Tryk "Enter" for at gå til indhold

Snart klar til udplantning i haven

Det går super godt med dyrkning af lupiner til haven. Såning startede i februar, nu er det tid til anden ompotning – næste stop, platning af mine lupiner i haven.

Dyrkning af lupiner

Lupinfrø spreder sig ganske villigt i haven, hvis man ikke er over lupiner – det er vi! Vi fjerner alle frøstande efter blomstring. Ganske enkelt for at styre, hvor vi har lupiner.

Måske mest af alt, for at styre, hvor vi ikke har lupiner. Og der er virkelig mange steder i haven, hvor vi ikke ønsker lupiner. Kan da bare nævne vores fine grusstier, hvor lupiner ellers ville elske at gro.

Lupiner trives nemlig med en næringsfattig – gerne sandet jord – Og det er jo præcis, hvad vi har i grusstierne. Stierne er dog til at gå på, her skal ikke være hverken blomster eller ukrudt.

Lupiner er desuden en staude, som fint kommer igen år efter år. Normalvis. Og igen i en næringsfattig sandholdig jord. Præcis det modsatte af, hvad vi har her i haven. Vi har en god muldjord og temmelig meget ler i jorden.

Resultatet er at lupiner kun overlever et par år i haven. Lupiner står dog ekstra flot, når de blomstrer. Den megen næring gør dog at planterne udvokser sig selv på et par sæsoner.

De fleste ville nok bare tænke – lupiner så ikke hører til i deres have. Nu er sagen så bare den, at både Rune og jeg (specielt Rune) er enormt glad for lupiner. Derfor tager vi kampen op – og har konstant fokus på dyrkning af lupiner, som kan overtage pladsen i haven, hvor de tidligere ikke dukker op.

Såning af lupiner

En metode til at lave nye planter af lupiner er at tage stiklinger. Det sikrer samme gode egenskaber – og farve – som moderplanten. Ulempen er dog at vi skal vinteropbevare de mange stiklinger. Det begynder at være lidt besværligt.

Derfor er vi gået over til såning af lupinfrø. Da vi klipper alle frøstande væk, førend de modnes, så høster vi sjældens lupinfrø fra haven.

Lupiner krydsbestøver desuden VÆLDIG godt. Og når man gerne vil farvekoordinere, så er det lidt problematisk. Derfor køber vi lupinfrø, hvor vi ved at de er farvesorteret

Såning af lupiner starter i februar. Fremspiring sker ganske hurtigt, så for succes med såning af lupiner om vinteren, så skal man have vækstlys.

Læs om såning af lupiner her

dyrkning af lupiner lupin lupinfrø såning formering frø forspiring

Idag har jeg netop været igang med at potte de mange lupiner om til større potter. Nu kan planterne lige få en måned i disse potter. Og til maj kan planterne plantes ud i haven.

Se lige en masse skønne lupiner. Det bliver så flot, når de plantes ud i haven. Og kan blomstre fra midt maj og hele sommeren.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *