Tryk "Enter" for at gå til indhold

Glem frosten – det er tid til at klip roser ned!

Når det kommer til beskæring af roser, så er mange utroligt bange for frostvejr og vintervejr. Det er noget pjat! Roser er holdbare – og det er netop vigtigt at klip roser ned tidligt, for sunde roser…

Klip roser ned i frostvejr

Jeg ved ærligt talt ikke, hvorfor der er så stor frygt for at klip roser ned i det tidlige forår.

Jeg ved blot, at der her i Danmark er utroligt stort fokus på at vente med at klippe roser ned, indtil frosten er ovre. Jeg er vokset op med at læse om, hvordan beskæring af roser før må gøres på dronnings fødselsdag – med vores nuværende dronning, så bliver det temmelig sent på foråret.

Jeg forstår naturligvis godt frygten for at ens roser ikke overlever. Roser er jo dyre planter. Enhver, som har arbejdet bare lidt med roser ved dog også, at roser er temmelig sejlivede planter – roser er altså ikke sådan bare lige at slå ihjel. Vel at mærke, hvis man har de hårdføre sorter – hvilket vist efterhånden er det alle har.

Det er dog noget værre sludder at skulle vente indtil frosten er ovre, førend man begynder at klippe roser ned. For det første, så kan vi opleve frost i Danmark indtil engang i maj. For det andet, så er det på ingen måde sundt for roser at blive klippet ned så sent. Faktisk er det langt bedre at klippe roser ned tidligt, da man derved får fjernet alt det døde – og alle plantedele med utøj og infektion, førend rosen er i vækst. Derved mindskes risikoen for at bringe noget skidt fra det ene år til det næste års vækst.

Tror du ikke mig – en selvlært haveentusiast? Så tag et kig til England. Englænderne må siges at vide noget om roser. Englænderne opfandt rosenhaven, er det land der planter flest roser og tilmed England der ligger navn til en hel sort af roser “engelskeroser” – skabt af rosenforædleren David Austin. I England anbefales at klippe roser ned i januar. England ligger lidt varmere end os, så det vil passe med februar (start marts) for os.

Lang historie kort: Roser skal klippes ned i februar – senest start marts. Altså førend væksten rigtigt tager fat, hvilket minimerer risikoen for at sygdom overføres fra et år til det næste.

Fordele ved at klip roser ned i februar (start marts)

Der er mange fordele ved at klip roser ned tidlig. Den største fordel er naturligvis at man ikke behøver bruge sprøjtemidler for at få flotte roser – det har glæde for naturen og miljøet, men naturligvis også for ens roser.

Endnu en gevinst er naturligvis at der ikke er meget andet at gøre i haven på denne årstid. Og det er herligt at komme i haven og arbejde lidt. En tredje gevinst ved at klip roser ned i starten af marts er at man kan være heldig at jorden er stivfrossen. Det gør det langt nemmere at komme ind i bedet – uden at lave fodaftryk og træde på planter.

I år klipper jeg roser ned lidt sendt, da vi ikke har været hjemme til og få det gjort i februar. Ellers ville jeg normalvis have klippet roser ned i slutningen af februar. Nu og her i starten af marts er dog også helt fint. Det er dog også ved at være lige op over, da roserne allerede er godt igang med at sætte knopper.

klip roser ned beskæring guide hvornår

Husk desuden, at ALT rosen afklip skal fjernes fra haven efter roser er klippet ned. Man kan selvfølgelig vælge og brænde det af, hvis man vil. Lad dog endelig værre med at kom afklip fra roser på komposten. Man risikerer bare at få overført plantesygdomme rundt til andre planter i haven.

Guide til beskæring af roser

Vil undlade at komme med den helt forkromede guide til at klip roser ned. Jeg har tidligere skrevet om beskæring af roser. Og denne guide er mindst ligeså aktuel i år, som sidste år.

Læs om beskæring af roser her

Vil også lige fremhæve min guide til pasning af roser her:

Pasning af roser

I guide får du hele årets pasning af roser fint beskrevet – fra tidlig forår og indtil frosten sætter ind.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *