Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tid til såning af hestebønner

Få tidlige bønner i det nye år, med forspiring af bønner her i september – og udplantning i oktober.

Dyrkning af bønner

Lad mig starte med at pointere, at vi her i blogindlægget taler om hestebønner – altså de store bønner, hvor det som spises er selve bønnen. Modsat buskbønner, stangbønner og snitbønner, hvor man spiser både skræl og indhold.

Hestebønner er altså med andre ord ligesom ærter – vi spiser det inden i skrællen.

De fleste kender sikker hestebønner fra gryderetter. Måske mest kendt fra chili-con-carne.

Her er det dog de tørrede bønner, som bruges – efter de er godt. Alternativ kan også dåsebønner bruges, som ligeledes oftest (for ikke at sige altid) er hestebønner.

Hestebønner kalder også for valske bønner eller fava bønner. Høstet friske, så er hestebønner grønne. Tørrede, så er hestebønner normalt brune. Der findes dog sorter, som er lysegrønne, mørkegrønne, mørkebrune og auberginefarvede.

Hestebønner er super til chili con carne. Trods det nok mest er kidney bønner, der bruges her. (Kidney bønner er små i forhold til hestebønner, men ellers ligner de meget hinanden – samme med mange andre sorter af bønner, hvor det er selve bønnen der spises).

Gevinsten ved hestebønner – modsat øvrige sorter af bønner, hvor selve bønnen spises – er at hestebønner kan spises friske. Uden tilbedredning, det skal man ikke med andre bønner (altså bønner, hvor man spiser selve bønnen)

Nå ja! Og hestebønner er en tidlig grønsag i køkkenhaven. Det er virkelig også en af de helt store gevinster, såvel en rigtig god anledning til at dyrke bønner i køkkenhaven.

Såning af bønner

For bedste resultat med dyrkning af bønner, så bør såning af hestebønner ske i efteråret – ideelt med forspiring af bønner allerede i september.

Man kan dog også vælge at så bønner direkte i køkkenhaven, men så bør man vente til oktober. Jorden er for varm i september – og hestebønner trives bedst i lidt kølig jord.

Såning af bønner i oktober giver et ok tidligt udbytte. Planten vi vokse frem allerede i løbet af oktober og november. Derefter stå flot grøn henover vinteren. Når foråret kommer, så begynder væksten rigtigt.

Det er en god ide med støtte, da planterne let vælter i forårsblæst.

I maj kan man være heldig at høste de første bønner. Ellers vil man fra juni kunne høste friske bønner fra køkkenhaven. Og sørg for at høst tidligt, da bønner smager bedst her.

Forspiring af bønner

Vil man igang med dyrkning af bønner, så vil jeg kraftigt anbefale forspiring af bønner. Forspiring bør ske i løbet af september – og med udplantning i oktober.

Derved er man næsten sikker på at kunne høste friske bønner i maj.

Vi har sågar ét år kunnet høste friske bønner allerede i april. Det normale er dog i løbet af maj. Og det er nu også fint nok, da der på denne årstid ikke er meget andet fra køkkenhaven, som er klar til høst. Og det er måske en årstid, hvor man er ved at være lidt træt af kål i samtlige afskygninger.

Ved forspiring af bønner, så er det ganske nemt. Blot stik bønnen ned i jorden og sørg for at jorden er godt våd. Placer dernæst forspiring bakken et sted i skygge – endelig ikke i fuld sol. Bønnerne vil ikke spire, hvis de står for varmt.

Jeg plejer at lade såbakken får 1 uges tid på værkstedbordet – her er dejlig køligt, bag de tykke mure. Dernæst rykker jeg såbakken med de mange bønner til forspiring ud i et lille drivhus, som jeg har på nordsiden af huset – her er køligt på denne årstid. Helt perfekt til forspiring af salat, bønner og stiklinger.

Når vi kommer til oktober, så er det blot at plante bønnerne ud i køkkenhaven. Jeg plejer at dække jorden omkring med græs, for at holde på fugten – eller måske mere begrænse ukrudt. Og det er det. Ganske nemt.

Forresten. Det er nemt at høste frø af hestebønner, så man bliver selvforsynende med frø. Blot lad nogle bælge blive på en plante, lad dem tørre godt på planten i løbet af juli måned – og høst derefter. Vi gør det samme med ærter. Læs om tørring af ærter her – det er præcis det samme med bønner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *