Den nemme måde til dyrkning af løg er med sætteløg. Udfordringen er dog at fugle ofte hiver ens sætteløg opad jorden. Problemet er løst med forspiring af løg – altså forspiring af sætteløg…
Såning af løg – eller brug af sætteløg
Når det kommer til dyrkning af løg, så er der to metoder. Man kan vælge at så løg eller købe sætteløg, som stikkes i jorden.
Begge løsninger giver samme udbytte. Og begge løsninger til dyrkning af løg kan bruges til at give nogle store flotte løg – vel at mærke, hvis man gør det rigtigt.
Den nemme metode til dyrkning af løg er med sætteløg. Derved har andre stået for at så frøen og passe løgplanterne – indtil løget har fået en størrelse ligmed et perleløg.
Prismæssigt er der ingen tvivl om at det er langt billigt at købe en pose frø og så dem. En pose løgfrø koster vel 20 kr – og der er sikkert et par tusinde frø, så rigeligt til flere sæsoner. Tilsvarende koster sætteløg hurtigt 25 kr for 500 gr sætteløg (svarer til ca 150 sætteløg).
Her på matriklen dyrker vi løg ved brug af sætteløg. Ganske enkelt af den årsag, at vi ikke har pladsen til forspiring af løg. Størst er udfordringen med at sikre tilstrækkeligt lys til de fremspirede frø, trods vi har vækstlys – vi dyrker dog temmelig mange løg, for at være selvforsynende. Og det ville optage enormt meget plads til forspring med vækslys.
Sætteløg skal dog ikke stikkes ret dybt i jorden. Mange begår den fejl at de begraver løget – altså dækker sætteløg med jord. Det skal også nok få sætteløget til at vokse, men vil aldrig give et stort løg, som vi kender det fra supermarkedet.
Sætteløg skal kun lige stikkes i jorden. Faktisk gælder det også med løg sået fra frø, at vil man have store løg, så skal løget løbende graves frit – samme med sætteløg – så det altid er muligt at se løget. Bliver løget først klemt af jord, så får man aldrig et stort løg. Det er dog en anden snak om dyrkning af store løg, som jeg nok skal vende retur med senere på sæson.
For nu skal det handle om forspiring af løg. Vel at mærke forspiring af sættelæg
Forspiring af løg
Et temmelig stort dilemma med sætteløg er at fugle ofte hiver løgene opad jorden. Jeg ved ikke om fuglene tænker at det er mad, eller bare synes det er ufattelig sjovt at genere mig. Nok det først, trods man hurtigt kan føle sig ramt…
På en sort køkkenhavejord, så skriger de små sætteløg virkelig også – se mig, se mig, måske jeg er en orm.
Okay! Sidespor! Det er et temmelig stort dilemma at fugle hiver sætteløg op. Og dermed hurtigt kan ødelægge stor del af ens høst af løg fra køkkenhaven.
Forspring af løg er løsningen. Og ganske nemt – og behøver ingen vækstlys, så optager ikke meget plads.
Der behøves heller ikke meget jord til forspiring af løg. Jeg har nogle super fine såbakker med huller på 2,8×2,8 cm – og en dybde på 7 cm.
Indskyder lige. Dybden er ret vigtig. Skal være minimum 5 cm, da rødderne hurtigt etableres og søger nedad.
Jeg fylder såbakken med jord og stikker et sætteløg i hvert rum. I sådan en såbakke, som min, kan jeg have 150 sætteløg. Fylder ikke meget på gulvet i vores fyrrum, hvor jeg placerer såbakkerne – efter at have forstøvet med lidt vand.
Vent en uge med at gennemvand jorden. Den første uge skal løgene blot have ganske lidt fugt – og ellers stilles lunt, så de begynder at spire.
Efter en uge, så vil det ses at hvert enkelt sætteløg har spiret i toppen. Nu skal jorden vandet og gøres helt våd. Derefter kan løgene bare spire videre i 1-2 uge –også plantes ud slut marts (start april, afhængig af vejret).
Løgene tåler fint frost, men behøver ikke lige plante ud i snevejr – eller med udsigt til voldsom regn.
Gevinsten ved forspiring af sætteløg er at når man planter ud, så er der vækst – og allerede rodnet. Dermed er fugle bare langt mindre interesseret. Og hurtigt sætter løgene sig fast i jorden, så ingen fugle kan hive løgene op.
Succes med dyrkning af løg i køkkenhaven
Med forspiring af løg, så har jeg nærmest 100% succesrate med de indkøbte sætteløg. Og når der nu er betalt ekstra for netop denne afgrøde, så er det rart at vide at der også er fuldt udbytte.
Udover indkøb af sætteløg, så fremavler vi alt i køkkenhaven selv. Og vi er vældig godt igang med forspiring af massevis af grøntsager til køkkenhaven.
Efter et kig i køkkenhaven, på denne skønne solrige forårsdag, så kan jeg også konkludere at der er rigtig god vækst i vores hvidløg – hvis vi nu lige skal holde os til løg, i dette blogindlæg.
Vores hvidløg er sat som fed fra egne hvidløg. Sat i jorden i efteråret, og været gemt under jorden siden – lidt som tulipanløg – og nu spirer de vældig fint frem.