Tryk "Enter" for at gå til indhold

Ikke helt, men alligevel…

Se lige en flot adventsgave jeg har fået af Rune. Tre skønne juleroser, også kaldet Helleborus Nigre – også ikke helt alligevel. Denne julerose er pink, en ny sort – Helleborus Nigre er altid hvid.

Adventsgave i form af ny Helleborus Nigre i pink

Rune og jeg giver ellers normalt ikke adventsgave, men sådan er det ikke i år. Jeg har fået 3 smukke juleroser – en helt ny sort, som er sart pink i knopperne.

Det korrekte navn for juleroser er Helleborus Nigre. Ikke at forveksle med Helleborus Orientalis, som kommer i mange farver – Helleborus Orientalis kaldes også påskeklokke, blomstrer fra februar, oftest marts

Juleroser er normalvis altid hvide. Denne julerose kan måske ikke helt kaldes en Helleborus Nigre, da den er en krydsning med en Helleborus Orientalis – og dermed er den pink farve i knopperne fremavlet.

pink helleborus nigre julerose

Ikke desto mindre, så har den præcis samme egenskaber, som en Helleborus Nigre – blomstrer i slutning af december. Og har de samme karakteristika, som Helleborus Nigre – ingen blade på blomster stængler, store mørkegrønne blade o.l.

Sorten bærer dog kun art navnet Helleborus – ikke Helleborus Nigre. Og hedder Angel Glow.

Uanset hvad, så er jeg mægtig glad for gaven. Og for mig, så vil jeg tænke planten som en julerose – og tænker den vil pynte smuk, side om side, med mine juleroser. Nu må vi så bare se, om jeg kan være heldig at få planteren til at overleve og blomstre igen, næste år til jul.

Helleborus Nigre – den klassiske julerose

Egentlig mærkeligt, hvorfor vi kalder Helleborus Nigre for julerose. Juleroser sælges godt nok i massevis her i november og december, hvor de står i blomst.

I haven vil juleroser dog blomstre fra slutningen af december – oftest først start januar – hvorfor det ville være mere oplagt at kalde planten for nytårsrose. Sådan er det nu engang ikke, og det er da også muligt at få juleroser til at blomstre til jul. Det kræver dog lidt planlægning, såvel at juleroserne tages indendøre i en kort periode – hvorfor jeg også har juleroser i krukker.

Guide til drivning af juleroser til blomst til jul

Endnu en fordel ved at have juleroser i krukker er, at kunne tage krukkerne hen til hoveddøren til jul – og væk resten af året.

Helleborus nigre julerose i krukke

I år har jeg været utrolig heldig med mine juleroser i krukker. De blomstrer alllerede – og har utroligt mange knopper, som er klar til at blomstre. Normalt plejer jeg først at have juleroser i blomst fra 10-13 december.

Juleroser i krukker

Med de nye flotte juleroser pottet i krukker, så fik jeg i aftes også skiftet krukke opsætning foran hoveddøren ud. Væk kom krysantemum, som også var ved at være lidt kedeligt. Væk kom græsser, træpæoner og væk alle planter, som med kulden var begyndt at se lidt triste ud.

Og frem kom alle juleroserne. Har 9 krukker med rigtige Helleborus Nigre – de yngste er 2 år, de ældste er fire år. Købte de første til vores første jul på Nymølle i 2017. Siden er antallet vokset med et par nye juleroser årligt. Og nu også 3 pink juleroser.

Julepynt til haven juledekoration

I år er desuden kommet Skimmia til. Ellers er her alunrod i forskellige farver, såvel flere buksbom i krukker.

Alunrond er genbrug fra krukke opstillingen til efteråret. De er endnu ikke visnet ned – men vil gøre det i løbet af december. Derefter tages også disse væk.

Hver og en af planterne i krukker vokser året rundt i krukke. Og genbruges igen, år efter år.

Ved godt at mange vil smide planterne ud efter afblomstring. Måske pga. manglen på plads til at passe på planterne. Jeg elsker dog at genbruge planterne igen og igen. Og nyder at planterne bliver til flere og flere, som de vokser til, deles og bare fylder mere i krukkerne.

Læs om pasning af juleroser her

Når det kommer til pasning af planterne i krukker, så er det mest besværlige egentlig efterårskrukkerne – især krysantemum.

Krysantemum overlever ikke alt den nedbør. Og tåler heller ikke hård frost. Derfor tages krukkerne ind i stalden, hvor de står vinteren over. Til foråret tages de igen ud, klippes ned og passes på samme måde, som stauder.

Nå ja! Også er de frostfølsomme sommerblomster også lidt besværlige. Pelargonier tåler bare ikke frost, ej heller gør canna. Nå ja, og georginer skal graves op…

Vinteropbevaring af planter

Ingen siger det skal være nemt. Men når det bare er sjovt, så går det hele… Og jeg virkelig nyder at kunne passe på mine planter, så jeg kan nyde dem igen og igen.

krysantemum vinteropbevaring

Når bare planterne dyrkes i krukker, så er det nu også nemt nok at tage dem ind. Nu jeg tænker over det, så har jeg faktisk ingen frostfølsomme planter i haven – altså plantet ud i haven. Det gør det, for mig, bare for besværligt.

Plus havens bede er fyldt med forårsløg, så vil nødig grave for meget i haven og risikere at smadre løg – når et bed er anlagt, så er det “færdigt”…

Dermed også sagt, så har jeg temmelig mange krukker. Når planterne vokser videre i krukke, så kan krukken ikke genbruges – trods planten kun pryder i haven i 2-3 måneder af gangen.

Har godt nok før leget med ideen om at have planterne i plastpotter, som så kunne stilles i en krukke – sådan urtepotteskjuler agtigt. Men det bliver vist aldrig til andet end tanken…

Selv de krukker, som tømmes – f.eks. tuilipaner i krukker – står længe, hvor tulipanerne visner ned. Førend krukkerne tømmes for løg. I år det det vist blevet til 80 krukker med tulipaner.

Så ja! Jeg har mange krukker… Og ville ikke undvære en eneste…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *