Vi vinker farvel til den grønne, velklippet græsplæne – og etablerer en blomstereng på vores græsplæne i frugthaven. Det bliver til en knap 2000 kvadratmeter stor blomstereng til glæde for sommerfugle, bier og andre insekter – såvel til skønhed for øjet.
Klipning af græsplæne i frostvejr
Normalt FULDSTÆNDIGT forkert at klippe græsplænen i februar – og forud for frostvejr.
Jeg tænker, at en nabo og flere forbipasserende har tænkt, at Martin var tosset, da han startede plæneklippere idag. Eller også har de bare vænnet sig til hans konstante haveprojekter og havearbejde i alt slags vejr.
Ikke desto mindre, så har Martin idag været igang med at klippe græsset. Og klippet det MEGET kort. Ideen er nemlig at udpine græsset voldsomt meget, førend frosten næste uge. Hvis vi da ikke ligefrem kan være heldige, at størstedelen af græsset går ud.
Planen er nemlig at etablere en blomstereng på vores græsplæne i frugthaven. Og for at få succes med anlæg af en blomsteren, så skal græsses bekæmpes – for at give plads til blomsterne.
Helt tosset er det! Vi ved det…
Da vi overtog Nymølle i 2017 var vi slet ikke i tvivl om, at der skulle etableres en frugthave i denne del af haven. Jorden var dog vældig udpint, hvilket i bagklogskaben havde været genialt til en anlæg af blomstereng.
Modsat de fleste planter, hvor der virkelig skal gødning og god jord til, så gælder det for de vilde planter der trives i en blomstereng, at de foretrækker en næringsfattig jord.
En udpint jord dur dog ikke for frugttræer. Både æbler, pærer, blommer og kirsebær foretrækker en god næringsholdig muldjord. Derfor satte vi straks igang med at få skabt en god jord. Hele foråret og sommeren lavede vi alle mulige trick, for at forbedre jorden – førend frugttræerne skulle plantes til efterår.
Læs om plantning af frugttræer her
Den del fortryder vi egentlig ikke. Vi er vældig glade for de mange frugttræer, som er plantet her i frugthaven. Efter plantning af frugttræerne, så fulgte dog anlæg af græs i hele frugthaven. Det skal nu laves om.
Jeg ved ærligt talt ikke, hvorfor vi har fået anlagt en sådan kæmpe græsplæne. Hverken Martin eller jeg er til foldbold – eller golf – så græsplænen er bare til, for at blive klippet. Og klippet er den blevet efter alle kunstens regler af Martin – oftest 2 gange ugentligt i vækstsæsonen. Præcis, som det kræves for en flot græsplæne, så er her også både gødet, luget for mælkebøtter og revet for mos. Gødning er tilført én gang hver måned – undtagen juli – i vækstsæsonen, for at sikre en flot grøn græsplæne.
Smuk grøn græsplæne
Nu skriver kalenderen 27 februar, så græsplænen er en smule gul og trist at se på. Vi – eller rettere sagt Martin – kan godt prale af at have en enormt flot grøn græsplæne her i frugthaven.
Der er golfbaner, som ville være misundelige. Ikke desto mindre, så skal det nu være slut. Der skal etableres en blomstereng på vores græsplæne – enorme græsplæne, kan jeg vist godt skrive.
Beslutningen har været længe undervejs, for den grønne velklippet græsplæne var flot.
Tilbageholdenheden skyldes nok også hele tanken, at nu har vi jo brugt enormt meget tid – og penge – på anlæg og vedligeholdelse af vores græsplæne.
Mest tåbeligt ved det hele – og dermed første undskyld til sommerfuglene – er at vi faktisk ikke gider en græsplæne. Hele haven er vi allerede ved at forvandle fra græsplæne, til en staudehave.
Græsplænen i frugthaven er nærmest bare opstået, fordi en græsplæne skal man da have. Og hvad skulle der ellers være i en frugthave? Når jeg skriver det, så er det jo helt tosset. Jeg ved det. Specielt med tanke på, at mange insekter er hårdt presset i den danske natur, fordi de mangler steder at leve.
Normalt ser jeg hverken Martin eller jeg, som medløbere. Jeg ser os faktisk som ganske belæste og fornuftige mennesker. Bedste forklaring på hele galskaben jeg kan komme med er dog, at en velklippet græsplæne har man altid haft. Dødsyg forklaring og undskyldning til sommerfugle, bestøvere og andre insekter på at fjerne deres levesteder – og etablere en ørken af velfriseret græs til ingen hverken nytte.
Nu skal det laves om!
Anlæg af blomstereng på græsplæne
Egetligt er det ikke optimalt at anlæg blomstereng på græsplæne. De vilde blomsterfrø vil, som tidligere nævnt, foretrække en udpint jord – hvor græs trives på en næringsrig jord. Græsset og de vilde blomsterfrø vil også konkurrere om pladsen, hvor græsset på en veletableret græsplæne vil sejre – der er trods alt MEGET græs, og mange græsrødder.
Det bliver dog et alt for stor arbejde at skulle til at skrælle alt græsset af, førend vi kan så en vild blomstereng. Og trods ikke ideelt, så skal det nok lykkes.
Den næste månedstid sætter vi fokus på at udpine græsset, så godt vi kan – ved græsklipning.
Græs bryder sig virkelig ikke om at blive klippet, når det ikke er i vækst. Græsset får nemt frostskader, når græsset klippes ved temperaturer under 10 grader. Og det er hele ideen, at græsset skal lide.
I løbet af marts skal der desuden køres sandt på græsset, for derved også at udpine græsset og jorden – såvel for at give blomsterfrø noget at gro i, fremfor oveni græsset.
Og slut marts, så skal der sås blomsterfrø. Frøene er bestilt hjem. Har ikke købt en blanding af frø, men købt frøsorter enkeltvis – frø, som trives på en leret jord, som vi har i haven.
Desuden er der kun valgt frø, som ikke er giftige for heste og får. Når nu der skal sættes fokus på at “græsplænen” her i frugthaven skal bidrage med noget, så skal afklippet også bruges – bruges til foder til vores dyr.
Læs om anlæg af vild blomstereng i haven
Blomstereng på græsplæne med stier igennem
Hvor græsset er klippet, skal der sås en vild blomstereng. Hvor græsset ikke er klippet skal der være stier igennem vores nye blomstereng – stier af græs (så får den anlagte græsplæne da lidt værdi).
Tænker det bliver super godt! Jeg glæder mig i hvert fald til at opleve, hvor mange blomster vi kan få allerede i år.
Vi forsøgte i lille format forrige sommer, hvor vi blot undlod af klippe græsset i et område. Uden at vi såede blomsterfrø, som kom der allerede massevis af blomster opad jorden – og der var et virvar af summende insekter. Absolut en succes, som nu blot skal laves i langt større skala.
Endnu en gevinst ved anlæg af en vild blomstereng, som er værd at tage med, er vi slipper for at klippe græsset – såvel gøde. Jeg skriver vi, men mener egentlig Martin. Det er Martin, som har stået for at klippe græsset. Et job, som han vist kommer til at savne – hvilket jeg ikke helt forstår. Jeg synes det har taget meget af hans tid med den græsplæne.
Og trods nogle måske vil tro, at Martin måske ikke helt er med på ideen med denne blomstereng på vores græsplæne, så er han helt på. Den endelige beslutning har været Martins. Det er vist kun fair, når han har anlagt og passet vores græsplæne.
Nå! Det var det for idag. Ikke meget at se endnu, men nu er projektet igang. Jeg kommer helt sikkert til at vende retur med nærmere information om anlæg af vild blomstereng i haven, såvel vores erfaring med at anlæg en blomstereng på en græsplæne.
Hov forresten. Jeg må lige tilføje, at fårene fik fornøjelsen af lidt af afklippet fra græsplænen. Det var de vældig glade for…
Hej
skal jeres blomster eng også brændes af til vinter ?
eller gør i det kun hvis der kommer for meget græs
Hej Anders
Vi har faktisk kun afbrændt græsset én gang. Vi gjorde det før såning, for at være ekstra hård ved græsset. Og dermed give plads til de nye planter kunne spire frem.
Det var i 2021. Vi afbrændte ikke i 2022 elle 2023. Vi anlægger en flerårig blomstereng, så ved at etablering tager tid… men hvorvidt det kunne have hjulpet etablering, at vi havde fortsat med årlig afbrænding. Det ved ejg faktiks ikke.
Ved at der ved naturpleje ofte afbrændes hvert andet år, de områder hvor græs hurtigt tager overhånd.
Sommeren 2023 har dog været FANTASTISK flot med vores blomstereng. Første år, hvor vi virkelig har oplevet at vi havde en decideret blomsteren. Hvor 2021 var noget sparsomt med blomster – var mest grønt, men sådan er det jo første år med flerårige blomster. De blomstrer jo først andet år.
2022 var sådan ok – men ikke vildt.
Så umiddelbart går det da den rigtige vej. Men vi har valgt at klippe græsset KORT – meeget kort hver vinter 2022 og 2023 med. Og tænker umiddelbart at gentage igen denne vinter. Måske også næste, men så vil jeg også håbe at vi kan nøjes med én årlig græsafklipning og fjernelse i august.
Og nu du spørg, så får jeg da tanken om jeg måske til vinter lige skulle gå en tur med afbrænderen henover græsset. Det var virkelig effektivt. Og tror helt sikkert at det var med til at sikre, at så meget af græsset var væk sommeren 2021… så de nye planter virkeig fik taget fat.
Ved godt at det ikke er et ja/nej svar… men vi er helt nye i dette. Kun et forsøg. Som indtil videre synes at fungerer…. og uden det store arbejde med at grave græsset væk og køre sand på, som lyder til at være normalen ved anlæg af en blomstereng.
Håber du kan bruge svaret.
Vh. Rune
Hej rune og Martin.
Hvordan går jeres projekt med blomstereng i græsplænen…
Jeg vil nemlig prøve at kopiere jer ved at brænde græsset og smide sand og blomsterfrø. Vores have er knap så stor så projektet er måske lidt mere overkommelig. Jeg ville gerne have lidt info som kunne hjælpe, måske noget I ville have gjort anderledes eller lign.
Er det f.eks nødvendigt at klippe græsset kort hvis jeg alligevel brænder det ?
Hej Poul
Det går helt fantastisk med vores blomstereng! Herligt, at du også vil igang med anlæg af en blomstereng. Det er jeg ganske sikker på, at du vil blive vildt glad for – utrolig forandring det gør for insekter, bier og sommerfugle.
Ikke lige hensigten, men vi har også fået langt flere fugle i haven… som selvfølgelig smæsker sig i de mange insekter…hehe… men det er herligt at kigge på 🙂
Eneste jeg ville have gjort anderledes er næsten at være kommet igang tidligere. Sådan helt lavpraktisk, så er det VILDT en besparelse på tid med pasning og klipning af græs vi klipper – og sikke en fuldstændige fantastisk forandring for haven, somd et har gjort.
Har ærligt ikke på et eneste tidspunkt tænkt at vores blomstereng “bare” var ukrudt – og generede mig. Tværtimod, så er jeg vildt glad for det.
I forhold til, hvorvidt du kan undgå at klippe græsset kort, hvis du brænder. Det vil jeg tro… MEN du kan ikke nøjes med hurtigt/let at køret en ukrudsbrænder henover græsset så. Det vil ikke tage rødderne. Er min erfaring fra ukrudt på havens stier – der skal noget længere brændetid til. Det kan du måske gøre på et mindre område, men at klippe græsset helt kort først er nu ganske nemt. Fungerer super fint for os.
Dertil kommer at græsset også ved at klippe det kort i hård frost, er ekstra hårdt for græsset. Så tænker vi har været ekstra hårde ved græsset…men prøv da af med at nøjes med at brændt, hvis det er. Blot få brændt godt af 🙂
Rigtig meget held og lykke med projektet.
Vh. Rune
Kære begge to,
Det er simpelthen så hyggeligt at følge med i jeres hverdag og hvor er det altså skønt at I tænker den vilde have ind i jeres vidunderlige haveprojekt 🙂
Kh.
Britt
Hej Britt
Mange tak for din hilsen. Herligt du læser med…
Håber det lykkes at få skabt en smuk blomstereng. Nu forsøger vi i hvert fald – ikke mindst til glæde for de vilde insekter, men også vores honningsbier og for øjet.
Frygten er dog at ende med et virvar af ukrudt… Nu må vi se. Nu forsøger vi.
Rigtig skøn forårsdag 🙂