Tryk "Enter" for at gå til indhold

Roser er SULTE planter!

Gødning til roser er nødvendigt, for at sikre store, flotte og sunde roser. Det er specielt vigtigt at huske gødning til roser i krukker – og gerne lidt ekstra…

Pasning af roser

Når det kommer til pasning af roser, så er der tre fokus punkter – beskæring, deadheading og gødning.

Beskæring af roser har jeg allerede gjort. Nogle venter måske endnu med at klippe roser ned, men det er for længst gjort her i haven.

Mange vil sige at jeg har klippet roser alt for tidligt, men forklaring er at jeg ønsker at undgå at sprøjte. Derfor klipper jeg roser tidligt, hvormed jeg får fjernet alt det gamle og kan undgå at sprøjte mine roser.

Samtidigt med beskæring af roser, så har jeg luget for ukrudt og tilføjet topdressing – også kaldet jordforbedring til roser. Topdressing er årets første gødning til roser, hvor der tilføres hestepærer med gode næringsstoffer for roser.

Læs om beskæring af roser her

Deadheading – altså at nippe afblomstrede roser væk – giver sig selv. Og vil jeg ikke kommentere yderligere på nu og her, da det er helt udenfor sæson. Jeg vil blot sige, at det både pynter og gavner plantet til at sætte flere nye roser – win-win.

Indlægget her skal handle om gødning til roser. Roser er vældig sultne planter, så derfor er det enormt vigtigt med tilførsel af rigeligt gødning. Topdressing er årets første “gødning” til roserne. Vigtigst er gødning dog fra slut marts og indtil juli.

Gødning til roser

Normalt starter jeg med gødning i midten af marts, men i år har det været ekstra koldt – og roserne er først i vækst nu. Så en mere korrekt guide til korrekt gødning af roser er at starte gødning, når der er begyndende skud på roserne.

Det er der nu. Og derfor får alle roser lidt opstarts gødning i form af organisk gødning. Plejer at købe en spandfuld med rosengødning – her er NPK fordeling 9-2-9. Det er rigtig fint, som opstart.

gødning til roser i krukke havegødning NPK

Hver rose får en lille håndfuld – svarende til en stor spiseskefuld, som vist på ovenstående foto. Jeg strør det omkring roserne og river det ned i jorden med en lille håndrive.

Jeg giver samme mængde til roser i staudebede. Mange vil måske vælge at strø gødning i hele staudebedet, men det er ALT for tidligt at begynde at gøde stauder nu. Derfor nøjes jeg med at gøde i 10-20 cm afstand omkring roserne, som vil få glæde af gødningen.

pasning roser flotte store

Nu gøder jeg med organisk gødning nu, slut marts. Derfor bliver den fremtidige gødningsplan til mine roser, slut hver måned. Det vil sige gødning igen slut april, slut maj, slut juni. Derefter stopper gødningen, så roserne kan nå og forbruge gødningen førend vinteren.

Skifter til en almindelig havegødning, NPK 14-3-15, når jeg gøder roserne i april, maj og juni. Min erfaring er, at organisk gødning er ikke kraftigt nok til at gøde i vækstsæsonen – i hvert fald ville der skulle tilføres enormt store mænger. Og med større mængde risikeres hurtigt overgødning, når der gødes.

Gødning til roser i krukker

Alle krukker med roser før en god spiseskefuld gødning april, maj og juni af NPK 14-3-15 – plus NPK 9-2-9 gødning i marts. Når roserne er i vækst i maj, så bruger jeg ikke tid på at rive gødningen ned i jorden. Det ville også være alt for besværligt, såvel “farligt” for hænderne med de mange torne. Jeg river dog gødningen ned i jorden i marts og april.

Guide til gødning af roser i staudebed

Lidt anderledes er min tilgang for gødning af roser i havens bede. Roser i staudebed fungerer super godt. Faktisk har jeg kun ét bed med kun roser – og det er nu ikke så meget et bed, men en rosenhæk.

Ellers synes jeg ikke at roser skal gro alene i et bed, men være en del af et staudebed. For stauder gælder det dog at stauder ikke behøver så meget gødning. Faktisk gøder jeg kun stauder to gang årligt – første gang til forårs stauderne og anden gang til sommer stauderne.

Når det kommer til gødning af roser i staudebed, så får roserne hver anden måned gødning omkring roserne. Og hver anden måned i hele staudebedet. Marts kun lige omkring roser. April gødes hele staudebedet – det gavner også alle forårsløg, såvel de mange stauder der i maj og juni skal blomstre.

Maj gødes KUN omkring roserne. Og Juni gødes hele bedet, hvilket kommer roserne og alle sensommer stauder til glæde.

pasning roser flotte store staudebed

Bedene ovenfor er henholdvis 4×4 og 4×5, hvilket betyder her er 16 og 20 kvadratmeter. Alt i alt skal bedet have 1 dl pr kvadratmeter. Når jeg gøder både i april og igen i juni, så gødes altså med 1/2 dl pr kvadratmeter, når jeg gøder. Det vil sige bedet på 16 kvadratmeter får 8 dl gødning i april. Og igen får 8 dl gødning i juni.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *