Surdejsbrød er lækkert! Elsker et godt brød bagt med surdej, sprød skorpe og kraftig smag. MEN… Nogle gange er det også bare lækkert med et mormorbrød. Få opskrift op hjemmebagt franskbrød – PERFEKT til påskedagene, weekend og ferietid.
Surdej eller gær
Jeg skal ellers lige love for, at der er gået mode i surdej. Eller rettere sagt surdejsbrød. Snart ved at være sådan, at et surdejsbrød er det eneste, der dur. Det er synd! Et gærbrød kan altså også noget!
Vi er vel alle vokset op med fødselsdagsboller bagt med smør og gær. MUMS! Og førhen var et form franskbrød vist det mest solgte hos bageren. Jeg har i hvert fald spist min del af franskbrød – og gør det stadigvæk gerne. Altså franskbrød bagt på gær ikke surdej.
Bevars! Et surdejsbrød har ekstra meget smag. Ingen tvivl om det. Og skal jeg vælge imellem aldrig at spise brød bagt med surdej eller gær, så vil jeg vælge fravælge gærbrød. Et surdejsbrød kan altså bare noget mere. Jeg elsker den ekstra sprøde skorpe, det seje brød, den kraftige smag og boblerne i brødet, som virkelig er tegn på at surdejen har gjort sit job ekstra godt. MUMS!
Nu skal jeg dog ikke vælge. Og nøj, hvor jeg altså elsker et lækkert mormorbrød. Personligt foretrækker jeg versionen uden birkes, men bare helt hvidt. Det er fantastisk med smør alene, eller måske med marmelade, pålægchokolade, ost. Uhh… og det er konge, hvis det ristes og serveres med tun, rejser eller hønsesalat.
For slet ikke at tale om fødselsdagboller eller andre gærbrød. Nu skal det dog handle om franskbrød i dette nyhedsbrev.
Kort sagt. Gærbrød er godt! Og et franskbrød med gær er virkelig lækkert, trods surdejsbrød er modemæssigt mere korrekt at spise. Skal det være ekstra godt, så skal det være et hjemmebagt franskbrød – Nøj, det er godt!
Et rugbrød er dog ALTID på surdej. Sådan er det bare, trods mange købte rugbrød aldrig har set en surdej. Et rugbrød skal dog være surt og syrligt. Få opskrift op hjemmebagt rugbrød her
Hjemmebagt franskbrød
I min barndom er jeg altid vokset op med købt franskbrød. Tror faktisk aldrig, at min mor, mormor eller farmor har bagt et franskbrød. Der er altid bagt massevis af boller og kage, men aldrig et mormorbrød. Det er købt hos bageren.
Det er dog ganske nemt at bage selv. Faktisk er opskrift ganske nemt. Brødet består kun af mel, gær, salt og vand. Det har de fleste mennesker vist nærmest altid i køkkenet. Jeg selv bruger tørgær, da det gør det hele noget nemmere – og jeg derved altid kan have gær i køleskabet. Ellers synes jeg at gør hurtigt bliver for gammelt.
For at få det bedste hjemmebagt franskbrød, så er der dog nogle erfaringer jeg har gjort mig. Erfaringer, som bare er med til at sætte prikken over i ét og hjælper til at lave et ekstra godt hjemmebagt franskbrød. Faktisk også erfaringer, som er med til at gøre hele arbejdet langt nemmere.
Førend jeg fortsætter, så lad mig og lige pointere at jeg altid brød på røremaskine. Det fungerer bare 100 gange bedre. Det gør det lettere og langt hurtigere. Jeg rører sågar min pastadej på røremaskine, hvilket også fungerer MEGET bedre.
Få opskrift på pastadej på røremaskine her
Det er dog ikke umuligt at bruge hænderne – æltetider skal blot øges betydeligt, for at sikre en ordentlig æltning af dejen.
Opskrift på hjemmebagt franskbrød
Lad mig starte med at komme med opskriften. Til ét form franskbrød skal bruges
- 750 g mel
- 475 ml. lunkent vand
- 6 g tørgær
- 1 tsk. honning
- 18 g salt
Og det er det. Mere skal der ikke til. Et form franskbrød skal ikke bages med smør. Og melet skal naturligvis være en hvedemel – ikke noget med grahamsmel, rugmel, speltmel eller sådan. Et mormorbrød er bagt på hvidt hvedemel! Basta!
Næsten utroligt at der ikke skal mere til, for at bage et lækkert brød. Det skal der dog ikke. Ligesom et surdejsbrød, så ligger det hele i æltningen – røring af brødet på røremaskinen – såvel hævningen. Og med god hvedemel, så kan der skabes et virkelig lækkert og smagfuldt brød. Alene med disse ingredienser.
Start med at bland vand, gør og honning. Og lad det stå og trække i 10-20 minutter, så vil der begynde at dannes bobler i vandet – det er gæret, som aktiveres. Helt perfekt!
Kom nu vandmassen i røremaskine og tilsæt halvdelen af mele (i melet har jeg blandet salt).
Nu skal det hele røres – ikke med dejkrog, men med farskrogen fra røremaskine.
Det virker oplagt at bruge dejkrogen til at røre en dej. Dejkrogen skal også bruges, men først senere. I først omgang skal det hele røres grundigt sammen med farskrogen – som MEGET bedre end dejkrogen får udrørt melet i vandmassen.
Ovenfor ses på venstre foto farskrogen i arbejde – farskrogen får virkelig rørt mel og vand godt sammen, trukket lange elastiske tråde af gluten. Præcis som man ønsker for en god dej. Jeg tilsætter langsomt de resterende 50% af melet, så farskrogen virkelig får tid til at røre melet grundigt ud i dej.
Når dejen begynder at samle sig, så skifter jeg til dejkrogen og fortsætter med at tør dejen i 8 minutter ved niveau 1. Der er ingen grund til at røre dejen hurtigt, lad bare maskine arbejde langsomt i 8 minutter. Ved at røre langsomt strækkes dejen også langt bedre, fremfor at kastes rundt i røremaskinen.
Hævning af gærbrød og gærdej
Efter dejen er rørt på røremaskinen, så vælter jeg dejen ud på bordet og samler dejen til en kugle. Ælter ikke videre, men bruger blot mine to hænder til ligesom at skøjte henover bordpladen i samme retning, og derved får trukket overfladen glat – og skabt en flot ensartet kugle af brød.
Kommer dejen i en skål, som jeg forud har smurt med lidt neutral olie. Sætter låg på – jeg bruger en magrethe skål, de er GENIALE til hævning (og jeg elsker de nye låg, som er kommet). En pose omkring en skål fungerer dog også. Det er blot vigtigt at posen lukker tæt.
Nu skal brødet hæve 2 timer ved stuetemperatur – alternativt i køleskabet i 12-16 timer – så brødet vokser til dobbelt størrelse. Derefter skal dejen slås ned og formes/strækkes til at passe i en franskbrødsform, som er smurt på alle sider med smør.
Normalt hæver jeg blot ved stuetemperatur, men det bidrager virkelig positivt til smagen med koldhævning af franskbrød. Og når det passer, så gør jeg det.
I formen skal brødet hæve 1-2 timer ved stuetemperatur — 4 timer, hvis dejen har været i køleskab – indtil brødet fylder formen helt ud. Her skal IKKE bruges en pose, men lægges et vådt viskestykke henover dejen.
Bagning af hjemmebagt franskbrød
Når hævetiden er ved at være færdig, så tændes ovnen på 200 grader – således at ovnen helt varm, når brødet sættes i ovnen. Bagetiden er 30-40 minutter. Og før bagning af franskbrød, så skal pensles med æg eller mælk. Derved sikres en flot overflade.
Vigtigt at bage franskbrød nederst i ovnen. Det er bunden, som skal have mest varme – ellers risikeres det at toppen bliver brændt, førend franskbrødet er færdig bagt.
Fra ovnen skal brødet straks af formen, hvor det får lov at stå og køle af på en rist. Et hjemmebagt franskbrød bør i hvert fald køle af 30 minutter – gerne 60 minutter – førend det skæres og spises. Ellers vil det være helt umuligt at skære pæne skiver franskbrød.
hjemmebagt franskbrød med tørgær hvor stor er den form du bruger?
Venlig hilsen vibeke wissing
Hej Vibeke
Former er en 3 liter brødform.
Vh. Martin