Derved udskydes blomstringen for hele planten. En grensaks er fin at bruge, men en decideret hæksaks er også super i tilfælde det drejer sig om mange stauder.

En mindre voldsom løsning er at nøjes med at skære 1/2 delen af stængerne tilbage. Derved lades halvdelen af blomsterne blomstre allerede fra start juli – som de fleste sommer stauder alligevel ville. Og den anden halvdel udskydes til blomstring senere.

Beskæringsmetoden er især god til floks, marguerit, skønhedsøje, solbrud, gyldenris og solhat. Jeg bruger først og fremmest teknikke på mine floks.

Og på mine floks bruger jeg den hårde metode, hvor jeg ganske enkelt klipper 1/3 del af alle stængler væk. Mine floks står netop sammen med massevis af pæoner og fingerbøl, som netop nu er i fuld flor – og fortsætter den næste måned. Det er derfor helt unødvendigt at floks begynder at blomstre om 14 dages tid.

Endnu en fordel ved at klippe floks tilbage her i midten af juni er at jeg undgår at skulle give støtte til floks. Ved at klippe tilbage, så når stænglerne at blive kraftigere – og kan bedre holde planten oppe. Så det er win-win. Blomstring, når jeg ønsker og ingen støtt eller væltede floks

Jeg bruger også Chelsea Chop på skønhedsøje, men her nøjes jeg med at klippe halvdelen af planten tilbage med 1/3 del. Derved spredes blomstringen, fremfor at skønhedsøje er færdig allerede i august med at pynte i haven, så har jeg skønhedsøje i blomst helt indtil oktober.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *