Ideelt er april det bedste tidspunkt til hvornår man sætter løg i jorden. Altså løg til spisning. Med forspiring af sætteløg kan man dog komme tidligere igang – og sikre dyrkening af store løg.
Hvordan får man store løg?
Dyrkning af løg er faktisk ganske nemt. Specielt hvis man vælger at dyrke sine løg fra sætteløg – også kaldet stiklløg.
Sætteløg og stikløg er små løg, som bare skal sættes/stikkes i jorden. Andre har altså stået for forspring af frøene, såvel pasning af planterne indtil det er tid til at plante løg i køkkenhaven.
Når blot man har styr på, hvornår man sætter løg i køkkenhaven – altså plantning af sætteløg – så skal man nok få ens sætteløg til at vokse. Det er ganske nemt.
Også alligevel ikke helt.
En ting er nemlig at det er ganske nemt at få sætteløg til at spire og vokse. Noget andet er at få succes med dyrkning af store løg i køkkenhaven.
De små sætteløg skal nok blive større. Man kan også sagtens – ganske nemt – regne med at de købte sætteløg bliver 3-4 gange så store. Men derfra også til at dyrke store gule løg, som dem vi køber i supermarkedet. Det er faktisk ikke sådan lige…
Nå ja! Dertil kommer udfordringen at fugle er ganske interesserede i de små sætteløg. Fugle hiver ganske enkelt sætteløg opad jorden – måske fordi fugle forveksler sætteløg med en fed regnorm.
Problemet med at fugle hiver sætteløg op, er dog hurtigt løst med forspring af løg. Altså forspiring af sætteløg. Det er sådan jeg gør. Det fungerer super fint.
På ovenstående link beskriver jeg også, hvorfor vi her i køkkenhaven vælger at bruge sætteløg – fremfor dyrkning af løg fra frø.
Hvornår sætter man løg?
Uanset om man dyrker løg fra sætteløg eller dyrker løg fra frø, så er tidspunktet til plantning af løg i køkkenhaven den samme. Altså hvornår man sætter løg i jorden i køkkenhaven.
April er det rigtige tidspunkt plantning af løg i køkkenhaven. I april er der kun minimal risiko for længerevarende hård fros. Løg klarer fint lidt nattefrost, men ellers kan man dække ens løg med fiberdug.
Jeg dækker forresten altid løg med fiberdug. Jeg sår nemlig gulerødder imellem rækkerne med løg. Gulerødder og løg er geniale naboplanter i køkkenhaven – skræmmer hinandens utøj væk. For at undgå orm i gulerødder – sommergulerødder – så dækker jeg med fiberdug, indtil løgene er vokset til og kan holde gulerodsfluen væk.
Jeg er dog allerede godt igang med forspiring af mine sætteløg. I først omgang for at sikre at fuglene ikke hiver sætteløg op og dermed ødelægger min høst. Samtidigt for at give et forspring til mine løg, så jeg kan sikre høst af store gule løg.
16. marts startede jeg op med forspring af løg. Satte de mange sætteløg i små forspiringsbakker, med lidt jord. Og stillede løgene i lunt i vores fyrrum i kælderen – ikke noget med vækslys eller sådan, bare varm.
Og den først uge uden at vande sætteløgene – blot let forstøvet med en forstøver.
I et varm kælderrum går det stærk med forspiring af løg. De mange sætteløg blev sat til forspiring 16 marts. Kun 5 dage senere – 21 marts – var der fin vækst og nu blev løgene vandet.
Vanding skete ganske enkelt ved at underbakken/underskålen til forspiringsbakken blev fyldt med vand, som jorden og løgene kunne suge til sig.
En lille uge senere – 27 april – stod nærmest samtlige sætteløg med 10 cm lange skud. Nu er det tid til at der skal lys til, for at løgene ikke skal blive lange og ranglede.
Normalt vil jeg blot sætte en plastkasse med bunden i vejret henover. Og lade plastkassen fungerer, som drivhus for såbakken. Også selvfølgelig stile løgene et beskyttet sted udenfor.
Nu har vi dog fået bygget vores lille fine drivhus – et midlertidigt væksthus, indtil vi får bygget et ordenligt et. Drivhuset er endnu tomt, så jeg stiller blot såbakkerne på jorden derinde. De melder let nattefrost i nat – det er intet problem.
Nu kan løgene lige få et par dage – lille uge – førend jeg i weekenden får plantet de mange forspirede sætteløg ud i køkkenhaven. Samtidigt med at jeg får sået sommergulerødder.