Meget forvirring om det bedste plantetidspunkt for stauder. Nogle er ligefrem så “frække” at sige, at foråret er bedste sæson for planteskoler – fordi planterne dør af nattefrost. SLUDDER!
Plantning af stauder og anlæg af staudebed
Det er næppe bare mig, som har hørt det “ordsprog”, at foråret er bedste sæson for planteskoler – fordi mange køber blomster, som dør og derfor må købe blomster igen.
Jeg skal ikke argumentere imod, at nogle har været uheldige. Men her er vist mere tale om uheld end nogen regel. Og lad mig gerne starte med at aflive den myte, at foråret er et dårligt plantetidspunkt for stauder.
Min og Martins erfaring er i hvert fald, at det er et rigtig godt tidspunkt at plante stauder i foråret. Ofte kan planterne købes til billigere priser, da planterne er små.
Der betales hurtigt 50-10% ekstra for samme plante, når den først er i vækst senere på sæsonen – og står og ser VILDT flot ud, klar med mange knopper og blomster.
Vores erfaring er faktisk at foråret er det bedste plantetidspunkt for stauder. Sommeren er bare træls, da det skal vandet enormt meget. Og planting af stauder i efteråret er med en vis risiko, for at planterne ikke klarer vinteren.
Ved at plante stauder i foråret, så skal der – måske – vandet lidt henover sommeren, men planterne har til gengæld hele foråret, sommeren og efteråret til at etableres. Dermed sikres et god rodsystem, så planten bedre overlever vinteren.
Plantetidspunkt for stauder
Faktisk forsøger vi kun at plante stauder i foråret. Det er sket meget få gange, at vi planter stauder i haven efter maj. Vores erfaring er ganske enkelt at det betyder for meget arbejde – altså vanding – og for stor risiko for at planterne ikke trives.
Omvendt gælder det for roser, hæk og træer. Her er det korrekt plantetidspunkt i efteråret – for ikke at sige vinteren. Planterne skal være gået i dvale. Eneste undtagelse hertil er stedsegrønne planter, som bør plantes i maj. Tilføjes skal det at pottede roser og træer kan plantes HELE året. Vi planter dog helst barrodsplanter – de er billigere og rødderne er bedre.
Når vi på den måde koordinere plantetidspunkt af stauder, såvel roser, træer og andre planter, så opstår der også en del ventetid fra sæson til sæson – førend vi har fået anlagt et bed, helt.
Martin er netop kommet retur fra planteskolen, hvor der er købt massevis af stauder. Eller rettere hentet massevis af stauder, som vi havde bestilt hjem. Nu skal vi nemlig igang med at plante til med stauder omkring vores havedam.
Jorden er klar, som det ses af ovenstående foto fra i efteråret. Sidenhen er blevet plantet flere træer – massevis af japanske kirsebærtræer i forskellige pink nuancer. De blev plantet i vinter.
Læs om plantning af kirsebærtræer her
Nu skal der plantes stauder. Massevis af stauder under træerne, så vi får skabt en hyggelig skovhave omkring vores havedam.
I første omgang skal alle planterne placeres. Her plantes massevis af hosta, bregner og forskelige andre skyggetålene planter – alle sammen i forskellige højder, så vi får skabt en hel jungle af beplantning.
Planting af stauder fik Martin æren af. Han har bedst styr på at få placeret alle planterne korrekt i forhold til hinanden. Imens er jeg igang med at klargøre næste bed… Den hvide have.
Anlæg af staudebed
Den hvide have består af fire bede. Et bed i hvert hjørne omkring vores fuglebad og omkranset af en takshæk.
Takshæk skaber 4 “rum” foran huset. Den hvide have foran huset to små vinduer, en pink have foran et af de store vinduer og en gul have foran det sidste store vindue. Huset er delt i disse tre rum, så haven er designet til at man fra huset – både indvendigt og kig ud i haven – oplever en forskellig udsigt. Fungerer helt fantastisk.
Jeg har idag været igang med at fjerne græsset fra de to første bede. Mangler to bede mere, som kommer i løbet af de næste dage. Og trods plantetidspunktet er perfekt for planting af stauder, så kommer der ingen stauder i disse bede i år.
Nu graves græsset væk. Når vi tømmer stalden for møg, fra fårenes, så graves det ned i jorden – og skal skabe god næring. Til maj skal der sås forskellige etårige sommerblomster for at holde ukrudtet væk. Til efteråret skal der plantes roser og buske i benene, måske også et træ eller to. Og først til næste forår skal der plantes stauder. Sådan er planen i hvert fald nu.
Martin er allerede ved at fremavle flere af stauderne, som skal i bedene.
De hvide haveiris, som blev plantet sidste forår trives og har det vældig godt. De er netop kommet ud i solen, fra vinteropbevaring og skal nu blot vokse endnu mere til – og blive til endnu større planter, førend de plantes ud i den hvide have.
Måske lidt omstændigt med denne tilgang til anlæg af et staudebed – såvel dyrkning af haveiris – men nu er her tale om ekstra skønne haveiris, som er bestilt hjem som knold. En helt speciel hvid sort, som ikke forhandles på planteskoler.
Læs om dyrkning af haveiris her
God påske.