Det er ganske nemt at overvintre gladiolus – og opformere gladiolus til endnu flere løg. Gladiolus skal dog graves op, tørres korrekt og gemmes frostfrit.
Flerårig Gladiolus i haven
Gladiolus er ikke vinterhårdfør. Når det er sagt, så kan man være heldig – har vi en mild vinter – at gladiolus kan blive i jorden. Og komme igen.
Jeg kender da også til dem, som har succes med at lade gladiolus blive i haven vinterenover – ved at dække med blade, såvel dyrke gladiolus på et beskyttet sted i haven.
Gladiolus tåler dog ikke frost. Og vil man forsøge at overvintre gladiolus i haven – og dyrke gladiolus som flerårig plante – så skal man næppe forsøge med ens bedste gladiolus. Man skal i hvert fald være klar til at miste alle ens gladiolus.
Af samme årsag graver jeg alle gladiolus op, hvert efterår.
Endnu en fordel ved at grave op – og sikre korrekt tørring af gladiolus – er at det giver MEGET FLOTTERE blomstring næste år. Vel at mærke, når tørring af gladiolus gøres korrekt.
Trods jeg har mange gladiolus, så vil jeg nødig undvære en eneste af dem.
Har ikke kun gladiolus til pynt i haven. Flest gladiolus dyrker jeg, som snitblomster til buketter. Har dog også gladiolus rundt i nogle af havens bede, såvel krukker med gladiolus.
Læs om lægning af gladiolus her
Opgravning af gladiolus – for at overvintre gladiolus
I løbet af oktober måned får jeg opgravet alle gladiolus. Jeg synes det gøres lettes med en havegreb, men andre foretrækker en håndskovl.
Vil man overvintre gladiolus, så er det dog vigtigt at få graves gladiolus op intakt. Det vil sige at bladmassen skal forblive på gladiolus løg. Det hele skal tørres samlet.
Efter opgravning af gladiolus, så skal gladiolus tørres.
Jeg hverken vasker, deler eller på anden måde behandler de mange gladiolus løg. Jeg deler blot i bundter, spænder en snor omkring og hænger mine gladiolus til tørring.
Tørring af gladiolus og overvintre gladiolus
Korrekt tørring af gladiolus er alt afgørende for næste års blomstring. Forkert tørring vil resultere i kedelige gladiolus med få og uens blomstring.
De første dage efter opgravning af gladiolus, så skal løgene tørres ved temmelig høje temperaturer. Dette for at sikre en optimal behandling af gladiolus løg.
Jeg hænger derfor alle bundter med gladiolus op i kælderen i vores fyrrum. I vores fyrrum er en god varme på +24 grader. Har en affugter til at fjerne fugt – både fra bladmassen, men også da vi netop er i en kælder. Og fugt er ødelæggende for gladiolus løg og holdbarheden.
Efter en lille uges tid, så tager jeg bundterne ned – og hænger op i stalden. Her er temperaturen noget lavere, men her er god udluftning – og der er frostfrist, på denne årstid.
Når bladmassen er visnet helt ned, så klippes løgene fri, deles og rødderne klippes af.
Dernæst kommes mine gladiolus i løgposer, som gemmes frostfrit vinteren igennem. På denne måde sikrer jeg en optimal tørring, før jeg overvintre mine gladiolus. Vigtigst af alt, så sikrer jeg at mine gladiolus er klar til næste års sæson.