Forspring af tomater er startet for længst. De sidste måneder er tomatplanterne vokset godt til. Nu er det tid til udplantning af tomater på friland i køkkenhaven.
Såning og forspiring af tomater til friland
Tilbage i slutningen af februar såede jeg tomatfrø i så- og priklejord. Forspiring af frøene skete i vindueskarmen. Sidenhen blev pottet om til hver sin bakke og tomatplanterne voksede videre i vindueskarmen. Og da vi nåede starten af april blev tomatplanterne igen pottet om – til større potter – og placeret i plastkasser, som fungerer som minidrivhus.
Plastkasserne stod det mest af april i værkstedet, men fra maj ude hver dag – dog kun i dagtimerne også ind om natten.
Og ja! Det er tidligt med forspiring af tomater i februar. Når der dyrkes tomater til friland, så handler det om at komme tidligt igang – netop for at sikre store planter til udplantning.
De sidste 14 dage har tomatplanterne mere eller mindre stået permanent udenfor, både dag og nat. Og nu er det tid til udplantning af tomater på friland.
Set i bakspejlet, så kunne jeg godt allerede i starten af juni have plantet tomaterne på friland. I juni er der dog fortsat risiko for temperaturer under 10 grader i juni. Derfor venter jeg med udplantning af tomater på friland indtil jeg er sikker på at nattetemperaturerne ER over 10 grader.
Sorter jeg har sået er San Marzano og Ukrainian Purple. Begge to rigtig fine tomater til friland.
Læs om forspiring af tomater her
Tomater til drivhuset kan man godt vente indtil slutningen af marts – start april – med at så. Omvendt, hvorfor vente? Har man plads i vindueskarmen, så kan man ligeså godt komme igang. De første måneder er planterne desuden ganske små.
Jeg har forspiret 9 af hver. Så alt i alt 18 planter, som ikke fyldte mere end en vindueskarm. Da planterne blev store, så flyttede de i plastkassen og i værkstedet – og ved risiko for nattefrost, så tog jeg plastkassen indenfor i gangen.
Nu er tomatplanterne godt nok også ved at trænge til ny jord, for at kunne fortsætte væksten. Plastkassen er også allerede for lille til de høje tomatplanter.
Udplantning af tomater på friland
Førend jeg planter tomater på friland, så har jeg for 3 ugers tid siden luget bedet og kommet et godt lag kompost på – samtidigt med at jorden fik en håndfuld kalk. Desuden har jeg sat 18 bambus pinde i jorden.
Har et langt jernrør, som jeg banker i jorden – vipper lidt rundt – og trækker op. Det gør at jeg nemt kan presse bambuspindene 40-50 cm ned i jorden. Bambus pindende er 200 cm lange, så med 50 cm i jorden har jeg 150 cm til tomaten. Det er helt perfekt støtte til tomater på friland.
Bambus pindende er først og fremmest billige at købe. De kan bruges år efter år. Og jeg kan nemt binde tomatplanterne til pinden – fremfor alt muligt hejs og snorværk, som ellers er “moderne” til at give støtte til tomater.
Planteafstand ved udplantning af tomater
Tomater behøver ikke meget mellemrum. 60 cm imellem planterne er helt fint. I et bed på 3,5×1,5 har jeg nemt plads til 18 tomatplanter, når jeg planter i zigzag. Jeg har plantet 5 planter ved kanten, 30 cm til næste række og der er planterne sat forskudt i forhold første række.
Ved udplantning af tomater, så planter jeg dybt. Jeg graver tomatplanterne så dybt, at nederste bladpar kommer under jorden – og før det, så har jeg nippet de nederste blade væk.
Toby ligger allerede og venter på at de første tomater modnes – eller også nyder han bare sommervarmen.
Efter udplantning af tomater, så er det vigtigt at vande grundigt. Tomatplanter har behov for temmelig meget vand – især meget vand efter plantning, for at tomaterne skal trives.
Dagen efter udplantning af tomater, så vender jeg retur og har sået basilikum, som bunddække omkring tomaterne. Det er helt genialt. Basilikum nyder skyggen fra tomaterne, men vigtigst basilikum dækker hurtigt jorden og mindsker fordampning fra jorden.
Efter jeg har strøet frø ud og revet jorden, så frøene bliver dækket af jord, så vander jeg igen tomatbedet grundigt. Dermed har tomatplanterne altså fået en ordentligt omgang vand to dage i træk, hvilket bidrager til at tomatplanterne er ekstra godt fra start på deres nye plantested.
Om en 14 dage, så skal tomatplanterne gødes. Og det gør jeg hver 2-3 uge med flydende tomatgødning – samtidigt med at hver tomatplante får 10 liter vand. Derudover vander jeg egentlig kun efter behov, hvis det bliver meget varmt.
Den helt store fordel ved dyrkning af tomater på friland er, at tomaterne nemt sætter rødder mange meter ned i jorden – og dermed selv kan hente vand. Så behovet for vanding er betydeligt mindre end ved dyrkning af tomater i kapillærkasser, som mange dyrke tomater i – især ved dyrkning af tomater i drivhus.
Nå ja! Også vil jeg – ligesom Toby – begynde at vende på de første røde tomater. Glæder mig allerede til at kunne hente de første solmodne tomater. Det er virkelig bare noget af det bedste!