Tryk "Enter" for at gå til indhold

Super nem deling af dahlia knolde

Deling af dahlia knolde er ikke bare med til at forvandle én knold til mange flere planter – altså formering ad dahlia knolde. Deling af dahliaer handler også om at sikre sunde planter.

Formering af dahlia knolde & dyrkning af sunde planter

Jeg havde faktisk ikke tænkt, at jeg ville lave en guide om deling af dahlia knolde. Jeg har nemlig tidligere lavet en. Jeg har dog forsøgt noget nyt i år – og det har faktisk hjulpet til langt nemmere deling af dahlia knolde.

Normalt deler jeg dahlia knolde og lægger dem i potter ovenpå jord – og stiller potterne i plastkasser, som stilles i vores fyrrum i kælderen. Det plejer at fungerer super godt.

Dette gør jeg i marts måned. LANGT tidligere end de fleste begynder at tænke på at plante dahlia knolde. Det giver min en tidligere blomstring, større planter og en langt mere overdådig blomstring med forspiring af dahlia knolde. Udfordringen er dog at øjnene – de nye skud – normalt ikke er skudt frem i marts, når jeg starter forspiring.

I år har jeg dog valgt at tage mine kasser til vinteropbevaring af dahlia knolde og stille i fyrrummet – 14 dage førend jeg ville dele mine dahlia knolde. Tanken var at jeg kunne vække knoldene lidt hurtigere op — og dermed bedre se øjnene, så jeg lettere kan dele mine dahlia knolde korrekt.

Læs om at vågne dahlia knolde her

Det har virket rigtig fint. Mine Dahlia knolde var langt længere fremme, end normalt, når jeg deler dahliaer.

Da jeg for en uge siden delte dahlia knolde, så manglede jeg dog et par kasser med dahliaer. Nåede dem ikke, forrige lørdag. Det har jeg dog fået gjort idag. Og sikke en forandring.

MEGET nemmere med deling af dahlia knolde nu, end for en uge siden. Der er fine skud – præcis som jeg kender det fra dengang, jeg delte og plantede dahlia knolde i slutningen af april.

Gevinsten ved deling af dahlia knolde er ikke kun at man hurtigt kan forvandle en knold til mange planter. Det handler også rigtig meget om at sikre sunde vækstvilkår. Ved deling gives nemlig plads til at planten kan udvikle sig optimalt – fremfor at skud og rødder skal kæmpe om pladsen, hvilket hæmmer væksten.

deling af dahlia knolde dahliaer formering forårsdeling dahliaknolde

Guide til deling af dahlia knolde

Se lige nogle fine skud på ovenstående foto. Hver og en af disse skud har potentialet til at blive en kæmpe stor dahlia plante. Vel at mærke, vis hvert skud får en tube – rod om man vil.

På fotoet kan ses 3 skud. Der er dog også et på modsat side. Altså fire skud.

deling af dahlia knolde dahliaer formering forårsdeling dahliaknolde

Jeg bruger en hobbykniv til at skære ned i kronen – som delen med alle skud hedder. Hvert skud hedder et øje. Og hvad de fleste vil kalde rødder hedder tuber.

For at en dahlia kan trives, så handler deling af dahlia knolde om at sikre én tube til ét øje –altså en rod til et skud.

Der må gerne være flere tuber pr skud. Ønske er dog at sigte imod kun et skud.

dahlia knold dahliaknolde formering forspiring plantning

Det er dog ikke altid lige let. Se bare ovenstående. Der er to skud – det lange og igen ét nedenunder. Og kigger man nøje efter, så er der faktisk også et mildt i billedet. Jeg kunne derfor have fået 3 planter ud af denne lille knold. Der er dog ikke nok fede tuber til det – i hvert fald ikke, så jeg vil satse at lægge et snit.

Men nøj, hvor er det dejligt nemt med deling af dahliaer, når der er så tydelige øjne – det er jo nærmest ikke øjne længere, men fine skud. Super nemt!

dahlia knold dahliaknolde formering forspiring plantning

Det gik ekstra stærkt med at få delt de sidste dahlia knolde, som kom ned i kælderen til de mange andre dahlia knolde der står til forspiring.

4 Kommentarer

 1. Gitte
  Gitte 20. marts 2023

  Fin forklaring Martin 🌞

  • Martin
   Martin 20. marts 2023

   Hej Gitte

   Mange tak – dejligt du læser med og kan bruge informationen.

   Herlig uge til dig…

 2. Mitti
  Mitti 19. marts 2023

  Tusind tak for din ekstra forklaring. Jeg har læst dine andre indlæg om dahlia, men var ikke sikker på lige præcis denne del.

  • Martin
   Martin 20. marts 2023

   Hej Mitte

   Rigtig mange tak for din søde hilsen. Dejligt at høre, at jeg med dette blogindlæg fik gjort deling af dahliaer forståeligt… 😀

   Skøn uge til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *