page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

En grøntsag kun til syltning…

Asier er en favorit her i huset. Jeg er virkelig glad for asier. Elsker syrligheden – både på smørrebrød og, som tilbehør til kød. Dyrkning af asier kan desuden gøres på friland… Så det gør vi…

Forspiring af Asier

Tidligere på ugen fik jeg udplantet tomater på friland. Nu er tiden kommet til udplantning af Asier – også på friland. Både tomater og asier fungerer nemlig rigtig fint på friland.

Læs om udplantning af tomater på friland her

Modsat dyrkning af tomater på friland, hvor det er vigtigt at komme tidligt igang – jeg såede tomater frø til friland allerede i februar – så er det anderledes for asier. Jeg såede først asier i midten af april.

Læs om såning af asier her

I første omgang spirede asier frem i vindueskarmen. Da frøende var spiret frem og havde sat de første bladpar, så priklede jeg i individuelle potter. Samtidigt flyttede jeg tomaterne til en plastikkasse, som fungerede som mini drivhus. Og jeg flyttede de forspirede asier ud i værkstedet, hvorfra de næsten dagligt blev båret ud i solen.

Frem og tilbage, frem og tilbage… og frem og tilbage…

Sådan stod det på indtil slutningen af maj, hvor de forspirede asier har stået nærmest permanet udenfor. Plastkasserne er super praktiske til at bære frem og tilbage med. Og har der været en kølig dag, så har jeg blot givet planterne en hel dag indenfor.

Langt de fleste dage, så er plastkasserne dog båret ud kl. 6:30 og båret ind igen til aften, når jeg er kommet hjem fra arbejde. Og nu har jeg nogle rigtig fine planter til udplantning.

Dyrkning af asier på friland

dyrkning asier agurk plantning

Før jeg har plantet asier i køkkenhaven, så har jeg sat bambus pinde i jorden. Bambus pindene giver planterne noget at vokse opad.

Dyrkning af asier kan også gøres ved at planterne bare vokser henover jorden. Det er dog temmelig plads krævende, hvorfor jeg lader mine planter vokse opad en bambus pind.

Den opmærksomme vil have bemærket at planterne står temmelig tæt på de omkring stående afgrøder – altså hvidløgene i baggrunden. Det gør de også, men om en månedtid høstes hvidløg. Og dermed får planterne mere plads, så alt godt.

bistade trugstade bier

Den virkelig opmærksomme vil have bemærket at i baggrunden af fotoet ovenfor, ses vores fine bistader – og udenpå bistaderne sidder massevis af bier. Det er – modsat, hvad mange tror – ikke tegn på at bierne er ved at sværme. Så var bierne allerede flyttet.

Bier sværme, når familien bliver for stor til boet. Inden en bifamilie sværmer, så har familien lavet en ny dronning. Og der kan KUN være én dronning i et stade. Næsten i samme minut, som en ny dronning klækkes, så tager den gamle dronning halvdelen af boet og flyver væk. Det hedder at sværme – og kan godt se voldsomt ud. Der kan nemt være 20-40.000 bier i sådan en sværm. En biavler arbejder altid for at undgå dette, da bifamilien halveres.

Bierne sidder udenpå stadet af to årsager. Først og fremmest fordi det er koldt – og med deres vinger, så nedkøler bierne bistadet. Dernæst sidder bierne udenpå bistadet fordi der er travlt. Bierne hænger ganske enkelt i kø for at få lov at komme ind og aflevere deres pollen og nektar, som de har hentet – og vagterne ved indgangen holder bierne ude, for at holde temperaturen i bistadet nede.

Tilbage til dyrkning af asier…

jorddække agurk tomat grøntsager persille

Ligesom jeg med hvidløg – plantet tæt ved asier – optimerer dyrkningen i højbedet, så udplanter jeg også persille under mine asier. Persille vokster hurtigt til og fungerer godt som jorddække omkring asier – ligesom jeg den anden dag nævnte at jeg under tomater sår basilikum, som jorddække.

Naturligvis spises både basilikum og asier. Det er klart. Gevinsten er dog også at jorddække holder ukrudt væk, ligesom jorddække mindsker udtørring af jorden.

Et alternativ til persille, som jorddække er halm eller afklip af græs. Begge fungerer fint, men bidrager ikke til forrådskammeret.

Og når vi nu kigger ind i endnu flere uger med tørhed, så er det virkelig vigtigt med fokus på at minimere udtørring af jorden. Bevars! Persille drikker også vand, men det er nu så ganske lidt at det er uden nævneværdig betydning.

2 Kommentarer

 1. Svend Erik Jensen
  Svend Erik Jensen 6. august 2021

  Skal man fjerne blade fra asie planter sidst på vækst perioden

  • Rune
   Rune 6. august 2021

   Hej Svend Erik

   Det gør vi i hvert fald ikke. Vi gør det med tomater, men ikke med asier, squash eller græskar.

   Aldrig hørt at det skulle være nødvendigt, så ville lade værre 🙂

   God fredag

   Mvh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *