Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal forårskrukkerne frem…

Ikke meget blomst nu og her, men mine påskeklokker i krukker blomstrer flot. Nu skal de ud i haven og stå – og væk skal juleroser i krukker, som begynder at se lidt kedelig ud.

Påskeklokker i krukker

Okay! Idag er haven dækket af sen, så må vist hellere starte med at sige at fotos er taget i weekenden – da jeg fik ændret krukkerne i haven. Herunder fjernet krukker med juleroser, krukker med juletræer.

Kort sagt fik fjernet de forskellige opsætninger af krukker, som har pyntet henover julen og vinteren.

Nu skal krukker med forårsløg og krukker med påskeklokker og andre forårsplanter ud og pynte i haven.

påskeklokker i krukker helleborus orientalis pasning tåle frost

Jeg nyder virkelig at lave disse opstillinger af krukker rundt i haven – ovenstående foto er fra indkørslen. Endnu ser det måske ikke ud af så meget. Blomstringen er temmelig sparsom, men der er virkelig heller ikke ret meget i blomst på denne årstid. Det meste er kun lige ved at komme i blomst.

Påskeklokkerne står dog rigtig fint. Og giver lige lidt farve. Ellers er det mest stedmoderblomster, såvel hornvioler – som er købt hos gartneren og fremavlet under kunstigt lys, så de blomstre nu. Havens selvsåede stedmoderblomster og hornvioler er slet ikke begyndt at blomstre endnu. Ikke engang kommet opad jorden.

Pasning af påskeklokker i krukker

Jeg har mange påskeklokker i krukker, ligesom jeg har virkelig mange juleroser i krukker.

At have juleroser og påskeklokker i krukker gør det bare så nemt, at kunne tage krukkerne frem – når planten er i blomst.

Juleroser og påskeklokker blomstrer kun et par måneder hver år. Resten af året er planterne bare grønne. De blanke stedsegrønne blade gør at krukkerne hele året rundt er pæne – og jeg bruger da tit krukker med påskeklokker og krukker med juleroser, som grønt indsalg i mine opsætninger.

Efter blomstring, så kommer krukkerne dog altid væk. Efter blomstring, så har både juleroser og påskeklokker nemlig en periode med risiko for brune og grimme blade. Disse klippes væk – og dermed fremstår planten lidt nøgen og kedelig.

Jeg lader bare juleroser og påskeklokker blive i krukkerne. Potter om til større krukke, når planten er blevet stor – meget stor, da både påskeklokker og juleroser trives med at stå klemt. Deling af påskeklokker og deling af juleroser er også en mulighed, men først når krukken er nærmest helt fyldt med rødder. Faktisk skal Helleborus – som påskeklokker og juleroser er – helst have det lidt hårdt, for at trives og blomstre.

Både Helleborus Niger (juleroser) og Helleborus Orientalis (påskeklokker) blomstrer også når vejret er dårligt – og når intet andet blomstre. Juleroser blomstrer december-februar. Påskeklokker blomstrer februar-april (måske nærmere marts-maj)

Juleroser i krukker

Her i starten af marts, når juleroserne virkelig er færdige med at blomstre – så tager jeg mine krukker med juleroser og kører væk fra haven. Stiller krukkerne bag stalden. Her kan krukkerne stå og blive pæne igen – førend de skal blomstre igen til vinter, hvor de igen-igen skal være del af juledekorationen i haven.

juleroser forskel påskeklokker helleborus niger orientalis pasning klip ned klippes

Her i løbet af marts, får jeg klippet alt det visne væk. Det gør at planterne bliver temmelig nøgne. Samtidigt får krukkerne lidt kalk – og lidt ny jord, hvis det er nødvendigt.

Egentlig samme proces jeg gentager med påskeklokkerne, når de er færdige med at blomstre i maj måned.

Ved at have både juleroser i krukker og påskeklokker i krukker, så overlapper blomstringen hinanden. Og jeg sikrer at have blomster i havens krukker også på denne årstid, hvor det ellers er temmelig sparsomt med blomster. Og – i min verden – bliver det altså for trist kun med stedsegrønne planter om vinteren.

Få juleroser til at blomstre til jul

Forårsblomster i krukker

Inden længe suppleres påskeklokkernes blomstring heldigvis med forsløgene, som er godt på vej opad jorden – og opad krukkerne.

Har nogle hundrede krukker med forårsløg. Specielt mange tulipaner, men har også både hyacinter, påskeliljer og andre skønne forårsløg i krukker.

De tidlige tulipaner blomstrer fra startern af april. Påskeliljer allerede fra midten af marts, så det er snart.

For at det ikke kun skal blive forårsløg og påskeklokker, så har også forskellige andre forårsblomster i krukker. Nogle er købt, især violer – de er bare for besværlige at dyrke selv, når de er så billige i handlen.

Men ranunkler fremspirer jeg selv. I år har jeg forsøgt mig med efterårslægning af ranunkler. Det er gået rigtig fint. Og har allerede flere fine planter.

Læs om dyrkning af ranunkler her

Normalt start jeg først med forspiring her i marts, men ville prøve med efterårslægning i år. Hidtil gået rigtig godt – og skal nok vende retur med nærmere information på et senere tidspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *