page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Endeligt regn! Og en anledning til at hygge indenfor

Vejrudsigten melder regn. ENDELIG! Jeg er rykket i køkkenet og får bagt lidt til sommer hygge på terassen. Jeg har blandt andet fundet min Bastogne opskrift frem. En skøn sommerkage

Hjemmebagt bastogne småkage

Det har godt nok været tørt de sidste – rigtige mange – uger. Og sikke et skønt solskinsvejr. Vi har nærmest haft høj sol og skyfrit hele juni. Herligt! Rune og jeg har brugt det meste af fritiden i haven. Det er derfor egentlig kun dejligt med en anledning til at rykke indenfor. Ikke at det regner så voldsomt meget, men det regner og det er helt fint med en havefri dag 🙂

Jeg trængte også til at få bagt lidt til sommeren. Min surdej til rugbrød var klar til idag, så jeg har bagt rugbrød til hele sommeren. Jeg har bagt et franskbrød. Og når nu ovnen alligevel skulle varmes op har jeg også bage lidt småkager til skovtur og hygge på terassen – altid lækkert med en småkage i skabet.

Jeg har fået bagt biscotti og bastogne småkager. Længe siden jeg har bagt bastogne, men jeg har en rigtig god Bastogne opskrift. Den blev fundet frem igen. Og det er ligeså gode, som de altid er. Smager meget ligmed de småkager, som købes i supermarkedet.

For mig er Bastogne en småkage, som jeg forbinde med terasse, skovtur, udflugt og den slags. Mine forældre havde tit en pakke bastogne småkager med på tur, når vi var afsted. Dermed er Bastogne nok også mere en sommer – eller forår og efterårs – småkage for mig, da det oftest var på disse tidspunkter vi var på tur…

Når man efterfølgende læser opskriften, så minder Bastogne opskrift måske mere som en julekage. Ingredienser såsom kanel, ingefær og sirup er i hvert fald mere – normalt – til julekager i Danmark. Opskriften minder til forveksling faktisk ret meget om en brunkage.

Hjemmebagte Bastogne smager dog langt bedre. Og hvorvidt opskriften mere minder om en julekage, skal ikke forhindre mig i at nyde bastogne småkager hele sommeren. Elsker en sprød bastogne kiks.

Bastogne opskrift

Hvis man nogensine har bagt biscotti – de super lækre italienske småkager – så ved man at de er ualmindeligt nemme at bage. Som i altså EKSTREMT nemme at bage.

Det er præcis det samme med bastogne småkager. De er virkelig nemme at bage!

Min opskrift på bastogne småkager består af:

  • 100 gr blødt smør
  • 100 gr. brun farin
  • 1 tsk natron
  • 2 tsk kanel
  • 1/2 tsk stødt ingefær
  • 1 nip salt
  • 3 spsk sirup – helt mørk, men lys er helt fint
  • 160 gr mel

Start med at tænd ovnen på 175 grader varmluft. Kom dernæst alle ingredienser i en skål og rør sammen. Jeg bruger en røremaskine, men det er absolut intet problem at ælte dejen sammen i hånden. Det kan nemt gøres. Når alt er samlet til en homogen masse, så deles i tre og rulles til tre pølser på længde med bagepladen.

Det er en meget blød dej, så det er lige før dejen bare kan hives til tre pølser. Værd dog omhyggelig med at pølsen er lige tyk hele vejen – så får man de mest ensartede småkager.

bastogne opskrift småkager hjemmebagt hjemmelavet

Tryk dernæst pølserne let med fingrene, hvorefter der køres en gaffel igennem – sidst nævnte er mest for at lave den ruflede overfalde. Kan sagtens undlades, men det er nu engang pænt.

Bag i ovnen i 10 minutter ved 175 grader varmluft. Tag ud af ovnen og skær straks ud i passende størrelse for en småkage.

bastogne opskrift småkager hjemmebagt hjemmelavet

Lad ikke småkagerne køle af på bagepapir, så bliver de bløde. Når småkagerne er delt, så skal de tages af bagepapiret og køle af på en bagerist. Når småkagerne er helt kolde, så kan de kommes i en kagedåse – og holde sig i 4-5 uger.

Nemt ik? Næsten nemmere end at cykle i supermarkedet og købe en kasse med Bastogne småkager.

Hjemmebagt brød og kager

hjemmebag småkager franskbrød

Okay! Jeg ved godt at det er nemmere at lukke en kasse med bastogne småkager op, end at følge min bastogne opskrift og bage dem selv.

Nu skal jeg heller ikke lyde mere frelst, end jeg er. Jeg spiser også en købt småkager, kage, franskbrød eller andet af og til – også fra supermarkedet. Jeg er dog glad for at kunne bage selv. Og både Rune og jeg sætter en stor fornøjelse i at gøre tingene selv. Ikke at det handler om at vi altid skal være selvforsynende. Det har vi slet ikke tiden til, når vi også har job. Det er dog både afstressende at kunne klare sig selv – og det er en stor glæde. I hvert fald for os.

Jeg har idag fået bagt alt jeg planlagne. Franskbrødet blev rigtig godt – det er smagt med en skive ost. Og småkagerne er bedste også godkendt. Fordelen ved at bage småkager selv, er at endeskiverne altid er smagsprøver. Lækkert.

Få min opskrift på hjemmebagt franskbrød her

Jeg fik dog ikke rugbrødet med på billedet. Det var nemlig i ovnen og ved at blive bagt, da jeg tog billedet. Og i skrivende stund, så er der 10 minutter til rugbrødet er bagt færdigt. Så skal det afkøles på bagerist og i fryseren, hvormed vi har rugbrød til hele sommeren. Herligt. Småkagerne holder næppe til hele sommeren, med de mange gæster vi forventer at få besøg af. Det er dog en god start.

Få min opskrift på hjemmebagt rugbrød her

Forresten. Skal du starte en surdej, så kan du med fordel læse denne guide til opstart af surdej og test af surdej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *