Tryk "Enter" for at gå til indhold

Få det meste ud af dine dahlia knolde

Det er besværligt med dahliaer. De skal graves op, opbevares frostfrist og lægges på ny. Min guide “hvordan man forspirer dahlia knolde” hjælper til at få TIDLIGERE blomster. Og større fornøjelse af arbejdet med dahlia knoldene.

Forspiring af Dahlia knolde

Haven er dækket af sne, så jeg er rykket i værkstedet – planteværkstedet – og igang med klargøring til forspiring af Dahlia knolde.

Jeg er faktisk allerede startet op for en god uges tid siden, men at vække de mange dahlia knolde.

Læs om at vågne dahlia knolde op her

Egentligt havde jeg tænkt at jeg først ville igang med deling af mine dahlia knolde næste weekend – og dermed samtidigt at lægge dahlia knolde i jorden. I først omgang til forspiring i vores kælder.

Nu har snevejret dog “ødelagt” muligheden for at komme i haven. Og dermed rykkes lidt rundt på kalenderen, så jeg nu kommer igang med at dele mine dahlia knolde og få dem lagt i jorden.

hvordan forspirer man dahlia knolde forspiring georginer tidlige blomser

Få tidlige dahlia blomster med forspiring af dahlia

Lad det hurtigt blive sagt, at det ikke er nødvendigt at vide hvordan man forspirer dahlia knolde, for at have dahliaer i haven.

Forspiring af dahlia knolde er blot for at få mest ud af ens knolde.

Og det er besværligt nok med dahlia knolde. De skal lægges, passes, graves op, rengøres og vinteropbevares – så ja, kan ligeså godt få det meste ud af blomstringen også.

Med forspiring af dahlia knolde kan man få blomstringe allerede fra juni. Uden forspiring først august – slut juli. Der er altså meget at hente ved at have styr på hvordan man forspirer dahlia knolde.

Dermed også ekstra mange buketter med dahliaer. Nå ja, Og bare endnu flere skønne blomster at nyde i haven.

Hvordan forspirer man dahlia knolde?

Det er ganske nemt. Og det hele kan ske i en mørk kælder, som jeg gør det.

Alternativt kan også bruges et gæsteværelse, pulterrum, værksted eller hvad man nu har tilgængelig. Man kan da også bare bruge stuen, hvis man er ok med at have nogle kasser med jord stående i et hjørne – måske gemt bagved sofaen?

Eneste der kræves er, at der er varmt. Et koldt værksted eller udestue dur ikke. Der skal varme til. Gerne 20-24 grader, men 15 grader kan også fungere. Ved 15 grader vil forspiring dog gå meget langsomt, så ville næsten droppe det – og bare lægge knoldene i slutningen af april.

Hvis du gerne vil have planterne tidligt i gang, kan knoldene forspires fra marts-april på et frostfrit sted. Dæk knoldene med pottemuld, og hold jorden fugtig. Plant dem ud, når der ikke længere er fare for nattefrost.

Knoldene skal ikke have lys. Det kommer først om 4-6 uger – og til den tid kan planterne fint klare at stå i et værksted, udestue eller lignende. Og er det et mildt forår, så bare ud i haven med planterne.

Vel at mærke beskyttet af plastik. Og nu er så en god ide at få introduceret, at jeg forspirer mine dahlia knolde i plastkasser fra byggemarkedet. Det fungerer super godt. I først omgang holdes på fugten, sidenhen beskyttes mod kulde og blæst – og plastkasserne fungerer nærmest om et mini drivhus.

deling dahlia georginer formering dyrkning lægning plantning

For en god uges tid siden, så stillede jeg mine dahlia knolde i kælderen – i vores fyrrym – her er en rigtig god varme. Og allerede efter en god uge, så er knoldene ved at sætte skud. Ovenstående foto er lidt uskarpt, men man kan godt skimte de nye skud.

Ved at knoldene allerede har sat sku, så er deling af dahlia knolde meget nemmere.

Deling af dahlia knolde

Vil ikke gå i detaljer med deling af dahlia knolde, da det i dette blogindlæg skal handle om hvordan man forspirer dahlia knolde.

Jeg vil dog sige, at deling af dahlia knolde altså er en god ide. Mange dropper det, men det bidrager til fornyelse af planten – knolden – og giver ekstra plads i jorden.

Egentligt kan man blot dele en knold, så der er en tube og et skud (et øje, for at bruge den rigtige formulering).

Læs om deling af dahlia knolde her

Jeg er ret så hårdhændet med min deling af dahlia knolde. Måske mest af alt for at have plads til knoldene i mine forspiringspotter. Fremfor at skulle lægge hver knold i en 10 liter potte. Især, når resultatet er det samme – en kæmpe stor knold til efteråret. Og samme mængde blomster hele sommeren.

Guide til hvordan man forspirer dahlia knolde

deling dahlia georginer formering dyrkning lægning plantning

Når ens dahlia knolde er delt, så læg knoldene i en forspiringspotte med lidt jord i bunden. Lad værre med at dæk knoldene med jord – det kommer først senere.

Efter knoldene er lagt på jorden, så skal der vand til. Ikke meget vand, men bare lidt – så jorden er fugtig. Jeg bruger en forstøver. Vandkande giver alt for meget vand på nuværende tidspunkt.

Derefter lægges låg på kassen. Og kassen stilles varmt – helst 20-22 grader.

Glem alt om lys, vækstlys og sådan – det er slet ikke nødvendigt.

hvordan forspirer man dahlia knolde forspiring georginer tidlige blomser

Jeg stiller mine kasser med dahlia knolde i kælderen – vores fyrrum, hvor der er 22 grader. Dejlig varmt.

De næste uger holder jeg øje med knoldene – får luftet ud i kasserne et par gange, ved ganske enkelt at løfte låget. Og ellers sørge for at holde jorden let fugtig.

Når der er vækst i knoldene – fine skud – så fylder jeg forspiringspotterne med jord og vander.

Det er da nemt! Når planterne bryder overfalden på jorden, så er vi godt henne i april. Og det er her tid til at begynde at få kasserne bragt frem i lyset. Jeg flytter i første omgang kasserne med knoldene i værkstedet, hvor de vokser videre – og er ude i haven på de solrige dage.

Når vi kommer til slutningen af april, hvor de fleste andre vil begynde at lægge dahlia knolde i jorden, så har jeg nogle super fine dahlia planter. Og når vi kommer til maj, så kan jeg potte planterne i større krukker – eller plante ud i haven – og allerede fra midt/slut juni nyde de første blomster.

forspiring dahlia knolde plantning dahliaer

Laver årligt en ca 150 dahlia planter på denne måde. 13 plastkasser med 12 potter med en dahlia knold i hver. De fleste plantes ud i krukker i haven – jeg foretrækker at have mine dahlia knolde i krukker. Det er bare nemmest i forhold til opgravning og at kunne stille krukkerne frem, når planterne er i blomst.

Læs om dahlia knolde i krukker her

2 Kommentarer

 1. SJ
  SJ 5. april 2024

  Hejsa. Jeg vil gerne prøve at dele mine dahliaer. Så jeg tager altså mine udelte knolde og sætter i en kasse i stuen en uges tid.. skal de så have jord under? Og foretrækker de mørke?
  Glæder mig.

  • Martin
   Martin 8. april 2024

   Hej

   God ide… så får du hurtigt mange nye planter.

   Det nemmeste tidspunkt at dele dahliaer, er når der er “øjne” på knoldene… også kaldet spirer. Så kan du nemlig se, hvor du skal dele.

   Der skal nemlig ét øje og én tube til for at skabe en ny plante.

   For at fremme tidlige øjne, så kan du vågne dine dahlia knolde op – det du snakker op, hvor du stiller knoldene lunt. Lyst hjælper også, men lunt/varmt plejer jeg bare at gøre… ved at stille kasserne med de pakkede dahliaknolde i avispapir i kælderen… i vores teknik rum, hvor der er dejlig lunt… så kommer spirer i løbet af 1-2 ugers tid.

   Nu er vi allerede i april, så de fleste dahlier er ved at vågne op – og har derfor sat øjne. Derfor næppe nogen grund til at begynde at vågne dahlia knolde nu, men selvfølgelig kan du … hvis dine dahlia knolde ikke allerede har sat øjne.

   Har du pladsen, så stil knoldene lunt og lyst – behøver ikke være jord under – så kommer spirer i løbet af en uges tid. Og du kan se, hvor du skale dele.

   Held og lykke med det.

   Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *