Tryk "Enter" for at gå til indhold

Til til platning af hestebønner

En af de tidligste grøntsager fra køkkenhaven er hestebønner. Dyrkning af hestebønner sker nemlig henover vinteren – såning sker i efteråret, så man har tidlig høst i foråret.

Dyrkning af hestebønner

Tilbage i september måned forspirede jeg hestebønner. Det er egentlig ikke nødvendigt – man kan sagtens bare stikke bønnerne i jorden, her i efteråret. Det giver dog en tidligere høst i foråret, hvilket netop er derfor jeg forspirer hestebønner.

Læs om forspiring af hestebønner her

I løbet af den sidste månedstid er bønnerne spiret godt frem. For 14 dage siden plantende jeg bønnerne ud i køkkenhaven – og har sidenhen kommet græsafklip omkring bønnerne, ganske enkelt for at mindske fremspiring af ukrudt.

dyrkning af hestebønner forspiring såning plantning

For 14 dage siden så planterne ikke ud af meget. Der er dog sket enormt meget på 14 dage. Se blot nedenstående foto, hvordan planterne er spiret frem og virkelig har taget fat.

bønner dyrkning vintegrøntsager vinterdyrkning vinterafgrøder efterårssåning

Nu er det jo ligefrem små planter, som står i køkkenhaven. I løbet af december stopper væksten – januar og februar står planterne helt stille – når vi kommer til marts, så tager væksten dog hurtigt fart.

Og når vi kommer til april, så regner jeg med at vi kan begynde at høste de første bønne. I hvert fald fra maj måned kan vi høste massevis af hestebønner.

Dyrkning af hestebønner er altså en rigtig god ide, hvis man vil sikre at have noget grønt til maden i foråret. Bønner er desuden fulde på næring og proteiner, så mætter godt. Et par rækker som her i køkkenhaven kommer til at levere en masse bønner til os.

Tilberedning af hestebønner

Endnu en gevinst ved hestebønner – kontra andre bønner – er at bønnerne kan spises rå i salat. Personligt foretrækker jeg dog at spise bønnerne med et let opkog – eller blot stegt på panden. Jeg kan godt lide at de lige får lidt varme.

Man behøver dog ikke have bønnerne til at koge længe, som er det normale for de fleste bønner – som desuden spises bedst tørrede. Derfor er bønner da også en god gemme til vinteren. Altså når vi taler de store bønner, som skal bælges før spisning.

Harricovert spises jo blot hele, samme med snitbønner – begge skal dog koges før spisning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *