Tryk "Enter" for at gå til indhold

Pessimistisk optimist…

Foråret er for døren. Alt spirer frem over alt og massevis af træer står i blomst. Vores nye blomstereng ser dog ikke ud af meget endnu… Frusterende! Jeg er dog optimistisk. Temperaturen ved korrekt til at så blomstereng og så vilde blomsterfrø…

Anlæg af blomstereng

Dette projekt er snart ved at have stået på længe. Jeg skrev om vores planer for at anlæg en vild blomstereng på en næsten 2000 kvadratmeter stor græsplæne, første gang i februar. Dengang var projektet allerede godt igang – forud havde ligget flere samtaler og overvejelser. Mærkeligt nok, så er det en KÆMPE beslutning af droppe græsplænen… hvad vil naboerne tænke. Bliver det bare noget rod? Kommer det til at se forfærdeligt ud?

Dertil kommer også alle overvejelserne om hvordan gør man? Og er det virkelig nødvendigt at grave alt græsset væk – eller kan man anlægge en blomstereng ovenpå på en gammel græsplæne?

Læs om vores anlæg af blomstereng her

Så ja! Det er et noget større projekt. Lidt tålmodighed endnu har vi nok, for at lave en konkret vurdering af de mange såede blomsterfrø.

Når pessimisten taler i mit øre, så ser det dog ikke ud af meget nu og her. Når realisten taler i mit øre, så kan jeg konkludere, at vi har valgt at så vores blomstereng præcis efter vejledning – temperaturen i jorden var 11 grader. Såning af blomstereng skulle kunne gøres ved 8-12 grader.

Når pessimisten igen besøger mit øre, så har det siden vi såede de mange vilde blomsterfrø været noget koldere – og vi har også haft nattefrost nogle nætter. Igen, så visker realisten mig i øret, at vilde blomsterfrø normalvis er vant til at overleve en dansk vinter – det er jo vilde blomsterfrø fra den danske natur, som vi har sået. Ikke eksotiske blomsterfrø, som kræver høje temperaturer for fremspiring.

Og trods vores blomstereng endnu ikke ser ud af meget, så sker der alligevel noget – når jeg vel at mærke zoomer ind og tjekker græsplænen…

Så blomstereng

Gentager lige. Jordtemperaturen skal være omkring 8-12 grader førend vilde blomsterfrø vil spire. Vejret i foråret kan være meget varieret fra år til år, men fra omkring april skulle det være muligt at så vild blomstereng og så vilde blomsterfrø. Frøene tåler desuden fint lidt efterfølgende nattefrost – og når først ens blomstereng er etableret, så skulle frostvejr absolut intet problem være for de mange vilde planter og vilde blomsterfrø.

Vi har målt temperaturen i jorden med et jordtermometer, for at sikre jorden var varm nok til såning af blomstereng.

Læs om såning af blomstereng her

Og trods det på afstand endnu ikke ser ud af meget. Faktisk ser det endnu temmelig sørgelig ud. Når jeg zoomer ind, så er der dog massevis af fremspiring. Rundt i hele græsplæne – eller må hellere sige vores vilde blomstereng – er begyndt at spire noget frem, som ikke var der før.

Jeg er ikke dygtig nok i frø og blomster, til at kunne sige, hvad det forskellige er. Jeg kan dog se, at det ikke er græs. Og der er massevis af nyt, som jeg ikke har set før i græsplænen – og som normaltvis ikke ville høre sig til i en pæn grøn græsplæne.

Udover hele græsplænen (ups, skal lige lære det – vores blomstereng) spirer det frem med alle mulige små fine nye skud. Jeg er optimistisk og krydser fingre for, at det er nogle af de vilde blomsterfrø vi har smidt. Mon ikke det er – eller er det nu også lige meget. Noget vokser, udover græs – og det er jo hele pointen.

Hvad det hele er, bliver dog nok først muligt at vurdere om nogle måneder. Hvor vi også kan lave en vurdering af, hvorvidt vores forsøg på en alternativ metode til anlæg af blomstereng ovenpå en gammel græsplæne er en succes eller fiasko.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *