page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vinterens skatkammer tømmes

Foråret er godt igang. Vi har haft høje temperaturer og masser af sol, de sidste par dage. Nu er det tid til Georginer plantning i haven

Den grimme ælling…

Georginer plantning er næsten, som at opleve H.C. Andersen eventyret om den grimme ælling, som forvandles til en smuk svane.

Hele vinteren har vores georginer knolde været gemt væk i værkstedet.

For at uddybe overskriften “vinterens skatkammer tømmes“, så har vores georginer været gemt i kasser, pakket ind i avis og godt beskyttet – som en skat i et skatkammer. En farvestrålende skat, som nu findes frem – i første øjekast en temmelig kedelig knold, men til august et fantastisk blomsterflor.

Vinteropbevaring af georginer er lidt af en opgave. Ikke for tørt, ikke for fugtigt og konstant frostfrit.

Læs om vinteropbevaring af georginer her

Nu er knoldende fundet frem og det er til til at få vores georginer i jorden.

Georginer plantning

Det er ganske nemt at plante georginer. Georginer er en meget taknemmelig plantet.

Georginer plantning sætter ikke de store krav til jorden eller plantested. Georginer foretrækker en solrig plads og en næringsrig jord, men georginer plantning fungerer også fint i sandet jord – såvel som i skygge. Det vil dog have indvirkning på vækst og blomster, men georginer skal nok gro og sætte blomst. Nærmest uanset, hvor georginer plantes.

Drømmer man om store planter med massevis – tusindvis – af flotte georginer blomster, så bør georginer plantes på en solrig plads og i en næringsrig jord.

Georginer bør desuden deles før plantning. Fejlagtigt tror mange, at en stor knold giver en større plante og dermed flere blomster. Sådan er det ikke!

georginer plantning deling knold

Vil man have mange blomster og store planter, så skal knolden deles i mindre stykker. Dermed får den enkelte – mindre – knold plads til at udvikle sig optimalt og det vil give en større plante med flere blomster.

Desuden får man ved deling flere knolde, som ligeledes kan plantes – og dermed får man flere planter og langt flere blomster.

Deling af georginer handler dog IKKE om at få flere planter. Deling af georginer handler om at få sundere planter, større planter og flere blomster på den enkelte knold.

Deling af georginer

Nogle deler georginer i efteråret, før vinteropbevaring. Det fungerer for nogle. Risikoen for råd og svamp er dermed langt større.

Deling af georginer bør gøres før georginer plantning – altså i foråret.

En knold kan hurtigt deles i mange planter. Faktisk skal der ikke mere end én tube – hvilket er navnet på de små kartoffellignende gevækster på knolden – og ét skud fra stammen til at skabe en nye plante.

Nye skud – også kaldet øjne – sidder på stammen fra sidste års plante. De ses lettest i foåret, hvor de er begyndt at spire. Hvormed deling af georginer gøres mest succesfuldt om foråret.

Vi deler dog ikke så voldsomt. Vores mål er jo heller ikke at få flere knolde, men blot at sikre sunde knolde.

Vi deler en knold efter antal skud fra sidste år. Derved får knolden den plads den har behov for, for at sikre en sund og kraftig plante – der kan give mange blomster til efteråret.

Flere Georginer med deling

Georginer plantning knold deling

Ovenfor ses en knold, som netop er kommet fra vinteropbevaring. Der er godt med tubes på knolden. Og det kan tydeligt ses at knolden her har haft 4 grene, som er vokset opad jorden sidste sommer.

Denne knold deler vi i fire.

georginer plantning deling knold

Vi bruger en hobbykniv og en saks til deling af georginer. Hobbykniven bruges til at dele knolden. Saksen bruges til at studse knolden – fjerne de helt små tubes, såvel som rødder er ikke er klippet væk før vinteropbevaring.

Den opmærksomme vil have bemærket, at der kun er 3 knolde på ovenstående foto af den delte knold. Den sidste stilk var så vilket ind i den ene, at vi fik skåret – eller knækket – alle tubes af stilken.

Sådan kan det gå! Ingen grund til bekymring om det.

3 nye knolde ud af én knold – der er ganske godt.

georginer plantning deling knold

Sidste trin i deling af georginer er at klippe sidste års stilk væk. Desuden er det en god ide at klippe de helt små tubes væk, ligesom de små rødder for enden af enkelt tube.

Egentlig fjerner vi disse små rødder før vi gemmer knolden væk for vinter – men der er altid lidt, som ikke kommer af i efteråret. De studses væk, før plantning

Dermed er 3 knolde klar til at komme i jorden.

Der vil være spild…

Har man fokus på mange nye planter, så kan man dele hver af de tre knolde igen, så der er én tube pr. knold – dog vigtigt at der også er ét øje fra stilken. En tube alene giver ingen plante – og skal blot på komposten.

georginer plantning deling knold

Ved deling af georginer vil der altid været et spild. Der er altid en del tubes, som knækker af – de skal blot på komposten. Og der vil desuden være enkelte stilke – som vi opleve med denne deling – som ikke har nogle tubes. De skal også blot på komposten.

Der skal ALTID én tube og ét øje til at skabe en ny plante.

Deling af store georginer knolde

georginer plantning deling knold

Nogle georginer vokser sig til kæmpe store knolde. Med meget store tubes. Og sætter stadigvæk kun én stilk – ofte en meget kraftig stilk.

Dette gælder især for georginer med de helt kæmpestore blomsterhoveder.

Disse knolde skal også deles. Det er måske de vigtiste georginer at få delt.

En sådan kæmpe knold vil hurtigt vokse sig 3-4 gange så stor i løbet af en sæson – og begynde at sætte to grene, som vil konkurrere imod hinanden om pladsen.

Deling af denne type knolde gøres ved, som mimum, at dele stilken på midten. Og ligeledes dele antallet af tubes i to.

Ved at dele i to, så er man sikker på skud på begge delinger – hvilket sikrer to nye vækstpunkter. En sådan kæmpe knold kan dog også deles i flere dele, men så skal man til at have øje for skudene på stilken – altså øjnene på stilken.

georginer plantning deling knold

Fotoet ovenfor viser også tydeligt, hvorfor det er vigtigt at klippe sidste års stilk væk – den er rådnet i spidsen.

Det virker altid lidt voldsomt at begynde at dele georginer. Det er dog for plantens bedste.

Det handler ikke om størrelse…

Georginer er forskellige. Nogle er tykke, nogle er tynde. Nogle er store, nogle er små. Nogle georginer sætter flere stilke, nogle sætter én kraftig stilk.

Størrelsen af tubes siger intet om plantens kraft, sundhed eller størrelse. Kun noget om sorten.

georginerknolde deling knold

På fotoet ovenfor ses to georginer klar til plantning. Den ene meget stor og med kraftige tubes. Den anden ganske lille og med meget tydne tubes.

De vil begge vokse til en 80-100 cm plante og begge sætte blomster af typen pom-pom, og begge sætte mange blomster på 10-15cm størrelse.

Guide til georginer plantning

Med deling af georginer på plads, så er det til tid georginer plantning.

Georginer skal plantes i 10 cm dybde – og efter anbefalingerne med 30 cm i mellem hver knold.

Den med planteafstand er dog ikke så vigtigt. Vi planter med 20 cm afstand, når plantet i jorden. Langt tættere når plantet i krukke. Vi kommer 3-4 knolde i en potte med en diameter på 40cm.

Vi foretrækker dog også at vores georginer står tæt. Derfor planter vi med 20 cm afstand, hvilket giver en tæt vækst – hvor planterne gror ind imellem hinandens grene. Dette hjælper på støtten af stilkene, såvel som sikrer en stor tæt busk.

dahlia planteafstand plantedybde

Vi planter desuden oftest i en cirkel med 4-6 knolde. Èn knold i midten og de øvrige knolde i en cirkel omkring – derved holder vi den samme sort samlet.

Husk desuden at sæt et planteskilt, hvis du vil kunne genkende sorter fra hinanden.

Vi har ret mange georginer. Det tog det nogle timer denne skønne solskins lørdag, at få delt og plantet de mange georginer i haven.

Georgin bed planteskilt

Vi glæder os især til et nyt, stort bed vi har plantet til med georginer – i baggrunden et par sommerfuglebuske. Ellers er bedet plantet til med 12 forskellige sorter af lilla og hvide Georginer.

De fleste af vores georginer er knolde, fra tidligere år. Vi har dog også købt enkelte nye knolde i år. Især til det nye bed med georginer.

Læs om vores Georginer køb her

4 Kommentarer

  1. Mette
    Mette 31. oktober 2022

    Når de skal plantes i 10 cm dybde, betyder det så at hullet skal være 10 cm dybt, eller at der skal være 10 cm jord ovenpå knolden? : )

    • Rune&Martin
      Rune&Martin 2. november 2022

      Hej Mette

      Herligt, at du læser med 🙂

      Der skal ca 10 cm jord ovenover knolden… om det lige er 7-9 er ikke afgørende, hvis det er det 🙂 Men et par centimeter jord henover er alt for lidt.

      Vh. Martin

      • Mettw
        Mettw 2. november 2022

        Ok – så hullet skal altså være lige så dybt som knolden + små 10 cm?
        Så de små nye skud ved sidste års afklippede stængler skal igennem de 10 cm jord før de bryder jordoverfladen?

        • Rune&Martin
          Rune&Martin 3. november 2022

          Nu ved jeg ikke, hvordan du deler dine Georginer. .

          Jeg deler så jeg har 2-3 tuber pr knold. Jeg graver et 12-15 cm dybt hul og lægger knoldene her – sidste års stilk logger blot vandret henad jorden. Den kommer der intet nyt fra.

          vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *