Tryk "Enter" for at gå til indhold

Så skal vi til det igen-igen…

Jeg har tidligere omtalt, hvordan man får amaryllis løg til at blomstre igen – år efter år. Spørgsmålet er dog, hvornår plantes amaryllis for at blomstre til jul?

Genbrug og pasning af Amaryllis løg

Jeg er stor fortaler for at genbruge planter år efter år, fremfor at smide ud og købe nyt. Enhver plante, som jeg køber – eller får foræret – sætter jeg en ære i at passe på.

Fortiden pynter krysantemum flot i haven. Det er samme krysantemum, som jeg har haft i mange år. Flere er kommet til, via stiklinger. Det er bare en skøn måde at passe på ens planter.

Nu skal det dog ikke handle om krysantemum, men det skal handle om amaryllis løg.

Der sælges massevis af amaryllis løg i november og december, som blomstrer engang i december — for derefter at blive smidt ud. Sådan gør jeg ikke. Jeg genbruger de samme løg, år efter år.

Sker at jeg får et amaryllis løg, som bliver del af samlingen. Men generelt er det de samme løg, som jeg bruger igen og igen. Og ja, man kan sagtens få Amaryllis til at blomstre igen til ju. Og det uden brug af special lys, varmebehandling eller kemi.

Amaryllis løg blomstrer normalt i foråret, men af en eller anden årsag, så er Amaryllis løg blevet en juleblomst her i Danmark –præcis som det gælder med julestjerner og hyacinter.

Det kræver lidt planlægning af få Amaryllis til at blomstre igen til jul, men det er ikke besværligt.

Læs om pasning af amaryllis løg her

Hvornår plantes Amaryllis, for blomstring til jul?

Køber man nye Amaryllis løg, så er de temperaturbehandle for at sikre blomstring til jul.

Avlerne har med andre ord skabt nogle temperatur reguleringer, således at løget tror det er forår – og løget vokser derfor hurtigt, så det vil blomstre.

Det er præcis samme proces, som jeg forsøger at genskabe. Dog uden brug af varmerum, kølerum og anden elektroniske hjælpemidler.

Et købt løg blomstrer i løbet af december. Mine løg blomstrer 6-8 uger efter plantning. I forhold til hvornår amaryllis plantes, for at blomstre til jul, så er det blot at regne bagud.

Vil anbefale at man beregner ud fra 8 uger. Ønsker man hurtigere blomstring, så kan det “nemt” reguleres ved at tage løget indenfor, hvor temperaturen er højere – omvendt kan blomstringen udskydes en uges tid, ved at stille planten køligere.

Jeg lægger mine Amaryllis løg i jord i midten af oktober. Har netop lagt alle løg i jorden i dag.

Hvornår plantes amaryllis løg dyrkning blomstring jul

Løgene skal lægges i jorden, så kun 1/3 del af løget er dækket af jord – blot så rødderne har noget at vokse i.

Efter plantning, så vandet løgene grundigt – og jeg lader løgene står og suge vand i nogle timer.

Hvornår plantes amaryllis løg dyrkning blomstring jul vanding gødning

Dernæst får løgene et par dage i værkstedet – på værkstedbordet, hvor løgene får lys udefra. Dernæst rykkes løgene i kælderen, hvor der er noget lunere. Her får løgene lov til at vokse. Vanding gør jeg kun ganske lidt. Der skal nærmest ingen vand til før blomstring, da risikoen for at løget rådner derved opstår. Det ønsker man jo ikke.

Når vi kommer til december, så begynder jeg at holde nærmere øje med mine løg. De hurtige løg tages op i stuen. Er nogle langt bagud, så kommer de på kontoret (hvor der er endnu varmere end i kælderen). Vokser nogle løg alt for hurtigt, så får de en tur i et køligere rum.

På denne måde sørger jeg for at løgene blomstrer forskelligt. Målet er at jeg fra start december har 1-2 Amaryllis løg i blomst, som jeg løbende igennem december kan skifte ud – og derved nyde de smukke blomster hele december.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *