Tryk "Enter" for at gå til indhold

En grøntsag kun til syltning…

Asier er en favorit her i huset. Jeg er virkelig glad for asier. Elsker syrligheden – både på smørrebrød og, som tilbehør til kød. Dyrkning af asier kan desuden gøres på friland… Så det gør vi…

Forspiring af Asier

Tidligere på ugen fik jeg udplantet tomater på friland. Nu er tiden kommet til udplantning af Asier – også på friland. Både tomater og asier fungerer nemlig rigtig fint på friland.

Læs om udplantning af tomater på friland her

Modsat dyrkning af tomater på friland, hvor det er vigtigt at komme tidligt igang – jeg såede tomater frø til friland allerede i februar – så er det anderledes for asier. Jeg såede først asier i midten af april.

Læs om såning af asier her

I første omgang spirede asier frem i vindueskarmen. Da frøende var spiret frem og havde sat de første bladpar, så priklede jeg i individuelle potter. Samtidigt flyttede jeg tomaterne til en plastikkasse, som fungerede som mini drivhus. Og jeg flyttede de forspirede asier ud i værkstedet, hvorfra de næsten dagligt blev båret ud i solen.

Frem og tilbage, frem og tilbage… og frem og tilbage…

Sådan stod det på indtil slutningen af maj, hvor de forspirede asier har stået nærmest permanet udenfor. Plastkasserne er super praktiske til at bære frem og tilbage med. Og har der været en kølig dag, så har jeg blot givet planterne en hel dag indenfor.

Langt de fleste dage, så er plastkasserne dog båret ud kl. 6:30 og båret ind igen til aften, når jeg er kommet hjem fra arbejde. Og nu har jeg nogle rigtig fine planter til udplantning.

Dyrkning af asier på friland

dyrkning asier agurk plantning

Før jeg har plantet asier i køkkenhaven, så har jeg sat bambus pinde i jorden. Bambus pindene giver planterne noget at vokse opad.

Dyrkning af asier kan også gøres ved at planterne bare vokser henover jorden. Det er dog temmelig plads krævende, hvorfor jeg lader mine planter vokse opad en bambus pind.

Den opmærksomme vil have bemærket at planterne står temmelig tæt på de omkring stående afgrøder – altså hvidløgene i baggrunden. Det gør de også, men om en månedtid høstes hvidløg. Og dermed får planterne mere plads, så alt godt.

bistade trugstade bier

Den virkelig opmærksomme vil have bemærket at i baggrunden af fotoet ovenfor, ses vores fine bistader – og udenpå bistaderne sidder massevis af bier. Det er – modsat, hvad mange tror – ikke tegn på at bierne er ved at sværme. Så var bierne allerede flyttet.

Bier sværme, når familien bliver for stor til boet. Inden en bifamilie sværmer, så har familien lavet en ny dronning. Og der kan KUN være én dronning i et stade. Næsten i samme minut, som en ny dronning klækkes, så tager den gamle dronning halvdelen af boet og flyver væk. Det hedder at sværme – og kan godt se voldsomt ud. Der kan nemt være 20-40.000 bier i sådan en sværm. En biavler arbejder altid for at undgå dette, da bifamilien halveres.

Bierne sidder udenpå stadet af to årsager. Først og fremmest fordi det er koldt – og med deres vinger, så nedkøler bierne bistadet. Dernæst sidder bierne udenpå bistadet fordi der er travlt. Bierne hænger ganske enkelt i kø for at få lov at komme ind og aflevere deres pollen og nektar, som de har hentet – og vagterne ved indgangen holder bierne ude, for at holde temperaturen i bistadet nede.

Tilbage til dyrkning af asier…

jorddække agurk tomat grøntsager persille

Ligesom jeg med hvidløg – plantet tæt ved asier – optimerer dyrkningen i højbedet, så udplanter jeg også persille under mine asier. Persille vokster hurtigt til og fungerer godt som jorddække omkring asier – ligesom jeg den anden dag nævnte at jeg under tomater sår basilikum, som jorddække.

Naturligvis spises både basilikum og asier. Det er klart. Gevinsten er dog også at jorddække holder ukrudt væk, ligesom jorddække mindsker udtørring af jorden.

Et alternativ til persille, som jorddække er halm eller afklip af græs. Begge fungerer fint, men bidrager ikke til forrådskammeret.

Og når vi nu kigger ind i endnu flere uger med tørhed, så er det virkelig vigtigt med fokus på at minimere udtørring af jorden. Bevars! Persille drikker også vand, men det er nu så ganske lidt at det er uden nævneværdig betydning.

16 Kommentarer

  1. ejvind jensen
    ejvind jensen 26. august 2024

    jeg savner desperat asier ca 40 kg

    skal sendes til thisted

    • Rune
      Rune 27. august 2024

      Hej Ejvind

      Ville gerne hjælpe, men vi producerer kun til eget forbrug – og har slet ikke 40 kilo asier. Desværre.

      De er dog ganske nemme at dyrke… ligesom squash… så kan anbefale dig at så nogle, til næste år. I år er det dog for sent.

      Held og lykke med jagten 🙂

      vh. Rune

  2. Marianne Henriksen
    Marianne Henriksen 21. september 2022

    Hvornår er asier klar til at blive høstet – er det størrelsen eller farven der bestemmer?

    • Rune
      Rune 22. september 2022

      Hej Marianne

      Asier skal være temmelig store. De er høstklare i løbet af august og september.

      I år har vi haft en tør sommer, så vi høster først her i september. Vores er slet ikke så store endnu, men godt på vej.

      Du kan høste dem mindre, men det giver bare ikke ret meget “kød”.

      Størrelsen skal gerne være der, hvor du for squash tænker, den er for stor – og bare trævlet. Hvis du forstår den sammenligning 🙂

      vh. Rune

  3. Ulla Blaabjerg
    Ulla Blaabjerg 6. august 2022

    Kan man fjerne topskuddet på asier så der ikke kommer flere blomster

    • Rune
      Rune 8. august 2022

      Hej Ulla

      Herligt du læser med MÅ indrømme at jeg ikke ved, om det fungerer sådan med asier. Det gør med tomater og agurker. Men squash, som jeg vil sige asier minder mere om, gør det ikke…

      Men prøv da af. Tvivler på at det vil skade planten. Og måske opnår ud det ønskede resultat

      Lad mig da endelig høre, hvordan det fungerer

      Vh. Rune

  4. Kirsten Karlsen
    Kirsten Karlsen 2. august 2022

    Har planter asier. De gror og blomster fint med mange blomster. Men hvad angår frugterne så er der ikke mange og de er meget små. Hvad gør jeg for at det lykkes?

    • Rune
      Rune 2. august 2022

      Hej Kirsten

      Tålmodighed, tror jeg er bedste råd 🙂

      Vores blomstrer også kun endnu… først senere, at der sættes frugt… også går det stærkt med at de bliver store 🙂

      Held og lykke med det 🙂

      vh. Rune

  5. Edel Kølbæk
    Edel Kølbæk 4. juni 2022

    Elsker som dig asier og har dyrket og syltet dem i mange år
    Men de sidste 3 år er noget gået galt og jeg ved ikke hvad
    Når jeg har syltet dem bliver de blød og slatne og slet ikke sprøde og lækre som de skal være, faktisk går de nærmest i opløsning hen på vinteren.
    Har syltet efter den samme opskrift i 13 år så synes ikke det kan være der fejlen sker
    Er der noget i dyrkningen der kan gøre at de bliver bløde, fx mangel på mineraler , mangel på vand eller måske for meget vand, er selv helt på bar bund
    Håber du kan løse problemet
    Vh Edel

    • Rune
      Rune 7. juni 2022

      Hej Edel

      Det lyder da enormt frustrerende! Ikke mindst, når du har haft arbejdet med at lave asierne…

      Mit bedste bud på en forklaring må være saltningen, om du måske har ændret noget der… for lidt giber alt for hårde asier, for meget giver slatne asier. Ellers kan jeg ikke lige komme med noget bedre bud og forklaring.

      Desværre…

      bedste hilsner

      Rune

    • Anna Grethe Kragh
      Anna Grethe Kragh 10. august 2023

      Hej Edel.
      Jeg har – de seneste år – haft samme problem med bløde asier. Nu er jeg begyndt at koldsylte dem, og har igen fine sprøde asier vinteren over.
      VH Anna Grethe

      • Edel
        Edel 10. august 2023

        Tak for rådet Anna Grethe .
        Når du skriver koldsyltning, betyder det så du koger syltelagen op og afkøler den helt før du hælder den over dine asier ?
        Jeg fulgte Runes råd ovenfor med at korte saltningen ned og det hjalp også for dem jeg fik lavet sidste efterår var fint sprøde , men vil også prøve med dit råd i år . Elsker for det første syltede asier og for det andet er det så trist først at avle dem og derefter sylte dem for til sidst at hælde dem ud
        Hilsen Edel

        • Anna Grethe Kragh
          Anna Grethe Kragh 10. august 2023

          Ja præcis. Jeg koger lagen op dagen før. Jeg salter lidt tilfældigt med tiden, men omkring 4-5 timer, som det nu passer bedst. Hvis du har knækket koden til sprøde asier, så prøv at lave et glas eller to med kold lage og se om der er forskel på smag og sprødhed.
          Venlig hilsen Anna Grethe

          • Edel
            Edel 10. august 2023

            Tak, lyder som værende helt rigtig med kold lage , hvorfor har jeg dag ikke tænkt på det 🤔, så det vil jeg afgjort prøve og skal nok give en Update på hvad der virker bedst af de to metoder
            Hilsen Edel

  6. Svend Erik Jensen
    Svend Erik Jensen 6. august 2021

    Skal man fjerne blade fra asie planter sidst på vækst perioden

    • Rune
      Rune 6. august 2021

      Hej Svend Erik

      Det gør vi i hvert fald ikke. Vi gør det med tomater, men ikke med asier, squash eller græskar.

      Aldrig hørt at det skulle være nødvendigt, så ville lade værre 🙂

      God fredag

      Mvh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *