Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets først – rigtige – høst af friske ærter

Vi har snart gået og snacket i friskplukkede ærter i nogle uger. I aften er dog først gang vi høster af de tidlige ærter til et helt måltid. LÆKKERT!

Friske ærter fra køkkenhaven

I forlængelse af Martins blogpost tidligere idag – hvor han fortæller om vores udfordringer med ærteblomster – vil jeg lige følge op med en succes historie om ærter.

Læs Martins blogpost her

Det kan nemlig godt være, at vi ikke har succes med vores ærteblomster i år. Vi har til gengæld rigtig god succes med de tidlige ærter. Vi har faktisk i 14 dage hentes friske ærter til snack. Virkelig lækkert. Og idag har vi høstet den første store portion af friske ærter, som vi har nydt til vores aftensmad.

hjemmelavet aftensmad køkkenhaven dyrket avl egenavl

Menuen var nye kartofler fra haven. Paneret kyllingebryst – en hane af egen avl. Og dertil en frisk salat fra haven. Nå ja og stuvede ærter. Eneste der ikke var af egen avl er faktisk agurk og tomat i salaten – det er endnu for tidligt til at vi kan høste egne tomater. Agurk dyrker vi ikke endnu, da vi intet drivhus har.

Jeg elsker friske ærter. Jeg kan spise friske ærter hele sommeren. Derfor har vi også i år forsøgt os med dyrkning af tidlige ærter, hvilket virkelig har været en succes.

Normalt har vi først sået ærter, når jorden var godt varm – engang i juni. Også har vi høstet ærter i august. Førhen har køkkenhaven også været på noget mere begrænset plads, hvilket vi virkelig har fået opgraderes efter anlæg af vores endelige køkkenhaven. Det er blevet noget så lækkert!

Tidlige ærter og sene ærter

I år har vi faktisk helt droppet at så ærter i juni. Vi har istedet sået tidlige ærter, hvor de første blev sået i starten af april.

Tidlige ærter udmærker sig ved at være mere frosttolerante, så kan sås meget tidligere end andre sorter – og vil spire fint frem, selv ved lavere temperaturer.

April er faktisk sent for såning af tidlige ærter. Vil man have endnu tidligere ærter, så kan ærter forspires i marts og udplantes i april for meget tidlige ærter. Det tror jeg, at vi skal forsøge næste år.

I år blev de første ærter sået i starten af april. Det er de ærter, som vi nu høster friske ærter fra. Vi sår en sort, som hedder Douce Provence. En gammel fransk sort.

Igen i slutningen af maj er sået endnu et hold ærter – Denne gang en sort, som hedder Utrillo. En god sommer ært.

Selvforsyning af ærter, hele sommeren

Ved såning af disse to hold ærter, så regner vi – og krydser fingre for – at kunne høste friske ærter hele juli og godt ind i august. I weekenden er planen at så de sene ærter, som vi vil høste i august og september. De sene ærter er også de mere udbytterige ærter. Så vil man høste ærter til fryseren, så er det de sene ærter man skal fokusere på. Nu må vi se, om vi får spist dem alle – eller også får høstet ærter til fryseren.

Vi har umiddelbart ingen planer om at høste ærter til fryseren. Ærter er jo i forvejen ganske billige i indkøb. Og det er et stort arbejde at bælge ærter, blancere og dernæst fryse. Det tror jeg ikke, at vi begynder på. Til vinter er frisk kål fra haven nu også sjovere end frost ærter.

Ærter fra fryseren kan dog på ingen måde måle sig med friske ærter. Friske ærter smager helt anderledes – både mere bid, friskere og mere smag.

Nu skal det ikke handle om de sene ærter i dette blogindlæg om tidlige ærter, men vil da lige nævne at sorten vi dyrker af sene ærter er Kelvedon Wonder. Den har vi haft rigtig god succes med de tidligere år. aldrig prøvet at så den så sent, som vi planlægger i år – det skulle dog sikre friske ærter til slutningen af august.

Nu er vi igang med at høste de tidlige ærter, som er sået i april. Ærterne vi såede i slutningen af maj, er dog også allerede ved at være store planter.

ært dyrkning spiseært marvært

Det skal nok passe med at vi kan begynde at høste friske ærter fra disse planter i løbet af 2-3 uger. Hvor vi til den tid formentligt også er ved at have høste alt vi kan, fra de planter vi høster fra nu.

Få guide til såning af ærter her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *