Jeg skulle flytte nogle pæoner – og greb samtidligt anledningen til deling af pæoner. 3 gamle store pæoner blev til 30 nye pæoner. FANTASTISK!
Hvornår kan man flytte pæoner?
Flytning af pæoner gøres bedst i efteråret. Når bladene er begyndt at visne og der er begyndt at være nye skud ved jordoverfalden. Det er det perfekte tidspunkt til flytning af pæoner.
Tidlige i oktober skrev jeg et blogindlæg om hvornår man kan flytte pæoner, såvel hvornår man kan plante pæoner. Jeg havde nemlig nogle store pæoner, som skulle flyttes.
Handle ganske enkelt om at den pågældende pæon – en Sarah Bernard – blomstrede alt for sent i forhold til placeringen. Derfor skulle pæonerne flyttes, og nye tidligere blomstrende pæoner plantes.
Samtidigt med at jeg skulle have plantet nogle nye pæoner, som jeg har lavet ved deling af pæoner tidligere på året.
Læs om plantning af pæoner her
Når jeg nu alligevel var igang med opgravning af pæoner, flytning af pæoner og planting af nye pæoner – jaeh så tog jeg lejligheden til deling af de opgravede store pæoner.
Deling af pæoner
Når det kommer til formering af pæoner, så er deling vejen frem. Der er to tidspunkter på året til, hvornår man kan dele pæoner.
Det bedste tidspunkt er i foråret, hvor man virkelig kan være hårdhændet med deling af rødderne.
Når man deler pæoner i foråret, så kan man bruge en kniv til at dele hver enkelt pæon rod, så der blot er ét enkelt øje på hver ny rod. Det kan hurtigt blive til virkelig mange pæoner, hvis man går sådan til værks.
Det andet tidspunkt til hvornår man kan dele pæoner er i efteråret, hvilket passer ganske godt med at opgravning af pæoner og flytning af pæoner bedst gøres i efteråret.
Når man deler pæoner i efteråret, så kan man ikke være helt så hårdhændet. Deling af pæoner i efteråret bør gøres uden kniv, spade eller andet værktøj til at dele pæon roden. Brug istedet hænderne, til at vrikke en stor rod fra hinanden i mindre dele.
Nedenstående foto vises en stor opgravet pæon. Den fugtige jord gør at det virker til at være en stor sammenhængende pæon knold. En sådan kæmpe stor pæon knold består dog af flere små rødder.
Ved at vrikke rødderne lidt fra hinanden, så falder de mindre pæon knolde oftest fra hinanden – ellers kan man spule knolden med vand, så skal knoldene nok falde fra hinanden.
Nedenstående ser en af de mange knolde, som den store knold bestod af.
Deling af pæoner i foråret, så kunne man med en kniv dele denne pæon knold i langt mindre dele – således at der blot er en rod og et øje for hver pæon knold. Det er oftets denne størrelse på pæoner, som man køber pæon knolde i – og efter 2-3 år, så har man en kæmpe pæon knold, som den opgravede.
Ved deling af pæoner i efteråret, så deles pæon knolden dog ikke yderligere. Det er altså denne størrelse knold, som pottes op.
Nogle vil måske tænke, at det er bedre – større rødder og bedre blomstring. Sådan er det dog ikke helt, da pæoner netop gerne vil deles. Står rødderne for tæt, så stopper blomstringen. Væksten på knolden bremses også.
Det er dog ok med deling af pæoner i efteråret. Blot man husker at grave op, dele og plante på ny igen om en 3 år – for at opretholde plads omkring rødderne, så der kommer blomstring.
Når man alligevel er ved at grave pæoner op, så er det desuden praktisk at kunne dele pæon knolde samtidigt.
Formering af pæoner ved deling af pæoner
Deling af pæoner er jo også med til at skabe nye planter – til haven, til naboer, venner og familie.
Med den kæmpe store pæon knold delt, så er det blot at potte de mindre pæon knolde i potter – alternativt plante direkte ud i haven på nyt voksested.
Jeg ved dog ikke helt, hvor jeg skal have disse pæoner. Skal nok finde plads til dem, men for nu, så får de lige en periode i potte – førend jeg planter pæonerne ud i haven.
Ved plantning af pæoner, så vær opmærksom på at plant i korrekt dybde. Det vil sige samme plante dybde, som tidligere. Roden skal blot et par centimeter under jorden, hvilket her i efteråret med de mange nye skud på vej, betyder at de mange skud stikker over jorden.
Efter planting af pæon knoldene, så klip desuden pæoner ned – derved bruger roden ikke energi på bladene.
Af 3 store pæoner – de var vel 4 år gamle – fik jeg skabt 30 nye mindre planter, såvel 3 større planter der blev plantet direkte ud i bedet, hvor de store pæoner var opgravet.
Ikke tosset resultat, for deling af pæoner i efteråret. Vinteren over får potterne lov til at stå frit i haven. Ingen grund til at begynde at bære ind, dække over eller sådan. Knoldene skal nok trives i potterne.
Frost er pæonknolde desuden ikke følsomme overfor. Faktisk skal der frost til, for at pæoner trives – knoldene skal have kulde, for at blomstre flottest.