Tryk "Enter" for at gå til indhold

Pasning og pleje af roser.

Flotte roser og sunde rosenplanter kræver pleje! Størstedelen af arbejdet med roser sker i de sene vintermåneder og tidligere forår – altså NU & HER!!!!

3 tips til flotte roser

Den helt nemme guide til at få flotte roser kan siges i 3 tips: beskæring, gødning og vanding.

Det er dog en meget forenklet guide til flotte roser.

Pasning og pleje af roser kræver arbejde. Det er ikke hårdt arbejde, men det kræver en del arbejde og tid.

Måske det netop er derfor – altså at roser kræver tid, men er et skånsomt arbejde – at roser er flottest hos ældre mennesker. Eller måske det er bevis for erfaring.

Det er dog ikke videre besværligt at få flotte roser, som blomstrer flittigt. Vi har da fået ret godt styr på vores roser og pasning af vores roser. Vi er også begge vokset op med bedste forældre og forældre, som havde mange roser i haven.

Vi er desuden – begge – meget glade for roser. Roser er bare en fantastisk smuk plante, når den er passet og plejet ordentligt. En velplejet rose blomstrer også flittigt hele sommeren, så arbejdet er godt givet ud.

Med lidt planlægning, så går arbejdet med roser også ganske nemt.

Årets gang med roser

Arbejdet med roser starter – som tidligere nævnt – i de sene vintermåneder. Helt præcis i slut februar, hvor roser skal beskæres.

Vigtigst ved beskæring af roser er det, at fjerne gamle blade og døde grene.

ALLE blade skal væk, før væksten begynder – det er nemlig i bladene fra sidste år, at svampe, virus, skadedyr og sygdomme overvintrer.

Desuden skal alle døde grene fjernes og rosen skal beskæres, da beskæring fremme en sundere vækst – og hjælper til en flottere plante.

Vi har allerede været i haven og fået beskåret havens roser, så det job er overstået tilbage i februar.

Læs om beskæring af roser her

Pasning af roser i marts

Vi er nu kommet ind i marts og roserne skal have en omgang godt omsat hestemøg.

Hestemøg hjælper desuden med til at kvæle ukrudt, så lugning i rosenbedet bliver nemmere.

Der er ikke meget ukrudt omkring roserne efter vinteren, men vi kører alligevel en hurtig omgang med kultivatoren og fjerne ukrudt. Derved løsnes jorden også, så vand lettere kan trænge ned i jorden – dette er især vigtigt efter en vinter med meget sne.

Vi har adgang til alt det hestemøg vi kan bruge. Ellers kan det købes, hvis man ikke er heldig at kunne få det gratis. Et jorddække med hestemøg udretter virkelig mirakler for roser!

Hestemøg er desuden ganske let at arbejde med. Det er egentlig blot komposteret græs, som hurtigt optages i jorden og roserne. Hestemøg vejer nærmest intet, så en trillebør med hestemøg kan de fleste let køre med.

Det er egentlig arbejde i marts, for at sikre flotte roser.

Vi har nuværende 40 roser i haven, så arbejdet er hurtigt overstået – et par timer en lørdag, så har alle roser fået hestemøg.

roser dyrkning plantning

Pasning af roser i april – indtil august

Perioden fra april og indtil august gøder vi roserne én gang månedligt med rosengødning.

Vi plejer at gøde d. 15 i måneden – plus minus et par dage.

Der gives ikke ret meget gødning, blot 1/2 håndfuld, som drysses rundt om rosen i en afstand på 5-10 cm fra rosen. Kom endelig ikke gødning på rosengrenene, men hold en afstand til rosen på 5-10 cm. Gødningen skal optages i jorden, så rosen kan optage gødningen derfra. Gødning gives sidste gang i juli.

Desuden fjernes alle afblomstrede roser og knækkede grene igennem hele blomstringsperioden.

Det er et nærmest dagligt arbejde at passe roser i blomstringsperioden. Vi springer kun over på regnvejrsdage – ellers går vi dagligt en tur i haven med en grensaks og kommer en tur over roserne.

Ved dagligt at gå en tur i haven med en grensaks, så er arbejdet hrutigt overstået.

Alternativt kan det gøres én gang ugentligt, men så vil der være meget mere klippe arbejde.

Alt klippeaffald skal desuden i skraldespanden. Derved mindskes risikoen for sydgomme i roserne kraftigt, hvilket bringer os til næste endnu et punk at huske i blomstringsperioden – sygdomsbekæmpelse.

Straks der ses sygdomme, skadedyr, svampeangreb e.l., så skal der behandles!

En rose med gule, brune eller krøllede blade er sygdomstegn og kræver behandling for at sikre sunde roser og få flotte roser.

Pasning af roser i august

Roserne blomstrer fortsat flitting. Roser blomster indtil frosten sætter ind, men arbejdet og pasning af roserne er egentlig slut for i år.

Fjernelsen af afblomstrede hoveder kan også fint stoppes, da risikoen for sygdomme er minimal – og ved at efterlade blomsterhovederne vil rosen sætte hyben, som er smukke vinteren igennem.

Vil man tage stiklinger af roser, så er det dog her i august, at dette skal gøres.

Læs om stiklingeformering af roser her

Arbejdet for flotte roser

Arbejdet med roser er altså centreret omkring februar og indtil august. Tungest er arbejdet i februar, når alle roser skal beskæres – det tager tid – og igen i marts, når der skal køres hestemøg på.

April og maj er arbejdet ganske let. Her skal blot gødes 1 gang månedligt.

Juni, juli og august skal der beskæres, gødes og behandles for sygdomme. Og naturligvis vandet, så må siges at være det tungeste arbejde ved pasning af roser i vækssæsonen.

Flotte roser kræver vand!

Vand er det måske vigtigste for at få flotte roser. Gødning og beskæring bidrager til at få endnu flottere roser og mange flere roser, men uden vand vil der ingen blomster komme.

Roser skal vandes 1-2 gange ugentligt, hvis der ikke kommer regn i perioden – vandet næsten dagligt i højsommeren.

Vi vander med regnvand, som indeholder langt mindre kalk. Kalk giver hvide blade. Sørg desuden for at vand på jorden omkring rosen – vand aldrig på roserne. Og vand allerhelst om aftenen, så har rosen natten til at drikke – og bliver ikke svedet i løbet af dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *