Tryk "Enter" for at gå til indhold

Opgravning af Dahlia knolde

Dahlia knolde tåler ikke frost. Vinteropbevaring af dahlia knolde skal ske frostfrit, men hvornår skal dahlia tages op?

Hvornår skal dahlia tages op?

Det simple svar på spørgmålet “hvornår dahlia skal tages op” er, før frosten. Altså førend temperaturen når frysepunktet.

Fra år til år, varierer det, hvornår vi får den første nattefrost. De sidste 5 år har vi haft nattefrost allerede i starten af oktober – sidste år var det 3 oktober, at første nattefrost ramte, os, her på Nymølle.

I år har vi endnu ikke set nattefrost. Forrige nat var er let rimfrost på græsset, men temperaturen var kun lige nede omkring 1 grad.

Det lidt længere svar er, at Dahlia knolde godt tåler lidt frost. En enkelt nat med temperaturer ligeomkring frysepunktet klarer dahlia knolde fint. Og får vi efterfølgende nogle varme og solrige dage, så kan Dahlia sagtens fortsætte væksten – og blomstringen – længe endnu.

Min erfaring er dog, at kommer temperaturen under minus 1 grad, så klasker bladene sammen og planten ser forfærdelig ud dagene efter. Disse frostskader kommer planten sig ikke over – også kan man ligeså godt grave op.

Hvornår skal dahlia graves op?

Fordi vi får nattefrost et par dage – og dahlia bladene klasker sammen – så behøver man ikke grave Dahlia knolde op

Der skal flere dag med frost til – og gerne lavere frostgrader – førend selve knolden påvirkes.

Vil næsten sige flere uger, for ikke at sige at vi nok skal langt hen i december, førend Dahlia knolde skal graves op, for at kunne gemmes til næste år.

Et par dage med frost i oktober betyder altså ikke, at man nødvendigvis skal skynde sig ud og tage dahlia knolde op, for at redde ens planter. Det kan sagtens vente, hvis man vil – og kan acceptere at ens planter (over jorden) ser farlige ud.

Opgravning af Dahlia knolde

Så længe temperaturen er over frostpunktet, så vokser dahlia også videre – og fortsætter med at sætte blomster.

De år, hvor der er lovet tidlige nattefrost, har jeg da også været ude og dække mine dahlia planter med fiberdug – eller blot taget krukker med dahlia ind i garagen. Det er bare ærgerligt at én nat med nattefrost i starten af oktober gør, at man ingen Dahliaer har hele oktober.

Vil dog sige, at i løbet af oktober, så begynder dahlia planten – frost eller ej – at se lidt kedelig ud. På afstand ser man det ikke, men når man kommer tættere på vil man opdage at de nederste blade på planten er begyndt at blive gule, brune og stænglerne ofte står nøgne for blade.

Det er jo ganske enkelt bare ikke pænt.

Det er måske okay, hvis det er et bed, hvor andre planter skjuler planten. For dahlia i krukker, som pryder ved hoveddøren eller på terrassen, så er det dog ikke så pænt.

Derfor får jeg da også gravet dahlia op i løbet af oktober måned.

Dahlia knolde skal desuden rengøres, tørres og pakkes ind – så det tager også noget tid.

Trods jeg er glad for mine mange dahlia i haven, så er det også dejligt at få ryddet op. Eftersom jeg forspirer knoldene allerede i løbet af marts, så jeg netop kan få tidlige dahliaer, så har vi også nydt blomsterne fra i juni måned.

Læs om forspiring af dahlia knolde her

Nå ja! Og det er bare skønt at få ryddet op i haven, før vinter. Det varer jo heller ikke længe førend timerne med dagslys er så få, at tiden i haven er begrænset. Med vintervejret kommer også oftest mere regn, blæst og dårligt vejr – og så er det herligt at have krukker væk, såvel havens gange ryddet og pæne. Herunder have fjernet mest muligt, som kan ødelægges af vejret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *